SG.hu

Feladja a leckét a többieknek az LG G3

Az LG egyértelműen átvette a technológiai vezetést, hardveres újításaik jóval a konkurens gyártók előtt járnak. Vajon ez elég lesz a piaci sikerhez?

A műszaki termékeknél általánosan felmerülő vád szokott lenni a fejlesztések visszatartása, mesterséges késleltetése, de mobilfronton nem sok embernek jut eszébe ilyeneket felhozni, okkal. Az LG nagyon elszántan próbál felzárkózni a Samsung és az Apple mellé, ennek érdekében minden létező újdonságukat bevetik. Bátran kísérleteznek még kipróbálatlan megoldásokkal is, gondoljunk itt például a telefon bekapcsológombjának hátlapra helyezésére, az első görbe kijelzős telefonra vagy a duplakoppintásos felébresztés bevezetésére. Az utóbbi egy évben minden média vezető termékeikkel (G2, Nexus 5 és G Flex) volt tele, és az innovatív vonalat a folytatás, a hazai képviselettől most megkapott G3 sem töri meg.


Sokat írtunk róla: a pontos specifikációkról már a bemutató előtt beszámoltunk, a nemzetközi bejelentés kapcsán meg is tapogathattuk, a magyarra pedig már a végleges verziót is elhozták. Ennélfogva a tesztre kapott példánynál már csak leginkább a napi használatra voltunk kíváncsiak, és hogy valóban van-e létjogosultsága a fejlesztéseknek.

A legszembetűnőbb változás - még mindig! - a méret további növekedése. Ugyanúgy, ahogy elődje, az 5,2 collos G2 is nagyobb volt az akkori, általánosan 5-ös képátlóval bíró csúcsgépeknél, a mostani 5,5 coll is rekorder a zászlóshajó termékek között, láthatóan a cég szerint van értelme ezt tovább fokozni. Pesszimistább megközelítés szerint viszont csak ekkora kijelzőbe tudtak a vetélytársak 1080 x 1920 pixeles megjelenítőinél több képpontot préselni, és elérni a következő lépcsőfokot, a QHD-t (1440 x 2560 pixel). Ugyan a bemutatókon mindezt a HD négyszereseként reklámozzák, ami valóban igaz, de az ilyen termékek manapság már csak középkategóriás megoldások, és sokkal inkább a Full HD konkurensekkel kellene összehasonlítani.


A méretnövelést keskenyebb kávával ellensúlyozzák, ezért a telefon a G2-höz képest széltében csak 4, hosszban pedig 8 millimétert nőtt, a vastagság változatlan maradt. Kézbe fogva nálam épp' hogy belül maradt a kezelhetőségi határon (a G Flex 6 collja már átlépi azt). A több pixel elméletben szebb látványt jelent, de a gyakorlatban a részletesebb megjelenítés nem érezhető. Ugyanazokat a - kicsit átdolgozott - ikonokat bámuljuk, mint más telefonokon, és a szövegek finomabb rajzolata sem igazán észrevehető. Az IPS LCD kijelző élessége kiváló, kontrasztja jó, de fényerő terén a vetélytársak alatt marad. Az utóbbi kánikulai napokban bőven volt alkalmam a napsütésbeli láthatóságot tesztelni, ami lehetne jobb; a Gorilla Glass 3-mal védett felület kicsit tükröződik.

A pixelszám növelése elengedhetetlenné teszi a többi részegység fejlesztését is: erősebb processzor és több memória kell, melyek többet fognak fogyasztani. A G3 mindezeket tartalmazza is: a jelenlegi legerősebb, négymagos, 2,5 GHz-es processzort szerelték bele 2 GB memória társaságában. A 16 GB-os háttértár akár 128 GB-os microSD kártyával is bővíthető. (Kihoznak 3 GB/32 GB-os verziót is, de sebességbeli különbséget ez nem jelent.) Mindez hozza is a várt teljesítményt, csupán nagyméretű fényképek lapozásánál lehet észrevenni némi gondolkozást. A teljesítménynek azonban ára van: a telefon nagyon melegszik. Már néhány percnyi videólejátszás után fogást vált az ember, a hátlap érintése helyett kényelmesebb a telefont a széleknél tartani.


A kijelző mellett a másik jelentős terület, amire sok figyelmet fordítottak az a kamera. A 13 megapixeles, duál LED vakus, képstabilizátoros kamerát lézeres távolságmérő segíti a minél gyorsabb fókuszálásban. Ez leginkább kevés fénynél hasznos, főként a mobilfényképezés sajátosságai miatt: ezt senki nem állvánnyal műveli, hanem csak előkapja az ember a zsebéből és máris exponál. Fényképei a sarkokban is élesek, színei melegek, nagyon természetes hatásúak. Videót akár 4K-ban is fel tudunk venni, azonban ilyenkor a hossz 5 percben van korlátozva. 2,1 megapixeles előlapi kamerája a szelfizésre van optimalizálva, f2.0-ás fényereje jobb a főkameráénál, és hangutasítással vagy kézmozdulattal is működésbe hozható.

Kezelhetőség terén az dönt, hogy megkedveljük-e a G2-nél bevezetett változtatást, a fizikai gombok hiányát és a bekapcsolás hátlapra helyezését vagy sem - utóbbi esetben ez nem a mi telefonunk. Az Android 4.4.2 KitKat operációs rendszert a ma oly divatos lapos dizájnúvá dolgozták át. Az alsó virtuális gombok sorrendje megváltoztatható, aki nem éri el a felső értesítési sávot az egy ide berakott negyedik gombbal is legördítheti.


