Gyurkity Péter

Egy évig ingyenes lesz a Windows 10

A Microsoft a főbb újítások mellett a frissítési koncepciót és annak feltételeit is bejelentette.

Sokan reménykedtek az elmúlt hónapokban abban, hogy a Microsoft legalább a felhasználók egy része számára ingyenes frissítésként teszi majd elérhetővé a Windows soron következő verzióját, és ez végül így is lett, bár itt sem feltételektől mentes az ajánlat. A hivatalos sajtóeseményen azonban ismertették a főbb újításokat is, így vége a találgatásoknak.

A hivatalos blogban megjelent bejegyzésből kiderül, hogy a Windows 10 az operációs rendszer 7-es, 8-as, illetve 8.1-es verzióját jelenleg használók számára ingyenes frissítés lesz, ez az ajánlat azonban csak a megjelenést követő egy évben lesz elérhető, vagyis a lépéssel tulajdonképpen azt szeretnék elérni, hogy az első időszakban minél többen próbálják ki az új szoftvert. A redmondi cég immár inkább szolgáltatásként gondol saját platformjára, itt pedig ígéretet tettek arra, hogy az időben váltók az első évet követően is ingyen élvezhetik majd a folyamatos frissítéseket és javításokat, ami mintha azt is jelentené, hogy ez utóbbiak telepítése nem lesz opcionálisan választható. Az új funkciók mindenesetre elkészülésüket követően bekerülnek majd az operációs rendszerbe, ezzel nem fognak a következő nagyobb verzióra várni.


A Windows 10 fontosabb újításait hivatalos úton a Windows Insider Program immár 1,7 millió tagja próbálhatta eddig ki, ezeket azonban az eseményen is ismertették. Immár integrált funkcióként jön a Cortana, amely ezzel táblákon, asztali PC-ken és az Xbox konzolokon is elérhető lesz, februártól kezdve az okostelefonokon és táblákon is megjelenik az új szoftver (így a Windows Phone lassan valóban feledésbe merülhet), a Spartan webböngésző szintén a rendszer részeként érkezik majd, mint ahogy bizonyos univerzális Office alkalmazások is a csomag részeivé válnak (itt a Word, az Excel, a PowerPoint, az Outlook Mail és Calendar szerepelt a felsorolásban). Frissül emellett a hordozható eszközökre szánt appok kezelőfelülete is, de a Continuum révén a tábla-módba való váltás is automatikus lesz, már amikor billentyűzet és egér nélkül használjuk gépünket. Az Xbox app ezalatt minden játékunkat és tevékenységünket elérhetővé teszi a PC-n, akár a játékok streamelése formájában, amelyhez természetesen szükség lesz magára a konzolra is.

Január 26-tól a Technical Preview újabb változata lesz elérhető a program regisztrált tagjainak, ebben további funkciókat vehetünk majd közelebbről szemügyre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #21
    halgatyó, azért próbáld már nézni a W10 pozitív oldalát is, nevezetesen hogy lehet majd streamelni a gammákat XBO-ról PC-re

    ez fícsör. ha ez nem fícsör, akkor olyasmi, mint "fícsör" nem is létezik. punksztumsz.

    na ugye, most már meg vagy győzve remélem
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.01.23. 19:51:25
  • SirBubu #20
    "Ez az ingyenes Win 10 EGY TRÓJAI FALÓ!"

    valóba?
    görög van a falóba?
  • Fernandooo #19
    Ha ezt paródiának szántad, akkor sikerült. Ha komolyan gondoltad, akkor meg... Sajnállak.
  • Zsoltee_a_bator #18
    Nem kerdes, mind2, ahogy minden desktop rendszernek, ha nem vicc-kategoriaban indul :)

    Divatos megkulonboztetes a smartphone/tabletek beviteli korlatai miatt, desktopon nem tema.
  • halgatyó #17
    Nagy itt az öröm. Huj-huj! Hiába no, szeretjük a potya dolgokat:-)) Akik a leghangosabban tördelik a lándzsájukat, azok örülnek legjobban az ingyen winfosnak.
    Szép is lenne ez az egész rózsaszín hírtömeg (én is szeretem a potyát, csak nem csinálok hozzá filozófiát), de engem pár dolog zavar.

    1.) Az új Win éppúgy tele lesz hátsóbejáratokkal, mint a régi. Ugyanis az a gazdasági-politikai rendszer, amelyben a gumitalpúak úgy járkálnak ki-be a gépünkön, ahogyan csak akarnak, az változatlanul megvan, sőt...

    2.) KEZDETBEN minden winfos villámgyors és szuper vala (huj-huj!) aztán egyre jobban belassul.
    Érdekes, hogy ezen az újrainstallálás is csak addig segít, amíg el nem kezdik a háttérből frissítgetni a windowst. Aztán jönnek bizonyos programok, hogy nekik bizony a MS net framework 4.lofasz verzióra van ám szükségük... no onnantól vége a gépnek.

    Én NEM BÍZOK MEG egy olyan cégben, amely ilyeneket csinál, akármilyen bájos bülbülhangú bejelentéseket tesz is.

