Gyurkity Péter

Távozhat a telefonpiacról a BlackBerry

A cég vezetése komoly átszervezést hajt végre, az új részleg létrehozása akár a távozást is jelentheti.

Hónapok, mi több, évek óta hallhatunk arról, hogy a korábban az üzleti szegmenst saját készülékeivel uraló BlackBerry igencsak komoly gondokkal küszködik. Az iOS, majd pedig a tortából még nagyobb szeletet kihasító Android egyre inkább háttérbe szorította a céget, mostanra pedig eljutottak oda, hogy akár a távozás is felmerül a lehetőségek között.

A most kiadott sajtóközleményben arról olvashatunk, hogy egy igazi veteránt sikerült leigazolniuk Sandeep Chennakeshu személyében, aki korábban az Ericsson és a GE háza táján is felbukkant. Ő vezeti majd a most létrehozott új üzletágat, amely BlackBerry Technology Solutions néven indul útjára, nagy hangsúly helyezve a meglévő szellemi tulajdonra, illetve egyéb, az okostelefonokhoz közvetlen módon nem feltétlenül kötődő platformokra.

Ez utóbbiak között szerepet (a mintegy 44 ezer meglévő szabadalom mellett) a 2012-ben felvásárolt Paratek antenna üzletág, a Project Iron, amely a QNX platform elterjesztését hivatott elősegíteni a dolgok internetjében kiemelt szerepet élvező új eszközökön, a vállalatoknak szánt titkosítási (kriptográfiai) technológiák, valamint a QNX embedded, amely viszont az autókban, játéktermi gépekben, atomreaktorokban, valamint fontos internetes adatforgalmi központokban juthat szerephez. Az új egység létrehozása egyben azt is jelzi, hogy a készülékek egyre kevesebb figyelmet kapnak a cégen belül, ami nyilván annak köszönhető, hogy a legutóbbi negyedévben mindössze 1,5 millió saját megoldást adtak el, ezzel pedig a globális részesedésük alig 0,5 százalékra csökkent.

A Devices üzletág bezárását egyelőre nem jelentették be, de nem is zárkóztak el kategorikusan a lehetőségtől – a mostani szenvedést látva valószínűleg nem kell már sokáig várnunk, hogy választ kapjunk a megmaradt kérdésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gopher #2
    Szerintem sincs semmi meglepő ebben. Hozzáteszem, nem vagyok kárörvendő, nem örülök, hogy a BB ilyen szinten leépült. Volt egy (szerintem) jó lépésük, mégpedig, hogy a raktárokon ragadt PlayBook-okat kiszórták fejlesztőknek több mobil/tablet alkalmazás versenyben. Így két legyet ütöttek egy csapásra: kiürítették a raktárakat, plusz egy csomó portolt alkalmazáshoz jutottak hozzá, növekedett az app számláló, ami sajnos jelenleg egy jó selling point.

    Namost. Miután volt egy ilyen ügyes lépésük, kb. egy-fél év után úgy döntöttek odafent az okosok, belesz.rnak a tenyerükbe, aztán adnak egy pofont vele a fejlesztőknek: miután egy csomó developernél lett PlayBook, kijelentették, hogy nem fejlesztik, nem lesz 2-es verzió, nem csinálnak több tabletet... Margit, noomáális? De őszintén? Ezekután, hogy várják el a dev-ektől, hogy bármilyen szinten foglalkozzanak velük?! (természetesen a casual game/indie developerekről beszélek főleg).

    Szóval egyik szemem sír (BB OS nagyon jó, Z10 nagyon tetszik, csak drága), a másik pedig nevet (miután mindenkit beetettek - engem is - a playbook-ukkal, és időt-energiát beleölve neki álltak a dev-ek megtanulni a dolgaikat, betenni a saját pipeline-ukba a BB portot is.. fogták és arcon csapták őket .. )
  • CairoJack #1
    Nincs ezen mit csodálkozni. Aki nem képes értelmezhető hardvert, plán értelmezhető áron legyártani, annak nincs min csodálkoznia, ha a kutya sem veszi a termékeit.

    Volt szerencsém kipróbálni a Z10-et, és egy nagyon jó kis telefon, a BB10-es OS meg az egyik legjobb, amit valaha láttam. De mikor a Z10 kijött, akkor csúcskategóriás telónak kevés volt, középkategóriásnak drága.
    Ha a Z10 100 rugóról indult volna, akkor ma jóval nagyobb piaci részesedése lehetne. Aztán a Z10 után már arra is képtelenek voltak, hogy vonzó hardvert tegyenek le az asztalra. Z30, Z3, Passport? Ugyan már!

    Sajnálom őket, de eltolták az utol esélyüket, innen már csoda kell, hogy talpra álljanak, szerintem nem is fog sikerülni (annak örülnék a legjobban, ha tévednék).