SG.hu

A robotok felé fordul a munkaerőhiánnyal küzdő Németország

1,7 millió álláshely betöltetlen, emiatt ma már a munkavállalók sem félnek az automatizálás terjedésétől.

Az S&D Blech gépalkatrészgyártónál nyugdíjba vonul a csiszolóegység vezetője. Mivel a németországi akut munkaerőhiány miatt kevés jelentkező akad a szakképzettséget igénylő, ráadásul piszkos és veszélyes fizikai munkára, a vállalat robotot vesz a feladatra. Más kis- és középvállalkozások is az automatizálás felé fordulnak, mivel a második világháború után születettekből álló német "baby boom" generáció fokozatos kivonulása a munka világából egyre feszítettebbé teszi a munkaerőhiányt. A hivatalos adatok szerint júniusban mintegy 1,7 millió német munkahely volt betöltetlen. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) szerint a vállalatok több mint fele küzd az üres álláshelyek betöltésével, ami becslések szerint évente közel 100 milliárd euróval húzza le Európa legnagyobb gazdaságának növekedését.

Henning Schloeder ügyvezető igazgató erre a tendenciára hivatkozva magyarázta az S&D Blech több éve tartó, az automatizálás és a digitalizáció irányába történő elmozdulását: "A kiöregedés tovább fogja súlyosbítani a szakképzett munkaerő megtalálásának amúgy is nehéz feladatát, különösen a termelésben és a kézműves szakmákban". A csiszolóegység új vezetőjét nehéz lesz pótolni, "nemcsak a gazdag tapasztalat miatt, amivel rendelkezik, hanem azért is, mert ez egy olyan igénybevétellel járó munka, amelyet már senki sem akar végezni" - mondta Schloeder. A gépi csiszolás nagy hőséggel és folyamatos zajjal jár, a közben kibocsátott szikrák pedig veszélyesek lehetnek.

Az elmúlt években Németországban a dolgozó nők számának növekedése és a bevándorlás segített ellensúlyozni a demográfiai változásokat. Mivel azonban a baby boomerek nyugdíjba vonulnak, és egy új - az alacsony születési arányok miatt jóval kisebb - demográfiai kohorsz lép be a munkaerőpiacra, a Szövetségi Munkaügyi Ügynökség arra számít, hogy 2035-ig 7 millió fővel csökken a munkavállalók száma. Mivel más fejlett gazdaságokat is hasonló változások érintenek, a fejlett automatizálási technológiák - a robotikától az MI-ig - hatása széles körben érezhető lesz - mondta Nela Richardson, az ADP bérszámfejtő és HR-szolgáltató cég vezető közgazdásza. "Hosszú távon mindezek az innovációk megváltoztatják a munka világát. Mindenki másképp fogja végezni a munkáját" - mondta.


Az autógyártók és más ipari óriáscégek automatizálási beruházásai révén Németország már most a világ negyedik legnagyobb robotpiacának számít, és a legnagyobb Európában. De ahogy a robotok olcsóbbá és könnyebben kezelhetővé válnak, már a családi vállalkozások - a Mittelstand, amelyek az ország gazdasági gerincét alkotják - szintén elkezdik használni ezeket, a gyártócégektől kezdve a pékségeken és mosodákon át a szupermarketekig. A Nemzetközi Robotikai Szövetség szerint Németországban tavaly mintegy 26 000 darab robotot telepítettek. Ezt a számot csak 2018-ban sikerült felülmúlni, mielőtt a COVID-19 járvány lelassította az átlagosan 4%-os éves növekedést. "A robotok lehetővé teszik azon vállalatok túlélését, amelyek a munkaerőhiány miatt veszélyben látják a jövőjüket" - mondta Ralf Winkelmann, a FANUC Németország ügyvezető igazgatója, amely a japán gyártású robotok mintegy felét kis- és középvállalkozásoknak értékesíti.

