SG.hu

Áldás lehet a Földnek a mezőgazdaság robotizálása

Egy brazil cég robotja radikálisan csökkenti a gyomirtó használatát és fenntarthatóbbá teszi a termelést.

Egy brazil mezőgazdasági startup, a Solinftec 50 000 dollárért árulja a Solix permetező modelljét, mely képes a növények felismerésére és az egyes példányok fejlődésének nyomon követésére, valamint a költségek megtakarítása érdekében a gyomirtó szerek célzott permetezésére. A vállalat szerint ez az első nagyüzemi gazdálkodásra kifejlesztett robot, a szántóföld alakjától és a terepviszonyoktól függően akár 96 hektárnyi területet is képes kiszolgálni naponta. Más precíziós mezőgazdasági technológiákhoz, például a drónokhoz és a műholdas képalkotáshoz hasonlóan a robot célja, hogy segítse az élelmiszertermelőket a pazarlás elkerülésében, és elemzések segítségével javítsa a hozamokat és fenntarthatóbb termelési gyakorlatokat alkalmazzon.

A robotot négy napelem működteti, amelyek vezérlik a meghajtórendszert és a permetező rendszert. A jármű jelentéseket szolgáltat a növényállományról, azonosítja a gyomokat és megadja sűrűségüket, felismeri a betegségeket és a rovarokat, az esetleges tápanyaghiányokat és még sok más hasznos adatot közöl. Úgy tervezték, hogy ne csak a földet figyelje és pásztázza, hanem a felülről történő permetezés helyett a növénybe permetezzen, kiküszöbölve a nagyobb gépek által okozott károkat.


Britaldo Hernandez vezérigazgató közlése szerint Brazíliában és az Egyesült Államokban akkora a kereslet a mezőgazdasági robotra, hogy fel kell gyorsítaniuk a szállításokat, ami a világ két legnagyobb élelmiszertermelő országában a "precíziós mezőgazdasági" eszközök iránti növekvő keresletet jelzi. A Solinftec idén 40, jövőre pedig 250 egységet tervez leszállítani az ügyfeleknek az Egyesült Államokban és Brazíliában, , ami hatalmas növekedés a 2022-ben leszállított 20 egységhez képest. A Solinftec évente 1600 darabot tud gyártani két gyárában, az egyik Brazíliában, a másik az Egyesült Államokban található. A vállalatnak eddig mintegy 300 ügyfél adott le megrendelést, ők jelenleg a szállítást várják.

A mesterséges intelligenciával működő gép különlegessége a "vadász" funkció, amely fénysugarak és elektromos áramütések segítségével irtja a rovarokat - mondta Hernandez. "Ha a robot 24 órán át, egész évben a birtokon bolyonghat, akkor a gazdaság teljes ökoszisztémáját megértheti és cselekedhet" - mondta. "Olyan robotot akartunk, amely a farmon él." Hernandez elmondta, hogy a napenergiával működő robot mindenféle növénytípust, többek között szóját, kukoricát, cukornádat, hagymát, burgonyát és paradicsomot is képes felügyelni. Azok az amerikai gazdák, akik a kukoricaföldeken tesztelték a robot permetező funkcióját átlagosan 95%-kal csökkentették a gyomirtószer-felhasználást - mondta a Solinftec. A Solinftec mögött a brazil Trajano család, a Magazine Luiza kiskereskedelmi birodalom tulajdonosa áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!