SG.hu

A Microsoft megkezdi a Windows 11 24H2 tesztelését

A Windows következő nagy kiadása csak az év végére várható, de a Microsoft már megkezdte a tesztelést. A Canary és a Dev csatornákon kiadott új Windows Insider buildek verziószáma egyaránt a "24H2"-re gördült, és a Microsoft valamikor idén ősszel fogja kiadni az összes Windows-felhasználó számára.

A 24H2 újdonságai között van egy halom olyan dolog, amit a Microsoft már tesztelt nyilvánosan a tavaly szeptemberi nagy csomag óta, valamint egy maroknyi újdonság. A legnagyobb dobás a Sudo for Windows, a Linux/Unix terminálparancs egy olyan változata, amely először a hónap elején egy előzetes buildben látott napvilágot. Az új build tartalmaz továbbá jobb támogatást a hallókészülékekhez, támogatást a 7-zip és TAR tömörítések kezeléséhez a File Explorerben, energiatakarékos üzemmódot, valamint az SMB protokoll új módosításait. Ez a build eltávolítja a WordPad és a Tips alkalmazásokat is.

Néhány funkciót még az év vége előtt kiadhatnak a Windows 11 összes felhasználójának - a Windows 11 korszakában a Microsoftnak még az volt a gyakorlata, hogy az év során több kis tételben dobja ki az új funkciókat. A 24H2-es számozásra való korai váltás eltér a tavalyi évtől, amikor a Windows 11 23H2 csak október végén jelent meg nyilvánosan. És még akkor is többnyire csak egy frissítés volt, amely a verziószámot és a Microsoft szoftverfrissítésekre vonatkozó támogatási óráját görgette át, mert az "új" funkciók többsége már az előző hónapban megjelent a Windows 11 22H2-t futtató számítógépeken.

Vannak arra utaló jelek, hogy ez a frissítés meglehetősen jelentős terjedelmű lesz. A Microsoft által felsorolt összes funkció mellett a vállalat olyan dolgokat is felülvizsgál, mint például a Windows telepítési folyamata, amelyen az operációs rendszer újratelepítésekor végigmegyünk. A jelenlegi telepítőképernyők lényegében változatlanok a Windows Vista 2006-os megjelenése óta, azóta csak enyhe, többnyire kozmetikai módosítások történtek (és még az újratervezett változatban is a Vista/7-es stílusban készültek az ablakkeretek). A frissítés bejelentése utalás arra, hogy a pletykált "Windows 12" idén nem fog megjelenni, mindazonáltal a Windows 12 létezését - amelyre a PC-gyártók és elemzők nyilatkozataiból lehet következtetni - a Microsoft hivatalosan soha nem erősítette meg vagy cáfolta.


Windows 11 24H2

A 24H2 frissítés ugyan arra utal, hogy a Windows 11 még legalább egy év haladékot kap de ez nem feltétlenül zárja ki a Windows 12 idei megjelenését. A Windows 10 a Windows 11 megjelenésének évében kapta meg a 21H2-es frissítést, az azt követő évben pedig 22H2-es frissítést (nem mintha bármelyik jelentős új funkciókat tartalmazott volna). A Microsoft dönthet úgy, hogy viszonylag rövid időn belül átnevezi a közelgő funkciófrissítést - ahogy eredetileg a Windows 11 esetében is tette, amely a Windows 10 dizájnfelújításaként indult.

A feltételezett Windows 12 egyik fő fókuszpontja az MI lesz, ahogyan az a legutóbbi néhány nagyobb Windows 11 frissítésnél is az volt. A Trendforce egyenesen odáig ment, hogy azt írják, hogy a "Windows következő generációját" futtató "MI PC-knek" 16 GB memóriára lesz szükségük minimálisan", de a Microsoft képviselője annyit reagált erre, hogy a vállalat "nem kommentálja a pletykákat és a spekulációkat". A Trendforce szerint ezeknek az MI PC-knek olyan neurális feldolgozóegységekre (NPU) lenne szükségük, amelyek megfelelnek bizonyos teljesítményszabványoknak.


A Microsoft a mai napig nem szabott meg konkrét rendszerkövetelményeket a Copilot vagy a Windows egyéb generatív MI-funkciói számára, eltekintve a Copilot Windows 10-es verziójának 4 GB RAM és 720p képernyő követelményeitől, de ez megváltozhat, ha a Windows MI-funkciói közül egyre több kezd a helyi feldolgozásra támaszkodni a felhőfeldolgozás helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    "A file explorer egyre cigányabbul néz ki verzióról verzióra, egyre kevésbé használható win11 alatt, és a mai napig nem tud méret szerint rendezni foldereket, cirka 30 éve nem tudják lefejleszteni ezt, érthetetlen..."