Az automatizálás iránt érdeklődő, de az embereket elbocsátani nem akaró vállalatok egyre inkább a nyugdíjazással történő munkaerő csökkenésre alapozzák terveiket. A családi vállalkozásként működő ROLEC ipari elektronikai és vezérlőberendezések védelmére szolgáló rendszereket gyárt. A cég tavaly vásárolta meg első robotját, hogy a termelés éjszaka is folytatódhasson. A vállalat már beszerezte a második gépet, és további automatizálási beruházásokat tervez. "Nagyszerű érzés, amikor reggel felkapcsoljuk a villanyt, és az alkatrészek a tárolóedényben vannak, és már feldolgoztuk őket" - mondta Matthias Rose vezérigazgató.


A növekvő automatizálás azt is tükrözi, hogy a robotok használata egyszerűbbé vált, nem szükségesek programozási ismeretek. A legtöbbjük ma már emberi gépi interfésszel, egy okostelefonhoz hasonló érintőképernyővel rendelkezik. Ma már a munkavállalók és a szakszervezetek is - melyek egykor a munkahelyek megszűnésétől tartottak - egyre pozitívabban látják a helyzetet. Felmérések szerint ma már a német munkavállalók közel fele úgy látja, hogy a robotok segítenek a munkaerőhiány kezelésében.

Rose, a ROLEC vezetője elmondta, hogy az automatizálásba 2022-ben vágtak bele, mivel a nagy rendelésállomány miatt az alkalmazottaknak túlórázniuk kellett, és szombatonként is be kellett őket rendelniük. "Ez jó kiinduló helyzet volt az első robotunk számára, mivel segítőnek tekintették, nem pedig konkurenciának" - emelte ki. A nagyhatalmú német IG Metall szakszervezet szóvivője szerint a nem a gyors költségcsökkentés, hanem a hosszú távú vállalati stratégia részeként bevezetett robotok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a munka "egészségesebb, érdekesebb és biztonságosabb" legyen. A tehergépkocsikat és buszokat gyártó Daimler Truck (DTGGe.DE) széles körben alkalmaz robotokat, különösen a nehéz tárgyak emelésénél és a munkavállalók fizikai egészségét érintő egyéb kihívások megoldására. "De az embernél nincs rugalmasabb" - mondta Matthias Krust, a vállalat üzemi tanácsának vezetője. "Minél összetettebb a termelés, minél differenciáltabb, annál nehezebb a robotok alkalmazása".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #14
    "A cégünknél nem tudjuk rávenni az embereket, hogy elegen lépjenek be a szaksziba"
    Pedig kapitalistaként mondom, hogy a szakszervezetek, ha jól csinálják, hasznosak tudnak lenni. Persze nem az állami szakszervezetek, hanem a rendes, alulról jövő kezdeményezések. Ezek valós és érdemi ellensúlyt jelenthetnek a cégekkel szemben, ugyanakkor mégis nélkülözik a másik féllel szembeni erőszakot. Sajnos az emberek már nyugaton is sokszor annyira szocialisták, mint idehaza egy átlag kádárnyugger.
  • manypet #13
    "Nono. Azért 40%-nál még nem tartunk. 33%-kal nyugodtan lehet számolni. Ennyit visz el a minden a fizuból."
    A fizuból lehet, hogy csak ennyi. De erre rájön még az ÁFA, amit vásárláskor fizet ki a vevő. Rájönnek a cégek által fizetett adók, amit a cégeknek fizet ki a vevő a termék árába építve és azt a cég továbbadja az államnak. Rájönnek a szállítási költségek adói, mint pl. az üzemanyagba épített adók, jövedéki adók és hasonlók, amit megint csak a vásárláskor fizet ki mindenki a megkeresett pénzéből, és a cég megint továbbítja az államnak. Szintén ott vannak a banki adók, amit a bankolásnál fizet ki mindenki a banknak és az továbbítja az államnak. Na meg persze az infláció, ami szintén az adóztatás egy formája. És el is jutottunk a 40%-ig a legtöbb nyugati országban. Idehaza meg már 60% körül mozgunk a jelenleg is meglévő körülbelül 60féle adónemmel.
  • RJoco #12
    "A munkavállalók érdekében kollektív fellépés és gazdasági igazságosság iránti elkötelezettség szükséges"
    A cégünknél nem tudjuk rávenni az embereket, hogy elegen lépjenek be a szaksziba és akkor tarifvertrag lesz érvényben, ami mindenki fizuját jócskán megdobná, nameg egy szakszi állna a hátunk mögött, éves fizuemeléssel.
    Sírnak, hogy jajj, az a huszonpár €, mi lesz vele?!
    Ennyit az összefogásról.
    Most akkor van fizuemelés, ha az állam emeli a minimálbért. Akkor is csak azért, mert muszáj neki.
    Ha meg szóvátesszük, akkor jön a kifogás, hogy drága a villany. Mert nekünk nem? Ráadásul úgyis rátolják a megrendelőre.
  • RJoco #11
    Nono. Azért 40%-nál még nem tartunk. 33%-kal nyugodtan lehet számolni. Ennyit visz el a minden a fizuból.
    Az adó 19%, de a kajára csak 7%.
  • manypet #10
    "Én nem tudom 50 éve mi volt, és nem is érdekel."
    És itt már ezzel el is vesztetted a vitát. Homokba dugni a fejedet a tények elől és tovább tolni a mantrát azt jelenti, hogy vitaképtelen vagy.

