SG.hu

Robotkutyák fognak járőrözni az amerikai-mexikói határon

Az Amerikai Képviselőház Számviteli Bizottságának Kiberbiztonsággal, Informatikai és Kormányzati Innovációval Foglalkozó Albizottsága ülést tartott, amelyen megvitatták a technológia használatát az amerikai határon, a repülőtereken és a katonai bázisokon.

Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma tavaly februárban nagy port kavart, amikor nyilvánosságra hozta, hogy robotkutyák bevetését vizsgálja az amerikai-mexikói határon. "A déli határ barátságtalan hely lehet ember és állat számára, és éppen ezért egy gép kiemelkedően teljesíthet ott" - mondta akkor Brenda Long, a DHS munkatársa. "A kezdeményezés az automatizált földi megfigyelő járművekre, vagy ahogy mi hívjuk, AGSV-kre (Automated Ground Surveillance Vehicles) összpontosít. Az AGSV program lényegében a robotkutyákról szól".

A téma - és a mögötte álló robotikai cég - a politikusok elé került, akik számos védelmi vonatkozású technológiai cég képviselőit hívták össze megbeszélésre. A listán szerepelt Gavin Kenneally, a Ghost vezérigazgatója, akinek robotkutyái részt vettek a kísérletekben. Ő bemutatta a Vision 60 robotot a panel szereplői számára. "A határon a robotok felhasználási területe az adatgyűjtés. Vagy az illegális kábítószer-kereskedelem után kutathatunk az ezt érzékelő szenzorok hozzáadásával, vagy infravörös vagy hőkamerákat adhatunk hozzá, amelyekkel az emberi vagy más állatok hőjelzéseit vehetjük fel. A robot valójában egy észlelőrendszer, amelyet aztán ténylegesen életek megmentésére használnak majd. Évente több százan halnak meg vízbe fulladás vagy a határátkelés közbeni elakadás miatt."


2021 októberében a philadelphiai székhelyű startup országos címlapokra került, amikor képek jelentek meg az egyik robotjáról, amelyen egy SWORD nevű cég által tervezett távvezérelt mesterlövészpuska volt felszerelve. A fegyverkezés témája csak röviden került szóba Marjorie Taylor Greene képviselőnő által. "Hogyan lehet biztosítani, hogy az ilyen típusú technológiákat vagy robotikát valaha is fegyverként használják az emberek ellen?" - kérdezte Greene, aki a kiberbiztonsági támadások megelőzésének lehetőségére is kíváncsi volt. "A robot gyakorlatilag egy lábakon álló szerver, így teljesen le tudjuk zárni a szabványos legjobb gyakorlatok segítségével, tűzfalakkal" - válaszolta Kenneally. "Mivel ügyfeleink érzékenyek, a robot által gyűjtött összes adatot helyben tároljuk." A Ghost Robotics munkatársa elmondta, hogy robotkutyáikba nem építettek be fegyvereket vagy ártalmas eszközöket, és az egyik helyről a másikra történő alapvető mozgáson kívül semmilyen tevékenységet nem tudnak végezni emberi beavatkozás nélkül.


A robot a videó 39. percében megy be a terembe

Nick Langworthy New York-i képviselő azt kérdezte, hogy a robotot be lehet-e vetni az amerikai-kanadai határon. "Igen, feltétlenül" - válaszolta Kenneally. "Ezeket a robotokat nagyon céltudatosan úgy építettük meg, hogy olyan környezetbe menjenek, amely hihetetlenül zord és nehéz az emberek számára. Képesek vagyunk a robotot -40 Celsius-fokig működtetni és mivel zárt, mindenféle időjárási körülmények között képes dolgozni"."

A philadelphiai székhelyű Ghost Robotics már több száz, a Boston Dynamics Spotjaira kísértetiesen emlékeztető egységet szállított le a szövetségi kormánynak és külföldi kormányoknak. Ezeket a védelmi minisztérium a légierő bázisain biztonsági ellenőrzésre használja. Egy példány 165 000 dollárba kerül, és szinte bármilyen terepen képes működni, beleértve a sziklákat, homokot, dombokat, jeget, havat és lépcsőket. Egy feltöltéssel több mint hat mérföldet képesek megtenni, akár óránként hat mérföldes sebességgel. Az eszközbe több kamerát és mikrofont építettek be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #3
    joystickkel irányítja, szupi... : )
  • kvp #2
    Ezen meg dolgozni kell egy kicsit, de letezik:
    https://www.youtube.com/watch?v=xZ4aa5evNBM
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    DeSantis kormány alatt majd mehet rá a puska is.