Berta Sándor

Készül a Bluetooth kapcsolaton át vezérelhető lakat

Az okostelefonos alkalmazásra épülő rendszer nem csupán kerékpárokhoz használható, hanem akár szekrényekhez vagy éppen garázsokhoz is.

A Fuz Designs által megalkotott Noke nevű rendszer a világ első olyan zárja, amely Bluetooth-kapcsolatra épül. A projektet a Kickstarteren, egy közösségi finanszírozási platformon hirdették meg és a fejlesztőknek sikerült jóval túlszárnyalniuk az eredetileg kitűzött 100 000 dolláros összeget. Az eddig felajánlott támogatások összege már meghaladta a 152 000 dollárt. A VentureBeat arról számolt be, hogy korábban volt egy hasonló projekt, aminek keretében a kanadai Total North cég a Teo nevű rendszert akarta megalkotni, azonban a kifejlesztett eszközt a mai napig nem dobták piacra.

A Noke rendszer két összetevőből áll, egy fém zárból és egy okostelefon-alkalmazásból. Utóbbi Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikál a zárral. A felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy ne csak ők zárják le vagy nyissák ki a zárat, hanem másoknak is engedélyezzék ezt. A zár kinyitásához ugyanakkor az adott személynek a Bluetooth-vevőegység 3 méteres hatósugarán belül kell tartózkodnia.


A fejlesztők gondoltak arra is, hogy mi van, ha a felhasználónál nincs ott az okostelefonja. A zár akkor is kinyitható, a megoldás neve Quick Click és egy az illető által megadott ritmusból áll. Amennyiben a rendszer felismeri a ritmust, a zár automatikusan kinyílik. A Noke várhatóan 89 dolláros bevezető áron lesz kapható, a projektet a Kickstarteren támogató adományozók viszont 59 dolláros kedvezményes áron juthatnak majd hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #5
    Gratula. Megkönnyítik a bicikli tolvajok dolgát. Már nem kell zárfeltörést tanulniuk/gyakorolniuk, csak a megfelelő törő programot letöltik a telóra...

    És, mint ahogy előttem már mondták, a hajunkra kenhetjük a lakatot, ha átvágják a láncot egy erővágóval.
  • Yv@n #4
    Jók ezek a nem létező problémákra nyújtott megoldások.
  • kvp #3
    Ez jut eszembe rola:
    http://www.penny-arcade.com/comic/2014/05/30/early-adopter
  • Magiszter #2
    Egy bringa kikötésénél nem a lakat a leggyengébb láncszem. Az most lehet DNS+RETINA+BLUETOOTH+RFID+UJJLENYOMAT olvasó kombinációjával védve ha egy körömcsipesszel elvágom a láncot amivel kikötötték.
  • endrev #1
    Ember, ismered a szóösszetételeket!!! <3 Végre! Mégsem halunk ki! :D