    "az egyedi példa nem reprezentálja az általános helyzetet"
    Az ország 80%a rendelkezik saját autóval. 50 éve ez a 10%-ot is alig haladata meg. Ez tény. Az ország negyede túlsúlyos, emellett van 2-3 millió dohányos, 1millió alkoholista, több millió édesség meg üdítőital függő. Ez is tény. Annyit eszik ma egy minimálbéres ember, ami 50 éve még a középosztálynak sem adatott meg. Ez is tény. Most egy átlag lakásban 23-24 fok van télen, 50 éve meg 20 alatt volt. Pedig elvileg emelkedtek nem kicsit az energiaárak. Mégis megengedhetik maguknak. Ez is tény. Az emberek negyedén van tetoválás, a nők 99%-a sminkeli magát, sőt, ma már a 12 éves lányokat is műkörmökkel látjuk az utcán. Ez s tény. Az átlagember napi 3-4 órát tölt monitor, TV meg mobil előtt, a fiatalok még többet. Ez is tény.
    Ha erre azt merjük mondani, hogy szegények vagyunk, akkor ott nem más zajlik, mint mérhetetlen mértékű hisztéria.

    "a munkaerő kizsákmányolása"
    Soha nem volt ilyen könnyű munkája még az embereknek. Aki 50 éve még 50 kilós zsákokat emelgetett, azok nagy részét ma már gépek segítik, meg nem kevesen egy számítógép előtt pötyögnek, és közben mégis sokkal jobban élnek. 50 éve még szombat is munkanap volt, most meg már a 4 napos munkahétben gondolkodik sok cég. Hagyjuk már ezt a süket komcsi dumát, mert ezt már a 6 éves kisgyerek sem hiszi el.

    "és a gazdasági egyenlőtlenség továbbra is komoly problémát jelentenek a munkaerő számára"
    Mármint érted ez alatt a söpredék tömegek irigykedését másokra, akik sikeresebbek náluk? Mert akkor egyetértünk. A hulladék prolik, akik még a saját életükért sem voltak soha képesek felelősséget vállalni mindig is a kommunisták, nácik meg hasonlók tömegbázisa voltak.

