Berta Sándor

Bluetooth 4.0 - előtérben az energiahatékonyság

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) véglegesítette az új, különösen energiatakarékos vezeték nélküli adatátviteli szabvány specifikációit.

A SIG közleménye szerint a Bluetooth 4.0 a hatékonyabb energiagazdálkodási jellemzőinek köszönhetően új területeken, például az egészségügyben, a biztonsági megoldásokban és a szórakoztató elektronikai készülékekben is megjelenhet. A legfontosabb változás az eddigi Bluetooth-szabványokhoz képest, hogy az új generációs eszközök mind a készenléti állapotban, mind pedig a maximális teljesítményük tekintetében sokkal kevesebbet fognak fogyasztani.

A cél az, hogy a Bluetooth 4.0-s termékek akár egyetlen elemről is éveken át megbízhatóan működhessenek. A SIG munkatársai egyelőre csak azt nem tudták eldönteni, hogy az új generációs készülékek milyen üzemmódban működjenek. Az első változat, hogy úgynevezett kettős megoldásokat alkalmaznak, vagyis a Bluetooth 3.0 és a Bluetooth 4.0 chipeket együtt építik be a különböző eszközökbe. Ennek az lenne az előnye, hogy alacsonyan lehetne tartani az integrálási költségeket. A másik verzió, hogy csak az új 4.0-s chipek kerülnének a termékekbe.

Az átviteli sebesség mindkét esetben 1 Mbps lenne, a szabvány a 2,4 GHz-es frekvenciatartományt használná az adatok továbbítására, hogy így csökkentsék le a különböző frekvenciazavarok kockázatát. Újdonság, hogy az egyes kapcsolatok 3 ms alatt épülnének fel és a maximális elméleti hatótávolság is 100 méterre nőne, ami jelentősen kibővítené a Bluetooth alkalmazásának lehetőségeit. A megbízható működést egy 24 bites hibajavítási eljárás biztosítaná, a kapcsolatokat pedig az AES-128-as kódolási eljárással titkosítanák.

Michael Foley, a Bluetooth SIG ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a fogyasztás csökkentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Bluetooth új területeken is megjelenhessen és elterjedhessen. A Bluetooth 3.0 szabvány technikai részleteit a SIG idén április végén fogadta el és már ebben kiemelt hangsúlyt kapott a teljes mértékű kompatibilitás mellett a nagyobb sebesség, valamint a kedvezőbb fogyasztás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stinkydiver73 #6
    Erre való a Zigbee szabvány, pont azért találták ki, mert a bluetooth túl sokat fogyasztott. A Zigbee szerintem kezd is elterjedni, most akkor megkavarodnak a dolgok. Az 1 Mbit szerintem még túl sok is, a nagy sebességtől csak még többet fogyaszt. Olyan egyszerű dolgokhoz kell ez, mint pl. TV/játékgép távirányító, szobatermosztát, villanykapcsoló, riasztó mozgásérzékelő stb... Beleteszel 2 ceruzaelemet és akár 3 évig elmegy.
  • metaljesus #5
    tök jó hogy hatékonyabb meg energiatakarékosabb mint a 3.0-ás, de miért nem lehet akkor konkrétumokat írni, hogy mennyivel? ha a szabvány kész, akkor tudniuk kellene ezeket. a 3.0-ás esetleg megközelíti az 1 wattot, ez pedig milliwattokban mérhető csak, vagy mégis mennyire?
  • ozric #4
    "mintha nem tudnák eldönteni, hogy mit akarnak tőle: legyen gyors, legyen nagy hatótávolságú, de közben meg menjen egy elemről évekig?"

    Szerintem egészen jól megvalósították, és nagyon is tudják mit akarnak. Lehet gyors, nagy hatótávolságú, energiatakarékos, mindez csak konfiguráció kérdése. Ha egy lapkán implementálva van és lekapcsolható az EDR és a HS kiegészítés, akkor mindegyik követelménynek megfelel. Természetesen ha mindhárom mód folyamatosan aktív, akkor az utolsó feltétel nem teljesülhet.
  • ozric #3
    "Ez a cikk szerintem megint gány."

    Most kivételesen nem az, csak nagyon nem kerek a cikk. A "natív" nagy távolságú BlueTooth most is 1Mbps, az EDR (néhány 10 cm-en belül) még mindig 3Mbps, a Wifi gyorsított (opcionális) HS mód ugyanúgy 24 MBps mint 3.0 esetén.
  • dchard #2
    Arról nem beszélve, hogy olyan ez a BT is, mintha nem tudnák eldönteni, hogy mit akarnak tőle: legyen gyors, legyen nagy hatótávolságú, de közben meg menjen egy elemről évekig? Ez a jelenlegi technológiával ugye nem csak nekem tűnik ellentmondásnak?

    Dchard
  • quentit #1
    Ez a cikk szerintem megint gány.
    A 3.0-nál még 24 Mbps-ot írnak, ez meg 1 Mbps?
    Valamit megint elhalgatnak, és össze-vissza írnak, lehet hogy ez egy spec. mód? Nem hiszem hogy ez most ennyivel lassabb lenne minden esetben!