SG.hu

Egyre jobb robotkutyákat gyártanak a kínaiak

Ugyan képességeik meg sem közelítik a Boston Dynamic sztárját, de annak árának töredékéért beszerezhetők.

A kínai Unitree robotikai cég kiadta a Unitree Go 2-t, mely a cég harmadik generációs fogyasztói terméke. A kutyi 40 centi magas, a fejétől a farkáig 70 cm hosszú és 33 kilót nyom. Kamerával, zseblámpával és egy a pofáján lévő folyamatosan forgó 360 fokos LiDAR-érzékelővel rendelkezik. Ez a cég honlapja szerint 360° x 90°-os félgömb alakú, ultraszéles látószögű, azaz minden irányban képes érzékelni a környezetet. A minimális érzékelési távolsága 5 cm. 12 szervomotorja van, ami nagyon mozgékonnyá teszi. Képes megbirkózni a szabadtéri terepek egyenetlenségeivel, és mint minden jó kutya, rengeteg trükköt tud csinálni. A Go2 8000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, amely körülbelül 1-2 óra használatra elegendő. Nem ugatással, hanem Wi-Fi 6 és Bluetooth kapcsolaton át kommunikál a hozzá tartozó alkalmazással. Az alapmodell csúcssebessége 2,5 méter másodpercenként. Ára szállítás és vám nélkül 1600 dollárról indul.


A drágább, 2800 dolláros "Pro" modellben már van hangszóró és mikrofon is, azaz engedelmeskedik hangutasításoknak, és ki is tud adni hangokat. Ebben már 4G kapcsolat és gyorsabb CPU van, de végsebesség is magasabb, 3,5 m/s-os. A legdrágább modell már 5 m/s-mal száguld, és 9 amperes gyorstöltőt mellékelnek a 15 000 mAh-s akkumulátora feltöltéséhez, amit akár önállóan is tud használni. Hogy mindezt képbe helyezzük, a Boston Dynamic robotkutyája, Spot 75 ezer dollár, azaz tucatnyit vehetünk ezekből az amerikai áráért.


A cég által kiadott videó trükkök megállás nélküli sorozata, a termék képes ugrásra, szaltóra, nyújtózkodásra, pacsira és leülésre. Nemcsak négy lábon tud egy lépcsőn fel és le menni, hanem két lábon ugrálva is, akár kézenállva. Mindenféle játékot és kiegészítőt lehet vásárolni hozzá, és mivel ez egy friss ipari robot, természetesen ChatGPT integrációval rendelkezik. A beépített robothang béna tört angolsággal beszél, és a weboldal hasonlóan gyenge. A Go2 támogatja a valós idejű videótérképezést és a radaros magassági térkép megjelenítését, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy tudják milyen környezet veszi körbe a robotot. A 4G modullal távolról is vezérelhető, és az általa érzékelt dolgokat a felhőbe is fel tudja tölteni. Szervo robotkarjával képes dolgokat megragadni és hordozni. Beállíthatók rajta ellenőrzési útvonalak és képes a rögzített pontokon videót készíteni vagy rendellenességek esetén hang- és fényjelzéseket adni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #8
    Az igazikat már mind megették?
  • Tetsuo #7
    Nem kedveled a sárgákat, rendben, de be kell látnod, egyre több szabadalmat adnak be ők is. Pl. az 5G-t ők csinálták először, az USA egyből elővett valami mást ellene - a szabadalmakra már nem mutogathatott.
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Nekem az a véleményem, hogy a Samu hajlíthatója is csak egy drága játékszer csupán. (értsd: nem tartós és gariztatni sem nagyon lehet a tipikus problémákkal)
  • Macropus Rufus #5
    ez jó :) mert igen, könnyen lehet, hogy beéri a BD kutyáját.
    Elvégre a kínaiak szinte minden fejlesztést lenyúlnak, szóval eleve a kutatási összeggel olcsóbb lesz a technikájuk. A cikkben lévő kutya is elég sok hasonlóságot mutat a BD kutyájával. Csak hát a szoftveres megoldást nem igazán sikerül lekoppintani.
    (ez kb. olyan eset mint amikor a Samu bejelentette az összecsukható telefont. Erre pár hónappal később kijöttek a kínaiak egy összecsukható telóval, ami qurva sz@rra sikeredet. Nem tudták megoldani a kijelzővédő fóliát (ez nem a karc miatt van rajta). Szóval minden lenyúltak, csak éppen a lényeget nem tudták.)
  • Macropus Rufus #4
    Igen, elvisznek. Mind a kettő. De nem mindegy, hogy azt miképpen is teszik. A két robot kutyának is van egy közös halmaza. De a BD kutyájának a tudása sokkal nagyobb ezért az ára is az. Felesleges hasonlítani. Lásd: a Dacia és a Bentley tudásának is van egy közös halmaza, de ezen kívül amit a Bentley nyújt azt nem nyújtja a Dacia. Tehát ezért nem is lehet őket összehasonlítani. Akár csak a BD kutyáját más, olcsóbb, kevesebbet tudó robot kutyával.
  • Tetsuo #3
    Flying Spur. Node a Dacia nem csökkenti évről-évre a távolságot hanem megtartja azt a Bentley-hez képest.
  • RJoco #2
    Ezzel a hasonlatoddal csak az a gond, hogy az autó alapvető célja, hogy eljuss A pontból B pontba. Arra meg a Dacia is tökéletes, nem kell hozzá Bentley.
  • Macropus Rufus #1
    "Hogy mindezt képbe helyezzük, a Boston Dynamic robotkutyája, Spot 75 ezer dollár, azaz tucatnyit vehetünk ezekből az amerikai áráért."
    ez igaz. De ugye fele annyit sem tud mint a BD robot dögje. Sztem ez az összehasonlítás nem igazán jó. Ez olyan mind ha azt mondanám, hogy egy Bentley Silver Spur árából több tucat Dacia Logan-t tudok venni, ami igaz is, meg az is, hogy 10-ed annyit nem tud a Dacia mint a Bentley.