Ötvös Tibor

Kifejlesztették a világító malacot

A tudomány manapság egyre több és több, korábban lehetetlennek illetve elképzelhetetlennek tűnő kutatást zár le sikerrel. Vannak, amik valóban érdekesek és hasznosak, ám vannak olyanok is, melyeken meglepődünk és elgondolkodunk azon, ki pénzelhette mindezt.

Most is az utóbbi eset áll fenn, hiszen számomra egyszerűen felfoghatatlan, hogy kinek lehet hasznos egy olyan malac, amely világít a sötétben. A tudósokat azonban nem érdekelte a viszonylag sok kétkedő hang és ma hivatalosan is bejelentették illetve bemutatták a világ első világító disznóit. A hivatalos közlemény szerint a malacokat még embrió állapotban oltották be biolumineszcencia-molekulával, melyet medúzákból nyertek ki és képes zölden fluoreszkáló proteint termelni.


A röviden GDF-nek is nevezett protein (green fluorescent protein) felfedezője 2008-ban Nobel-díjat kapott ezért és azóta, a tudomány nevében "készült" már világító macska, béka és nyúl is. A mostani malacos kísérletet vezető Stefan Moisyadi, a University of Hawaii kutatója szerint az egésznek az volt az értelme, hogy "bebizonyítsuk, képesek vagyunk idegen, az állatban eredetileg nem megtalálható géneket bejuttatni és azok működnek is".

Moisyadi szerint az, hogy sikerült világítóvá tenni a malacokat nagy előrelépés, hiszen így más géneket is bejuttathatnak, melyekkel talán ki tudnak küszöbölni bizonyos betegségeket vagy a meglévő hibákat, sérüléseket hogyan tudnak kijavítani. Így már kicsit érdekesebbnek tűnik a dolog, ám azért érdemes figyelni a szilveszteri sült malacot. Mielőtt nekiállnánk fogyasztani, kapcsoljuk le a villanyt, hátha az egyik kísérleti példány hever előttünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #16
    Mekkora lenne egy ilyen világítós callgirl...
  • wraithLord #15
    Én ezeket (és amin alapulnak), nem is nevezném cikknek. Nem véletlenül hívom hírnek őket...

    Kivéve talán a NewScientist-et, azok már jóval igényesebb munkák. Onnan is szoktak fordítani.
  • idebudanemoda #14
    a dezső. így könnyebben megtalálják a pincében.
  • Tetsuo #13
    Valójában az sg írói nem riporterek vagy cikkírók, csupán fordítók. Az eredeti bulvár cikkek is ilyen pongyolák.
    A komolyabb szakmai cikkeket nem konnyu pontosan, szépen fordítani. Abban az esetben talán elofizetési díja lenne az sg-nek. ;)
  • gforce9 #12
    A riportergének az sg íróitól viszont messze állnak. :)
  • wraithLord #11
    Végül is tényleg az a lényege ennek a hírnek, hogy sikerült létrehozni világító malacot. Ami annyit jelent, hogy a GFP gént végre malac modellorganizmuson is tudják majd használni.

    A riportergének messze nem mai keletű génsebészeti eszközök. A GFP gén sem annyira új (2008, ha jól tudom), csak végre disznó esetében is működik.

    A többit cygnaa elmondta.

    Amúgy az eredeti, LiveScience hír - amit az SG szerkesztője lefordított - is kb. ennyire semmitmondó.
  • gforce9 #10
    Borzalmasak az ilyen cikkek. Kifejlesztették a világító malacot...... Ja persze, biztos ez volt a cél, hogy neoncsíkot húzzon. Egy többmilliós kutatásra csettintésre pénzt adnak úgy, hogy a végcél a világító malac. Pofám leszakad, hogy tudományos portál lehoz ilyen hírt ilyen tévesen tálalva. Cygnaa én is köszönöm a pontosabb infókat. +1
  • halgatyó #9
    cygnaa: köszi a magyarázatot, ez tényleg hiányzott a cikkből, és így érthetőbb.
  • halgatyó #8
    Ez a cikk nagyon jó! Fetrengve röhögtem.
    A világító malac nagyonis praktikus. A Kolompár Rómeó Májkeldzsekszonnak nem kell annyit kutakodnia az ólban:-))
    Csakhát nem lehet biciklin hazatólni, mert meglátja a rendőr:-))
  • Pares #7
    Aki kíváncsi rá, hogy hová fajulhat ez az egész, az nézze meg a Gattaca c. filmet.