SG.hu

Xiaomi Redmi 4 - manapság kicsinek számít

Manapság ritka a középkategóriát célzó telefon, mely gyors processzorral 5 collos méretben érkezik, ráadásul ára is megfizethető.

Novemberben jelent meg a kínai Xiaomi legújabb terméke, a Redmi 4, mely elődei egyenes folytatásának tekinthető. Tesztpéldányunkat a Gearbest webshop küldte, egy fehér, tetején halovány 4-es számot tartalmazó dobozban. Már első pillantásra remek készülék, dizájnja halványan a Huawei Mate modelljeire emlékeztet. Arany, ezüst és szürke színben kapható, a miénk szürke volt. 14 x 7 centis mérete és 156 grammos tömege napjainkban ritkaság, hiszen minden gyártó felfelé tolja ki a határokat, az átlag ma már inkább az 5,5 collos képátló, de a 6 coll sem megdöbbentően nagy, köszönhetően a kijelzők körüli keretek észrevétlenné válásának, no meg persze ingerküszöbünk kitolódásának.


Nagyon kompakt, könnyen megfogható egy kézzel, tapintása kellemes érzetet kelt. A fém felülete nem fényes, így ujjlenyomataink nem láthatók rajta. Kezelőszerveinek elrendezése teljesen szokványos: jobb oldalra a bekapcsoló- és hangerőgombok, a kijelző fölé a hangszóró, az 5 megapixeles kamera és az értesítésjelző LED, míg az aljára a kapacitív gombok kerültek, sajnos háttérvilágítás nélkül. A SIM kártyák hibrid tálcája a bal oldalon dugható be, az egyik opcionálisan akár egy 128 gigás microSD memóriakártya is lehet. A tetején három nyílást találunk, egyik a másodlagos mikrofoné, a középső az infra, míg a legnagyobb a 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozása.


Az alján manapság már kicsit meglepő módon nem USB Type-C, hanem hagyományos microUSB port van, mellé szimmetrikusan a hangszóró és a mikrofon nyílásai kerültek. A hátulján, a LED-es vakuval megtámogatott 13 megapixeles kamera enyhén be van süllyesztve, hogy védve legyen, alatta van a kör alakú ujjlenyomatolvasó. A hideg alumínium házat csak az alján és a kamera felett lévő, a jobb vétel miatti keskeny polikarbonát csík töri meg. A két réteg közötti átmenet észrevétlen, az összeszerelés minősége kiváló.


Kijelzője Full HD felbontású, kifejezetten remek képe van, de persze nem éri el a méregdrága AMOLED-ek minőségét. A 441 pixel/inch finomság nagyon jónak számít, a színek pontosak, kontrasztaránya kiváló. A mostani téli napfényben ugyan nincs problémája, de nyáron valószínűleg kevés lesz a fényereje. A karcolásoktól Gorilla Glass réteg védi. Processzora kellően erős, a Qualcomm Snapdragon 625-ös típus 2 GHz-en fut, 3 GB memóriát és 32 GB tárhelyet használhat. Teljesítménye az Antutu tesztprogramban 61 842 pont (kb. ugyanennyi az iPhone 5S is), azaz a mai igényeknek bőven megfelel, csak a leginkább grafikaéhes játékoknál kell aggódnunk.


Mindkét kamera f/2.2 fényerejű, 13, illetve 5 megapixelesek. Képminőségük jó, de azért nem kiemelkedő. A napfényben készült fényképek kissé alulexponáltak, viszont dinamikatartományuk megfelelő. A fotók egyébként részletesek, kis távolságon kifejezetten jók. Kevés fénynél viszont nagyon nehezen tud fókuszálni, ilyenkor stabil kézre van szükség, és ne lepődjünk meg a zaj és szemcsézettség megszaporodásán. Előlapi kamerája átlagos, szelfikhez és videótelefonáláshoz bőven elég - jó fényeknél jó képet ad, gyenge fénynél gyengét. Videókat Full HD-ban rögzíthetünk, minőségük megfelelő, viszont a hangjuk nagyon gyenge, és mint a fotóknál, kevés fénynél a felvétel nagyon zajos. Audió téren egyébként is átlagon aluli, ne az egyetlen aprócska hangkeltőjét akarjuk zenehallgatásra használni, ereje ehhez nem elég, basszusról pedig egyáltalán nem beszélhetünk.

A gyártótól már megszokottan, az Android 6.0 Marshmallow operációs rendszert saját kezelőfelületükkel, a MIUI 8-as verziójával egészítették ki. Az európai piacra szánt változatot kaptuk, így benne volt a Google alkalmazásboltja és a Gmail szoftvere, de ezen kívül szinte semmi nem foglalja a helyet: 24,7 GB-tal gazdálkodhatunk. Azt is gyorsan észrevehetjük, hogy a MIUI-ban olyan csemegék vannak, mint a készülék bekapcsolásakor elinduló alkalmazások letiltása, egy második asztal aktiválása (mintha két telefonunk lenne) vagy azonos szoftverek párhuzamos futtatása, azaz akár két külön néven is használhatjuk kedvenc csevegőprogramunkat.

