Szekeres Viktor

A Star Wars: Az utolsó Jedik címe valójában egyes számban értendő

Rian Johnson érdekes infót osztott meg az új Star Wars-filmmel kapcsolatban.

Mint ismeretes amikor a Lucasfilm bejelentette, hogy a Csillagok háborúja-filmsorozat idén bemutatásra kerülő nyolcadik epizódjának címe Star Wars: The Last Jedi lesz, akkor sokan úgy vélték, hogy a cím az utolsó Jedire utal, Luke Skywalkerre. Azonban nem sokkal ezt követően pár más nyelvű hivatalos filmcím alapján kiderült, hogy a 'jedi' szó többes számot fed, így nem is volt meglepetés, hogy a film magyar címe Star Wars: Az utolsó jedik lett.


Ezt követően beszélgettek el egy reggeli műsorban, a Good Morning Americában Rian Johnsonnal, a film írójával és rendezőjével, aki elmondta, hogy őt már a kérdésfeltevés is meglepte, és, hogy a fejében mindig is egyes számú volt a cím. A történet kitalálója azonban arra a kérdésre, miszerint Luke-ról van-e szó a címben, már nem adott egyenes választ, inkább csak arra utalt, hogy minden jel arra mutat, hogy ő az. Előfordul az ilyen, mondhatnánk, amikor a készítő és a producerek, illetve a marketingesek agya más srófra jár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #13
    Megint nincs igazad.
  • zetortraktor #12
    Vannak szavak, amiknél az egyes és a többes forma megegyezik. Nem tudom, hogy az 'i'-seknél is vannak-e, de ettől még vannak.
  • zetortraktor #11
    Ó, de kis naiv. Vagy csak összeesküvés elmélet hívő. Komolyan hiszed, hogy bárki fecseg erről? Csak azért, mert a filmes lapok lehoznak egy semmiséget (nulla erőfeszítéssel hírt lehet csinálni belőle), ami érdekel pár embert, a világon senki nem fecseg. Nem mintha bármilyen marketingre is szüksége lenne a sorozatnak, főleg pár nappal az előzetes után.

    (De komolyan vicces a logika, ami szerint van, aki ezt hiszi marketingnek, amikor sokkal kevésbé nyakatekert dolgokkal, sokkal kisebb erőfeszítéssel, sokkal nagyobb hatást el lehetne érni az SW8 nyomása érdekében? A Disney magasról tesz arra, hogy háromnegyed évvel a premier előtt beszélnek-e a filmről az emberek.)
  • oritomi #10
    Az ilehetne többes szám csak éppen egyszer se láttuk úgy hogy jed
  • NEXUS6 #9
    Höhöhö...

    Itt nem az a lényeg, hogy egyes-vagy-többes-szám, hanem hogy az emberek erről fecsegnek, ismételgetik a címét. Trump bácsi csapata is megirigyelné ezt a gerillamarketing fogást!
    XD
  • Macropus Rufus #8
    viszont az jó kérdés, hogy egy olyan szóra amit én találtam ki, milyen nyelvtani szabály vonatkozik. Jedi szó nincs az angolban. Elvileg írhatnám Jedis-nek is, alkalmazva rá a többes szám szabályát. Vagy - ahogy lejjebb írták - a Jedi egy latin szó, többes száma Jedii. (rendhagyó, nem 'us'-ra végződő szó)
  • Macropus Rufus #7
    a fórumokat olvasva ez máshol sem teljesen egyértelmű. Sok helyen mondják, hogy ez vélhetően többes szám (tehát utolsó jedik) mivel ott van Luke és a Rey.
    (http://www.vulture.com/2017/02/the-jedi-in-the-last-jedi-is-plural-thank-goodness.html)
    Viszont azt is említik, hogy a Jedi szónak nincs többes száma pl. Jedis)

    az olaszoknál a címe Gli Ultimi Jedi. Ami az írások alapján többes szám.
    (http://www.franzvitulli.com/last-jedi-plural-linguistics-related-explanations/)

    a németknél is a többes számot használják.
    (http://www.ign.com/articles/2017/02/17/the-jedi-in-star-wars-the-last-jedis-title-is-plural)

    de igazából úgy vettem észre, hogy senki nem biztos benne, hogy most Jedik vagy csak Jedi, mivel az angol címből egyik sem következik egyértelműen.
  • ostoros #6
    Köszönöm a helyesbítést.
  • takysoft #5
    Hát, ez bonyolult kicsit.
    A angolban a többes szám jele 's'.
    chair -> chairs
    window -> windows

    Ellenben vannak irreguláris kifejezések. Főleg csoportokra utalóan.
    Pl Starcraftban: The Tal'rarim are here. Vagy: The Protoss are not your enemy.
    Csillagkapu: The Tauri are your friends.


    Meg vannak ilyen latinból átvett kifejezések is, amiknek 'i'-vel jelöljük a többes számát. (vagyis jelölhetjük, bár kezd kikopni, de sok helyen használják még) Jellemzően "us" végű szavak.
    virus -> viri/virii (/viruses)
    colossus -> colossi (/colossuses)
    octopus -> octopi stb.. lényeg szerintem érthető

    Ez igazából csak annyiban jön ide, hogy az szó végi "i" betűnek alapvetően is lehet egy kis többes számos mellékérzete angolban, azért a "Jedi" szót különösképpen lehet annak érezni, az előbbi magyarázaton felül is.
  • yesname #4
    Nem mindig. Vannak kivételek. Ki tudja, hogy a Jedi az-e. :D