    3.) Továbbra sincs konkurrencia a PIACON (a linuxról később). Vagyis MONOPOL helyzetben van a MS. Gyakorlatilag azt csinál tehát, amit akar. És NEM jótékony dzsóbácsi, mégha annak is akar látszani. Ez az ingyenes Win 10 EGY TRÓJAI FALÓ!
    Rájöttek, hogy az emberek nem szeretnének évente új winfost venni, és a piac beállt. Hát lendíteni akarnak rajta, MAJD BEHOZZÁK ám a mostani veszteséget, affelől senkinek se legyen kétsége.
    Az ingyenes Win10 nem más, mint BEFEKTETÉS. Majd megtérül.

    Minden esetben, amikor az emberek VALÓS SZÜKSÉGLETEI ki vannak elégítve, olyankor a piac leül. Nemcsak a programok terén, hanem mindenütt.
    Ezt a helyzetet kétféle filozófiával lehet megközelíteni. Egyik, hogy az emberek valós szükségletéből kiindulva örülünk és más területeket keresünk. A másik (ehhez a nyomorult korszakhoz illő) megközelítés: CSINÁLNI KELL szükségleteket, kerül amibe kerül! Ha csikorgatják a fogukat és szitkozódnak, akkor is! Meg is dögölhetnek, de a pénzüket adják csak ide szépen!
    (Ez ALAP viszonyulás. kiégnek a villanykörték? szétesik a cipő, elszakad a ruha? sebaj! dobják ki! Hadd nőjenek azok a szemétdombok, meg a mi bankszámlánk...)

    4.) A linux ingyen van, tudom. De alig van progi, amelyik fut rajta. Vagyis inkább kényszerkonkurrencia a winfosnak, mint TÖMEGES valós alternatíva.
    Mégis, ha a MS nem hagy fel ezzel a még több pénzt filozófiával, akkor bizony egyre többen fognak UBUNTUt használni. Böngészni meg dokumenteket írni azzal is lehet.
  • SanMaster #16
    Bárki bármit mond ez király! A laptopomon legális Win 7 van, eszembe sem jutott Win 8-at telepíteni, vagy megvenni. A Win 10-et ilyen feltételekkel a megjelenés napján felrakom :P
  • end3 #15
    Ha pedig valakinek az XP a mániája, mert néhény régi játékát csak azon tudja előadni. A régi vason használja nyugodtan, de ha nagyon okos akar lenni, akkor még a hálókártyát is "kivakarja" belőle. Vegyük végre tudomásul, offline még jó lehet, de netre már nem való. (Naponta 390 ezer új rosszindulatú kód? Még a korszerű rendszerek is nyögnek alatta.)
  • end3 #14
    Szerintem egyértelmű. Általában abban kell gondolkodnia mindenkinek, hogy ha új gép akkor új Windows is. A régi vasakra ritkán gondolnak a fejlesztők. Ha fut is rajta az újabb, azt szerencsének kell elkönyvelni. Ha viszont egy új gépen fut a régi Windows verzió, akkor azt is. Persze mindig vannak "barkácsok" akik időt nem kímélve felhegesztik fordítva is és örülnek. Tegyék, ha ez sikerélmény nekik. De megjegyzem, a legtöbb szabályos Win OEM verzió Magyarországon és mint ilyen, ahhoz a vashoz kötött, amivel megvásárolták. Szerintem új gépre, licenc-szabályosan már nem vihető át... Frissítés? Minek? Régit letúr és az újat feltelepít. (Legalább frissülnek a merevlemez-szektorok... Hallottátok, egy évig ingyenes az új, utána meg már jön az ingyenes BETA 11-es. Az MS ilyenmódon tényleg kiírtja a warezt.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.01.23. 09:13:45
  • rajongo0605 #13
    Hi,
    Én arra leszek kíváncsi hogy ha valakinek jogtiszta win 7-e van és frissíteni akar win 10-re azt hogy tudja megtenni...? Frissítésként lehet majd telepíteni, mint pl. SP1-et vagy le lehet tölteni egy iso file-t ? Ezt azért érdekelne , mert pl. ha valaki frissít ingyenesen win 10-re, de valami oknál fogva újra kellene raknia a gépet, de kiesik az 1 év ingyenes időből, na akkor hogy tud majd win 10-et újrarakni? Meg kell vennie ? vagy ha egyszer jogtiszta volt, onnantól ingyenes marad?
  • Ender Wiggin #12
    bubu: nem tudom mit akartál írni, de biztos viccesebb, mint a fábry show... már annak, aki érti a viccet. lehet, hogy a windows szar, de nekem, mitn egyszeri felhasználónak, aki dolgozik is rajta meg játszik is, meg minden egyebet csinál a többi OP rendszer használhatatlan. próbáltam az ubuntu-t, még egy olyan szimpla művelet, mint a másolás sem volt egyszerű. van-e értelme? nincs. volt iMac-em. utáltam. hála az apple supportnak egy bootcampes megoldással lett rá csiholva win7. és egyből mindenre használható lett. így megy ez. neked más, nekem más. de mindenki boldog. (remélem)
    Utoljára szerkesztette: Ender Wiggin, 2015.01.22. 20:21:53