A telefon általános használata nagyon gyors, akadásmentes. A képernyők közötti ugrálás, alkalmazások megnyitása és bezárása nagyon gyorsan megtörténik. A hátulján lévő ujjlenyomatolvasó szenzor jól eltalált helyen van, pontosan dolgozik. Persze az előlapon mégiscsak jobb lenne, ahogy a legnagyobb gyártóknál is van, de majd a következő verzióban...


A Xiaomi elsődlegesen a kínai piacra gyártja készülékeit, így kapcsolódás tekintetében a megszokott WiFi 802.11 a/b/g/n és Bluetooth 4 mellett ugyan ott van a 4G LTE, de B20 nélkül, azaz nem tud a magyarországi 800 MHz-es hálózatra kapcsolódni, így vidéken, kisebb falvakban lehet, hogy csak 3G/EDGE hálózatokat használva tudunk mobilnetezni. (Budapesten nem fogjuk érezni a B20 hiányát.) Az infravörös port az előre installált MiRemote szoftverrel bármilyen távirányító helyettesítésére használható, a képernyő másolására készült Miracastot is támogatja.

Akkumulátora méretéhez képest meglepően nagy, 4100 mAh kapacitású. Más cégek simán raknak jóval többet fogyasztó 5,5 collos készülékekbe ennél kisebbet, azaz ezen a téren kimondottan jól teljesít: ritka, hogy nyugodtan leírható a spórolás nélküli két napos üzemidő. Egyértelműen ez a telefon legerősebb pontja.


A fentiek értékeléséhez és az említett hibák kontextusba helyezéséhez fontos szempont az ár, mely a Gearbestnél mindössze 48 ezer forint (163 dollár). Ha telefonvásárlás előtt állunk, ennyiért nagyon megfontolandó ajánlat, minőségben és teljesítményben nagyon sokat kapunk a pénzünkért. A pozitívumok a szép külsővel, a fém házzal kezdődnek, a remek kijelzővel folytatódnak, és a nagyon hosszú üzemidővel tetőznek. Legnagyobb hátránya - a középkategóriás telefonoknál mondhatnánk, hogy szokás szerint - a kamera, mely téren úgy látszik hiába a legnagyobb gyártóktól vásárolt modulok, a kínaiak borzasztó nehezen tudnak kiemelkedőt produkálni. Ha ezen, és a 4G LTE kapcsolódási hiányosságon túl tudunk lépni, feltétlenül számoljunk a Xiaomi termékével, mert ebben a telefonban kiváló egyensúlyt képez az ár, a tudás és a felhasználói élmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Klusi86 #11
    Szintén, a cikkíró szubjektív véleménye lehet csak az, hogy hol van az ujjlenyomat olvasó. Nekem a Redmi 3S-em van és szerintem tökéletes helyen van ott ahol van, a készülék hátlapján. Pont a kompakt mérete miatt, mert lehet egy kézzel is használni, stabilabb fogást eredményez, ha a készülék hátulján van és már zsebből kivéve tudom oldani, mire a szemem elé kerül a kijelző fel legyen oldva. Nagyobb méretben ahol két kézzel kell fogni a telefont, lehet kényelmesebb megoldás a kijelző alá helyezni a szenzort, de akkor már inkább a kijelzőbe épített szenzort preferálnám.
    Utoljára szerkesztette: Klusi86, 2016.12.25. 11:05:03
  • takysoft #10
    Igen, látszik a különbség HD és FullHD között ekkora méreten.
    Ki nem néz videót a telefonján? Youtube, facebook.. Anyukám is szokott.

    A Type-C egységes. Az a Google új ajánlása. Szinte minden új telefon a jövőben azzal érkezik. Gyorsabb adatforgalmat és töltést tesz lehetőve, jobban érzékel, nem esik ki, és mindkét irányba bedugható. Várhatóan nagyon sokáig ez lesz a sztenderd. Hosszú évekig.

    Miért, szerinted mi ellen véd a Gorilla Glass? Az kimondottan karcolásvédelem. Méghozzá kimondottan jó.
    Nekem 2 és fél év alatt nem lett olyan karc a felületen, ami bekapcsolva látható lenne.
    (nem, törés ellen nem véd, ezt nem is állították)

    Hogy sötétben milyen kamera csinál jó képet, az a kamerától függ
    Egy 1.8-as kamera pl egész jó éjjel is.

