Berta Sándor

Kihalás előtt a Bluetooth technológia

Hiába vált a mobil készülékek állandó felszereltségének részéve a Bluetooth-port, számos szakértő szerint a vezeték nélküli technológiát hamarosan más hasonló szabványok válthatják fel.

Kutatók és cégek jelenleg is azon dolgoznak, hogy megóvják a "kihalástól" a Bluetooth-technológiát. A szakemberek egy ideje a vezeték nélküli Bluetooth- és az Ultra-Wideband (UWB) szélessávú technológia egyesítésén fáradoznak. A munka azért is fontos a Bluetooth ipari szabvány számára mert nincs biztosítva a technológia jövője. A "szabvány kihalásának" folyamatát akadályozhatná meg, illetve ódázhatná el még évekre amennyiben sikerülne ötvözni az UWB- és a Bluetooth-technológiákat. Az Ultra-Wideband elsősorban különböző készülékek (videókamerák, televíziók, számítógépek stb.) közötti vezeték nélküli továbbítására szolgál.

A többek között a Microsoftot, az Intelt és a Nokiát is a soraiban tudó Bluetooth Special Interest Group nevű csoport jelenleg is tárgyalásokat folytat két ipari szervezettel is. Mindegyikük az UWB továbbfejlesztésén dolgozik. A Bluetooth-csoport egyik fő célja az, hogy egymással kompatibilissé tegyék a Bluetooth- és az UWB-technológiát használó különböző eszközöket. A beépített Ultra-Wideband porttal rendelkező mobil készülékek legkésőbb jövőre meg fognak jelenni a világpiacon.


A Bluetooth ugyan kiválóan használható pl. mobilról nyomtatásra, de mára elavult

Michael Foley, a Bluetooth Group igazgatója szerint a két technológia egymással való kompatibilitása egyaránt vonzóvá teheti a felhasználók számára a már némileg temetett és az új szabványt is. Foley úgy véli, a legnagyobb gondot az okozza, hogy a gyártókat meggyőzzék, integrálják a Bluetooth-portokat az új készülékekbe annak ellenére, hogy van már új és jobb technológia is. Amennyiben a tervek megvalósulnak, a Bluetooth és az UWB egymáson is segíthetnek és egymás mellett jól megférne a régi és az új szabvány.

A Bluetooth- és az UWB-technológia egyesítésével elsősorban a felhasználók járnak jól. Ugyan mindkettő hatótávolsága csupán néhány méter, előbbi maximális adatátviteli sebessége csak 2,2 Mbit lehet másodpercenként, míg az utóbbié akár több száz Mbit/s is. A két ipari szervezet, amely nem tudott még megegyezni az UWB szabvány új specifikációin egyfelől a Wimedia Alliance, amelynek tagja például a Microsoft, az Intel, a Sony és a Hewlett-Packard is, míg a másik a többek között a Motorolát és a Freescale Semiconductort tömörítő UWB Forum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #35
    A bluetoothal az volt a gond, hogy még ma sem terjedt el igazán. A high-end mobilok sajátja, és ez eléggé kevés.
  • maozedong #34
    De ahhoz képest hogy a BT hányévvel az infra után jelent meg egy nagy kalap szar.
  • Hegyikecske #33
    Nah lusta vok elolvasni az előzményeket, de ezek nélkül:
    "A Bluetooth ugyan kiválóan használható pl. mobilról nyomtatásra, de mára elavult"
    Egyem a máját ennek a sok hülyének... Akkor a mai napig kaphartó infra port micsoda? árban se sokkal marad le a bluetoothtól, sztem az egész marketing ne étezik h amit kitaláltak most le akarják teljesenmásra cserélni...
  • asysoft #32
    Igen, sztem ez kifogás, különben mindig nálam lenne (ki tudja, mikor kellenek a rajta levő dolgok). Másrészt mp3 lejátszókét simán elérheti (csak raknának rá egy normális hangchipet), de a fényképezőgép optikáját nehéz lesz lezsugorítani, zoom hiányáról nem is beszélve-ha meg van, akkor nem nevezhető vékonynak a gép...
  • Caro #31
    Akkor kell egy nagyobb zseb :)
    Most tényleg szerinted ez kifogás?
    A PDA-k funckcionalitása meg persze, nem fogja elérni a céleszközökét, de a további fejlesztésekkel az otthoni dolgokra (tehát nem profi fotózásra) alkalmasak lesznek.
  • asysoft #30
    Igen, de ha csak leugrasz a boltba, nem kell sem mp3 lejátszó, sem fényképezőgép. Arról nem is beszélve, hogy egyiknek sem felel meg tökéletesen... Nekem is van PDA-m (HP iPaq 1940, ami nem igazán nevezhető nagynak), de amikor csak lehet, itthon hagyom, mert zavar, hogy feszül a zsebem.
  • Caro #29
    Nono.
    Ha egy PDA-t tartasz magadnál akkor nem kell mellé fényképező, mp3 lejátszó, meg ha ez megvalósulna, akkor mobil se.
    Azért úgy már nem nagy. És amúgy se nagyon. Nagy kijelzőjük van, dehát az kell nekik.
  • blaze #28
    "Ugyan mindkettő hatótávolsága csupán néhány méter" Az új BT-éknek már 100 m-es hatótávolsága van.
  • asysoft #27
    ...és nagyobbak is.
  • Caro #26
    Igen, valahogy én is így gondolom.
    Csak még azt is hozzáteszem, hogy a különböző dolgok csak a legelemibb szintű feladatokat látnák el.
    Ezt úgy értem, hogy külön TV-re nincs szükség. Van kijelző és van tuner. A kettő akár a ház két végében is lehet, a lényeg, hogy a kettő között megvalósítsuk a kommunikációt.
    Ehhez jön még a szobába egy jófajta 5.1, ami szintén nem S/PDIF-en, hanem mondjuk Cat5 kábelen vagy WiFi-n kapja a jelet.
    Nem nehéz belátni, hogy mekkora előnyei vannak egy ilyen megoldásnak.
    Bár a képátvitel az eléggé nehézkes feladat, ez az egyetlen amire még most sincs jó szabvány.
    Nem véletlen van, hogy egy monitort nem tudsz rákötni USB-re. Mondjuk egy 1024x768x32bitx100Hz-hez szükséges sávszélesség 2516582400 bps azaz 2.5 GBps. Tömörítetlenül. Tehát ez legfeljebb veszteségmentes tömörítő célprocesszorral lenne megoldható.