    "Amúgy vannak felnőtt képzések. Ajánlom hogy próbáld ki, mert akkor nem fogsz ilyen sületlenségeket írni."
    Ha jól veszem ki, gyerek vagy. És sikeresen átvetted a tanító nénitől a szocialista mantrát. Tudod, nekem is ezt nyomták le a torkomon még annak idején. És fiatalon én is elhittem, hogy igaz. Csak azóta felnőttem és ráláttam a világra, nem pedig anyuci mellől osztom az észt másoknak, eltartottként. Majd ha egyszer az életben képes leszel érdemi munkával megdolgozni a megélhetésedért és nem élősködőként létezel, ne adja az ég abból a pénzből, amiért megdolgozol, el kell majd tartanod a gyerekedet, családodat is, akkor majd talán átértékeled a helyzetet, és nem fogod azt gondolni, hogy a pénz csak úgy terem. És még kevésbé fogod azt gondolni, hogy azt jogod van elvenni attól, aki azt megtermelte.
    Nem véletlen, hogy szinte minden országban a jobboldali, kapitalista nézetekhez közelebb állók éppen a munkásosztály közül kerülnek ki. A szocialista nézeteket meg a soha nem dolgozó, mindig mások pénzén élősködő réteg adja. Csak ugye onnantól eléggé gáz a rinyálás a munkásosztályért. Bizony a munkások jó része kapitalizmust akar. Azt, hogy a hulladék réteget ne kelljen a munkájából eltartani.

    "Aki fiatal, vagy orosz, arab, zsidó, roma, kínai, migráns stb stb... az már lusta, és tudatlan szerintetek. Tipikus magyar fasiszta szemlélet."
    Ezek szerint éppen te vagy ilyen fasiszta. :D
    Éppen te hoztad elő, hogy a gazdagok pénzéhsége miatt van minden. Azaz éppen te vettél minden gazdagot egy kalap alá. Sőt, láthatóan a magyarokat is egy kalap alá vetted. Miközben én nem vettem senkit egy kalap alá, csak megjegyeztem tényekkel alátámasztva, hogy ma sokkal jobban élünk, mint régebben.
    Tudod, a fasiszták meg a nácik is ezt tették, amit te. Hiszen ők is balosok. (Tudod, nemzeti szocializmus az is, a szocializmus egyik formája. Hitler sem tartotta magát jobboldalinak, csak ugye tanulni kellene, nem a szoci mantrát tolni.) A nemzeti szocialisták is kapitalista-ellenesek voltak. Ahogy te is. Azaz te a nácik oldalán állsz. Gratulálok! :) A náci meg a komcsi között az a fő különbség, hogy az egyik nemzeti keretek között építi a szocializmust, a másik meg nemzetközi internacionalista. Szóval éppen te gyűlölködsz itt a gazdagabbak ellen. Meg a magyarok ellen. Mint ahogy a nácik meg a többi szoci is tette. pontosan a marxizmus elvét követed, márpedig a nácizmus is pont abból jött létre, mint ahogy ezt még Hitler is kijelentette, meg ahogy a fasizmus alapítója is kijelentette a sajátjáról. A hozzád hasonlók gyűlölték annak idején a zsidókat, mert gazdagabbak voltak nálatok és irigykedtetek rájuk. És ti gyűlölitek a gazdagot is, mert annak több van, mint neked. Pont ugyanaz az elv, pont ugyanaz a retorika és gondolkodásmód. Gonosznak meg elnyomónak bélyegezni csoportot, csak mert irigykedsz rájuk. Ezt csinálták a nácik is meg a komcsik is. Csak az egyiknél a zsidó volt a "gonosz elnyomó" akinek az elnyomása alól a "szegény árját" fel kellett szabadítani, a másiknál meg a gazdag tőkés kulák volt a "gonosz elnyomó", akinek az elnyomása alól a "szegény proletárt" kellett felszabadítani. Nincs lényegi különbség. És te most ugyanezt az utat járod. Gratulálok! :)

    "mert el sem olvasom már"
    Azaz újfent vesztetted a vitát. Bár náciknál meg komcsiknál ez nem meglepő. Soha nem tudtatok érdemben vitázni, csak gyűlölködni, cenzúrázni, démonizálni, tényeket kiferdíteni meg azokról tudomást sem venni. Mint ahogy most te is ezt teszed. Érved nincs, csak jöttél a démonizálással, a magyarok fasisztázásával minden érdemi érv nélkül, miközben éppen te működsz úgy, mint egy fasiszta.