    A többi jogos.
  • zola2000 #9
    VR :)
  • Elmin #8
    "Bár tény, hogy ez éri meg a legjobban, főleg a FullHD kijelző miatt."
    Miért is? Videókat nézel rajta?
    Kiszámoltad, hogy menyit nézed naponta a kijelzőt?
    Mekkora észrevehető különbség van a hd és a fullhd közöt ezen a méreten?
  • Elmin #7
    "Az alján manapság már kicsit meglepő módon nem USB Type-C, hanem hagyományos microUSB port van,..."
    Ez miért is baj? A többi gyártót kellene elítélni, hogy még mindig nem akar egységes csatlakozót.

    "A mostani téli napfényben ugyan nincs problémája, de nyáron valószínűleg kevés lesz a fényereje."
    Valószínűleg a cikk író nem volt teljesen magánál, ha ilyeneket leír.
    Mert ez nem éppen hiteles összehasonlítás.

    "A karcolásoktól Gorilla Glass réteg védi."
    Ez parasztvakítás. Elég buta aki elhiszi, hogy ezek az üvegek nem karcolódnak meg normál használat közben.

    "Kevés fénynél viszont nagyon nehezen tud fókuszálni, ilyenkor stabil kézre van szükség, és ne lepődjünk meg a zaj és szemcsézettség megszaporodásán."
    Mint ahogy az összes digitális fényképezőnél, telefonnál is ugyanez történik.

    "Audió téren egyébként is átlagon aluli, ne az egyetlen aprócska hangkeltőjét akarjuk zenehallgatásra használni, ereje ehhez nem elég, basszusról pedig egyáltalán nem beszélhetünk."
    Aki a telefonját fülhallgató nélkül használja az amúgy is bunkó. Senkit sem érdekel, hogy mit hallgat.

    "A Xiaomi elsődlegesen a kínai piacra gyártja készülékeit, így kapcsolódás tekintetében a megszokott WiFi 802.11 a/b/g/n és Bluetooth 4 mellett ugyan ott van a 4G LTE, de B20 nélkül, azaz nem tud a magyarországi 800 MHz-es hálózatra kapcsolódni, így vidéken, kisebb falvakban lehet, hogy csak 3G/EDGE hálózatokat használva tudunk mobilnetezni."
    Vidéken ahol nincs kiépítve rendesen a hálózat, még a méreg drága iPhone is meghal.
    Miért csodálkozunk azon, hogy nem tudja a B20-at, ha nem is ide tervezték?
    Hivatalosan nem is jelenhetne meg itt, akkor miért is rakja bele?

    Az író kifelejtette, hogy heti frissítései vannak a cégnek a telefonokra.

  • arty #6
    "van a 4G LTE, de B20 nélkül, azaz nem tud a magyarországi 800 MHz-es hálózatra kapcsolódni, így vidéken, kisebb falvakban lehet, hogy csak 3G/EDGE hálózatokat használva tudunk mobilnetezni. (Budapesten nem fogjuk érezni a B20 hiányát.)"

    Vidéken (akár városokban is) sok helyen NINCS kiépítve 3G, csak 2G és B20-as 4G... ergo, ha ezt nem tudja a készülék, gyakorlatilag NEM lehet vele netezni.

    De legalább végre az esgén is téma a B20 ;)
  • zola2000 #4
    Szerintem jók a kínai mobilok olcsón b20 nélkül is, otthon van wifi, munkahelyen szintén, különben úgyis csak 200 mega után lassított vészmobilnetem van, az elég 3Gvel is (illetve sokszor b20 nélkül így is 4Gm van, gondolom b20al többször lenne)

    Annyira nagyon nem kell többször 4G hogy fizessek másfélszeres árat csak ezért.
  • flashpointer2 #3
    140 euróból itt volt csomagküldéssel mindennel együtt, teljesen meg vagyok vele elégedve, egyedüli hátránya hogy jelenleg csak 1-2 féle tok van hozzá de szerintem érthető.
  • Garfield #2
    Erre annyira nem alapoznék. A Redmi 3-as sorozatából kizárólag a 3s lett B20-as, illetve a Redmi Note 3-nak lett szintén B20-as kiadása - mindkettő gyakorilatilag a két termékcsalád termékciklusának a végén. Ha a Xiaomit annyira izgatná az európai piac, akkor a Redmi 4-et már rögtön ezzel tolta volna ki. Viszont addigra szerintem bőven lesznek egyéb, kínai alternatívái is lenni ebben az ár/érték kategóriában.
  • takysoft #1
    2 igen fontos dolgot érdemes hozzátenni!
    Az egyik, hogy ez a Redmi 4 Prime modell. Van belőle olcsóbb, gyengébb változat is. Bár tény, hogy ez éri meg a legjobban, főleg a FullHD kijelző miatt.
    A másik, hogy már a Redmi 3-ból is jelent meg később B20-as változat. Nagy valószínűséggel ez a Redmi 4-gyel is így lesz :)