A duplakoppintásos ki-bekapcsolás nagyszerű, nem véletlenül lopják ezt el más gyártók is - ha lenne oldalt hagyományos gombja, akkor is ezt használnám. Ezt most azzal fejlesztették tovább, hogy szükségtelenné tették a képernyő feloldását, azaz a felületre négy számjegyű PIN-kód vagy pontok összekötése helyett általunk megadott pontokat megérintve is be tudunk lépni. A cég szerint a változtatás a biztonságot is növeli, mivel ujjunk húzásának nyoma megmarad a felületen, az visszafejthető.

Hasznos dolog egy másik alkalmazás ablakban való megnyitása, amivel egy képernyőn két funkciót tudunk használni, illetve a képernyő megosztása, amivel a böngésző, a levelező vagy a YouTube mellett a térkép is elfér. A nagy kijelző miatt ezek így is kényelmesen használhatók míg nem kell gépelünk, ugyanis a felugró billentyűzet egyből letakarja az egyiket. A gépelésen is alakítottak, most már hiba esetén nem kell sebészi pontossággal a beírt betűk közé illesztenünk a kurzort, hanem a szóköz nyomva tartásával, azt jobbra-balra húzva is navigálhatunk beírásunkban. Helyesírásunk javításában is megpróbál segíteni a telefon, rendszeres elírásainkat megtanulja és a jó változatra cseréli.


Kapcsolódás terén a szupergyors 4G és az NFC mellett az infravörös, más készülékek távirányíthatóságát lehetővé tévő technológia beépítését érdemes kiemelni. Hangja nem túl jó, mindössze egy aprócska hangszóró van a hátulján. Zenehallgatáshoz, videózáshoz mindenképpen ajánlott egy fülhallgatót használni.


A nagyobb fogyasztású kijelzőt és a nagyon erős processzort hatalmas kapacitású, 3000 mAh-es akkumulátorral ellensúlyozzák, mely ráadásul - az eltávolítható, vezeték nélküli töltésre felkészített hátlap miatt - cserélhető. Ezzel együtt üzemidőben mindössze csupán az eddigi szintet tudják tartani, azaz két napos használat után ajánlott töltőre rakni. Vész esetén, öt százalékos töltöttségre csökkenésnél - mely határt 30-ra tolhatjuk fel - opcionálisan kikapcsol a Bluetooth, a Wi-Fi, a rezgetés és a képernyő fényereje 20 százalékra csökken.


A telefon mellé kaptunk egy az elején kör alakú kivágást tartalmazó védőtokot is, amivel kiválóan együttműködik a készülék. Nagyon szorosan van benne, kivétele nem egyszerű, de legalább biztosak lehetünk benne, hogy nem esik ki belőle. Az idő megnézésén túl így egyebek mellett kinyitás nélkül fényképezhetünk, fogadhatunk hívást vagy indíthatunk zenelejátszást, és persze mindezeket kedvünkre konfigurálhatjuk.

Kiváló készülék az LG G3, mely ugyan nem akkora ár-érték bajnok, mint elődje, de így sem sokkolóan drága, mint például a HTC M8. Anyaghasználata nem prémium, de technológiai téren egyértelműen a mai egyik legfejlettebb készülék, amelyet kijelzőjének és lézeres kamerájának köszönhet. (Az egyik szót akkor vehetnénk ki a mondatból, ha lenne benne ujjlenyomat-érzékelő és vízálló lenne.) Ára előfizetés nélkül a Telenornál 150 ezer, a T-Mobile-nál 161 ezer, a Vodafone-nál pedig 173 ezer forint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #9
    Jó lenne, ha a vízállóság lassan alapfunkció lenne ebben a kategóriában, ezt leszámítva eléggé tetszik :D
  • Narxis #8
    :D Majd írj róla egy kis beszámolót. :p
  • Skyline #7
    Inkább ez a telefon mint egy drágább, túlárazott, gyengébb minőségű és teljesítményű samsung vagy sony....:)

    Az Optimus G óta magasan veri az említett 2 hype nevet...
  • PeeTeR #6
    mar csak par honapot kell varnom es meglesz :D
    csak jarjon mar le a masik husegem :p
  • CairoJack #5
    Mi a bajotok ezzel a telóval? Nem kötekedésből kérdem, de érdekelnének a konkrét LG bug-ok. Nekem a mérete a fő kizáró tényező, ill ezek a hátlapi gombok sem győztek meg 100%-ban. Viszont az Edge-to-Edge képernyő nagyon jó lett szerintem. Más gyártók is bevezethetnék.
    Ilyen technológiával egy 4 colos teló egész kezelhető méretű lenne. Más kérdés, hogy valszeg nem adják ki kicsiben, mert akinek kicsi teló kell, az dögöljön meg.
    Amiket néztem, upcoming LG telók meg nagyon retkek. Fizikai érintőgombok (pfujj), rusnya külső, gyenge hardver. :(
    Szóval azok nem játszanak. Ez kéne kicsiben. (Úgy fest ez sem játszik).
  • Narxis #4
    LG 4ever!
  • cloud.strife #3
    Ez valami fizetett cikk? Hol az (X) jelölés?
  • M2 #2
    Vannak benne jó újítások, de számomra ez az antitelefon: akkor se kellene, ha fizetnének hogy vigyem.
  • CairoJack #1
    Baromi jó ez a teló. Bárcsak kiadnák 4 colos verzóban, 8MP-s kamerával. Álomteló lenne. Meg is venném.