Berta Sándor

Bluetooth-jeladók gyor­sít­ják a dolgok internetének elterjedését

Hamarosan több milliárd kis méretű Bluetooth-jeladó (un. beacon) moshatja el a határt a digitális és a való világ között.

Suke Jawanda, a Bluetooth Special Interest Group (SIG) marketingigazgatója szerint a kis méretű adók teljesen új üzleti lehetőségeket jelentenek. Az adók a Bluetooth Low Energy (LE) technikát használják, a Bluetooth-kapcsolaton keresztül a jelek 100 méteres távolságra továbbíthatók. Jawanda arra számít, hogy hamarosan egy Bluetooth-jeladó négy eurónál is olcsóbb lesz.

A mindenkinél ott lévő okostelefon minden a közelében lévő ilyen "beacon"-t érzékel, azaz használójának precíz pozíciójától függően továbbítható rá tartalom. A miniatűr adók továbbítják a pontos tartózkodási helyüket, az alkalmazások pedig így tudnak reagálni bizonyos helyzetekre. A modulok kapcsolatban állhatnak a mobil alkalmazásokkal, fellelhetők a kiskereskedelemben, a turizmus területén és számos háztartásban is.


A jeladók által lehetővé válik az épületeken belüli helymeghatározás és a boltokon belüli marketing

A Bluetooth-adók például felgyorsíthatják és láthatatlanná tehetik a mobil vásárlást. A felhasználónak elég automatikusan bejelentkeznie az előre feltelepített programmal a kereskedő rendszerébe és úgy fizethet, hogy az okostelefonját elő sem kell vennie. Matthias Setzer, a PayPal menedzsere kiemelte: az a víziójuk, hogy a fizetés láthatatlan folyamat legyen. Amennyiben a felhasználó engedélyezi, úgy a kereskedő nem csak az ügyfél nevét tudhatja meg, hanem a korábbi vásárlásait is.

Egyre több olyan eszköz van világszerte, amelyek a Bluetooth Smart szabványon keresztül kapcsolódnak az okostelefonokhoz. Ilyenek például azok a fogkefék, amelyek mérik a fogmosás időtartamát és a fogkefenyomást, majd az adatokat továbbítják az okostelefonra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    borzasztó irritáló ez a dolgok internetje kifejezés még mindig, olyan mint a fingok felhője vagy nem tudom mihez hasonlítsam... nem hiszem el, hogy nincs egy jobb, normálisabb kifejezés, ennyire szegényes (vagy inkább amerikai) lett az emberi kreativitás?