Szekeres Viktor

Brutális telt házakkal fut a Grand Budapest Hotel

Nem sok jegy maradt eladatlanul a Grand Budapest Hotel amerikai vetítésein.

Ahogy az már elvárás egy Wes Anderson-film esetében, a Grand Budapest Hotel első hétvégi vetítései is kőkemény teltházak mellett zajlottak. A nagyszerű rendező új filmjét Amerikában mindössze négy moziban mutatták be hétvégén (Los Angelesben és New Yorkban), de még így is 800 ezer dollár bevételt hozott az első becslések szerint, ami kimagasló, 200 ezer dolláros vászonátlagot jelent a három napra nézve. Ez pedig minden idők kilencedik legjobb hétvégi, mozinkénti bevételét jelenti.


Ezzel a film a 2012-es Holdfény királyság nyitányát is könnyedén felülmúlt, az 4 moziban 522 ezer dollárral kezdett és végül 45 milliós bevétellel zárt Amerikában. Érdekesség, hogy Wes Anderson filmjei mintha egymást múlnák felül nyitány tekintetében, hiszen 2004-ben az Édes vízi élet két moziban 113 ezer dollárral kezdett, majd 2007-ben az Utazás Darjeelingbe már két moziban 134 ezerrel. 2009-ben A fantasztikus Róka úr már négy moziban került bemutatásra, s a 266 ezres bevétel még nagyjából az előző film szintjét hozta, de ezt követően a már említett Holdfény királyság, valamint a mostani Grand Budapest Hotel tényleg a sztratoszférában startolt.

A Grand Budapest Hotel egyébként a mostani hétvégén már 65 moziban lesz látható Amerikában, vagyis mindenképp jó eséllyel pályázhat a top10-re. "Tudtam, hogy jó premier lesz, de ez a teljesítmény minden elképzelést felülmúlt" - jelentette ki Frank Rodriguez, a Fox forgalmazási főnöke, aki főleg annak tulajdonította a diadalt, hogy Andersonnak nagy rajongótábora van, amely már alig várta, hogy láthassa új filmjét. A Grand Budapest Hotel a februári Berlinalén a zsűri nagydíját kapta, és csaknem száz kritika alapján a tekintélyes Rotten Tomatoes filmes honlap is 90 százalékot, ötből négy és fél csillagot adott a produkciónak.

Wes Anderson két filmje közé befurakodva névrokona, Paul Thomas Anderson The Master című munkája is dobogós a játékfilmes rekorderlistán, a Philip Seymour Hoffman főszereplésével készült drámára 2012-ben bemutatásakor egy nap alatt átlagosan több mint 147 ezer dollárért váltottak jegyet a nézők mozinként. A magyar nézők március 20-tól láthatják A Grand Budapest Hotelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • goldmember #1
    Még jobb eredmények születtek volna ha csak egy moziban vetitik