    "menj és képezd magad, és láss világot, és senkit ne ítélj el, a kora, vagy nemzeti, vallási hovatartozása miatt"
    Ezt ezek szerint magadnak írtad. Helyes. Csak így tovább. Talán egyszer majd nem fogod a magyarokat fasisztának bélyegezni, meg nem fogod a gazdagabbakat elnyomónak mondani, és végre felhagysz a marxista jellegű gyűlölködő szemlélettel. Sok sikert hozzá! :)
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2023.10.30. 22:52:39
  • monk00 #9
    Látom nem egy korosztály vagyunk. Én nem tudom 50 éve mi volt, és nem is érdekel. De azért az egyedi példa nem reprezentálja az általános helyzetet, és az alacsony bérek, a munkaerő kizsákmányolása és a gazdasági egyenlőtlenség továbbra is komoly problémát jelentenek a munkaerő számára. Ami csakis a tulajdonosok mérhetetlen pénzéhsége miatt alakult ki. A munkavállalók érdekében kollektív fellépés és gazdasági igazságosság iránti elkötelezettség szükséges. Amúgy vannak felnőtt képzések. Ajánlom hogy próbáld ki, mert akkor nem fogsz ilyen sületlenségeket írni. De elnézem neked, mert így neveltek. Egy kalap alá vesztek mindenkit. Aki fiatal, vagy orosz, arab, zsidó, roma, kínai, migráns stb stb... az már lusta, és tudatlan szerintetek. Tipikus magyar fasiszta szemlélet. Ezért tart itt ez az ország, és ezért lehet még hatalmon a fidesz, mert pont az ilyen gyűlölködő, egy kalap alá veszek mindenki embereket tudja a legjobban megvezetni. Hisz a butaságotok határtalan..A véleményed is ezt tükrözi. Nyugodtan nyomd a sületlenségeidet, mert el sem olvasom már. Olvasok így is elég hülyeséget. De mondom, menj és képezd magad, és láss világot, és senkit ne ítélj el, a kora, vagy nemzeti, vallási hovatartozása miatt. Ennyi butaságot összehordani, mint amit te, én még nekifutásból sem tudnék..Na szevasz..
  • manypet #8
    "Túl sok mindent pakol az állam az ember segge alá."
    Fején találtad a szöget. Pontosan ez a baj az egész nyugati társadalommal. A szocializmus legsunyibb verziója, a szociáldemokrácia a többi szocialista verzióhoz képest nem gyorsan, hanem lassan teszi tönkre a társadalmat, lépésről lépésre. Mert ugye mindig lehet egy picit több segély, támogatás meg nyugdíj, hogy azzal a politikus megnyerje az újabb választást. Soha nem sok, csak mindig egy kicsi. És így az adó is csak mindig egy kicsit növekszik. Persze ezzel elérjük idővel, hogy amíg 100 éve jó, ha 5% körül volt nyugaton az adóelvonás, most 40% felett van ott is, mifelénk meg 60% körül mozog. De a fontos, hogy csak szépen-lassan. Meg ugye mindig lehet csak egy törvénnyel tovább korlátozni az embereket, hogy "megmentsük őket" valami olyantól, amit általában éppen mi okoztunk. És amely törvény ellen talán kicsit puffognak majd egy darabig, de úgyis lenyelik, mert csak azért az egy dologért nem éri meg lázadni. És ezzel idővel olyan kontrollt nyerjünk az emberek felett, ami után még Sztálin is megnyalná a tíz ujját. És a lassú folyamat segítségével évtizedek alatt tönkre is tesszük az egész társadalmat, és közben szépen-lassan lépésről lépésre ki is építjük a totális államot, a tökéletes rabszolgaságot, ahol majd mindenkiről az állam gondoskodik, és mindenkiről az állam dönt.
    A szocializmus végső célját, a kommunizmust.
  • manypet #7
    "A melós meg haljon éhen."

    Szegény-szegény melós! Ma egy gyárban dolgozó kétkezi minimálbéres melós egyedülálló anyaként kávézik, cigizik (havi 40-50 ezer Ft), féltucat tetkó van rajta darabonként több tízezer forintért, műszempilla, smink, hetente új műköröm (szintén 10-20ezer Ft havonta), kocsival jár melózni, vizet nem iszik csak kólát meg üdítőt, rendszeresen rendel pizzát meg más kaját, otthon nagyképernyős tv-t néz, de még a gyerekének is van saját mobilja. Szegény melós, mindjárt éhen hal itt nekem! Rögtön el is sírom magam, ha adsz egy zsebkendőt. Hüpp-hüpp.

    Előtted meg éppen azt írja hawkie22, hogy segélyből kényelmesen meg tudnak élni még a német fiatalok is és ezért nem dolgoznak. Most meg szerinted hirtelen nekiállnak éhen halni? Jaj a gonosz "kannibál kapitalizmus", mi? Ülj le, egyes. Még 50 éve sem álmodhattunk olyan jólétről, ami ma alap egy átlagembernek. 50 éve a kevesebbért is többet güriztünk, mint ma. De ócska proliknál inkább megy a rinyálás a gonosz aljas kapitalizmusról, mert mindig könnyebb másokat hibáztatni, meg irigykedni arra, akinek több van, minthogy a valagunkat megemeljük. Meddig tud még valaki süllyedni az emberi mivoltjában?
  • monk00 #6
    Pedig ezzel nem lehet megoldani ezt a problémát. A legtöbb munkát a robotok, még nem tudják elvégezni, hiába is szeretnék. Az a legnagyobb baj hogy mindenki azonnal milliárdos akar lenni, és ezért nem hajlandóak emelni a béreket. Ez az egész világon így van. Pláne a 2 kézi munkásoknál. Fizessenek többet, és érjék be azzal hogy 10 év múlva lesznek milliárdosok, és nem 1 év alatt, mint ahogyan szeretnék. Csak sajnos ezt a munkások vérén keresztül érik el. Ez már kannibál kapitalizmus, mert szó szerint felfalják a munkásokat a minél gyorsabb meggazdagodás reményében. Teljesen elveszik az emberek kedvét a munkától, ezek az aljas tulajdonosok...Azt hiszik, mindenki csak azért él, dolgozik hogy nekik jó legyen. A melós meg haljon éhen. Mit számít, van másik millió, akiket kilehet zsákmányolni. Nem a fiatalokkal vagy a migránsokkal van itt a baj..
    Utoljára szerkesztette: monk00, 2023.10.30. 15:35:11
  • hawkie22 #5
    A németeknél nem csak a migránsok a baj, hogy ök nem akarnak dolgozni. Az alap német ember se akar dolgozni. Föleg a fiatalabbja. 1. vagy influenszer akar lenni vagy streamer, 2. a régebben Hartz-IV-nek, most már Bürgergeldnek nevezett "segéllyel" sokszor jobban megél munka nélkül, mint az, aki minimálbérért robotol valahol. És ez a baj. Túl sok mindent pakol az állam az ember segge alá. Nem lenne Bürgergeld, csak minimális segély, kétszer is meggondolnák a huszonévesek, hogy csak otthon üljenek. Egyébként ezek mást se csinálnak otthon, mint cigiznek, tvznek, meg etyepetyélnek. A munkát még hírböl se ismerik. Tisztelet a kivételnek.