    Le tudjak, de nem akarjak, mert van ra 3rd party extension. A windows a generaciok alatt egyre tobb eltero fejlesztogarda altal kitalalt egyre tobb felesleges komponenst tartalmaz es a regi meg az uj fejlesztok nem is ismerik egymast, de dokumentacio se nagyon keszult. Igy egy kvazi ismeretlen es dokumentalatlan szoftvert foltoz egy ujabb es ujabb garda, akik tobbsege a legolcsobban felveheto indiai koderekbol all. Varhatoan az MI terjedesevel egyre tobb lesz a chatgpt szintu copy+paste kod a windows kritikus komponenseiben es egyre tobb lesz az olyan komponens, amit azert irnak ujra es ujra, mert az uj csapat nem erti, hogyan mukodik az elozo altal irt kod, de vegul a kompatibilitas miatt benne hagyjak az elozoeket is.

    "Az XP még elment 128/256/512 MEGABYTE RAM-mal és ugyanúgy excel és outlook futott a legtöbb irodai gépen."

    En meg 64 MB-al is hasznaltam munkara es jatekra is, amikor 16/32 MB volt az elterjedt a legtobb gepben. Manapsag a par dollaros jatek mikrovezerlokben van ennyi es megy rajtuk x86 emulatorban a windows. :-)

    "ráadásul irracionális hw-követelményeket támasztó egyfajta szolgáltatásként."

    A ceg szeretne atallni a szoftver mint szolgaltatas modellre, mert a havidijas es mikrotranzakcios modell meg tobb penzt hozna nekik. Gondoljunk bele pl. a pay per click modell altal hozott haszonra az explorer-ben.
  • Csaba161 #6
    Persze hogy nem igaz a 16 Gbyte, kell ahhoz 32 is...
  • Zsoltee_a_bator #5
    Erdemes kiprobalni bloatware meg felesleges servicek / kemkedes nelkul (legalabbis kevesebb). 8GB akkor eleg.

    https://github.com/Raphire/Win11Debloat
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2024.02.13. 17:35:05
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Linux alagút túloldaláról szívesen olvasom ezeket a kommenteket. 16Gb ram van a gépemben, de 6 is bőven sok lenne, ha nem játszanék.

    Mikor jut el oda MS, hogy legyőzzék a megszokás nagy urát a trágya szoftvereikkel.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.02.13. 11:38:09
  • NEXUS6 #3
    "A Trendforce egyenesen odáig ment, hogy azt írják, hogy a "Windows következő generációját" futtató "MI PC-knek" 16 GB memóriára lesz szükségük minimálisan", de a Microsoft képviselője annyit reagált erre, hogy a vállalat "nem kommentálja a pletykákat és a spekulációkat".

    Tartok tőle, hogy ebben azért van valami.

    A Mikró mindíg is és egyre inkább egy olyan vonalat követ, hogy az OS-t nem egy valamely/bármely számítógép alap működést biztosító alapprogramnak kezeli, hanem gyak valami feleslegesen felhízlalt és nem testreszabható, ráadásul irracionális hw-követelményeket támasztó egyfajta szolgáltatásként.
    Ráadásul ennek az "operációs rendszernek" az alapját képező rendszert kicsinosítva kb 30 éve adja el újra és újra a júzernek, bizonyos funkciókat kivéve, majd újra berakva.
  • nlght #2
    +1
    Múltkor néztem egy videó interjút YT-n a task manager eredeti kóderével, mesélt egész jó sztorikat a régi microsoftról.

    Azt a kurva total commandert vegyék meg vagy másolják le!
    A file explorer egyre cigányabbul néz ki verzióról verzióra, egyre kevésbé használható win11 alatt, és a mai napig nem tud méret szerint rendezni foldereket, cirka 30 éve nem tudják lefejleszteni ezt, érthetetlen...

    Az MS tervezési osztályán lángszóróval kéne rendet rakni.
    Ami még felbasz a szarul megtervezett menün és a kereső működésképtelenségén túl az az, hogy éppen elég csak neki a 8 GB RAM, és még így is sokszor szenvedés az egyszerű irodai munka Office 365-ben.
    Hogy a kurva anyjukba optimalizálnak ezek? Sehogy! Az XP még elment 128/256/512 MEGABYTE RAM-mal és ugyanúgy excel és outlook futott a legtöbb irodai gépen.
  • kvp #1
    A microsoft most gyakorlatilag szepen lassan visszarakja a windows nt 4 utan mar egyszer kiszedett posix alrendszereket, mivel ugy erzi megis van ra igeny.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_POSIX_subsystem

    ps: Mivel mar nem valoszinu, hogy barki is ott dolgozna a regi fejlesztok kozzul akik anno elkovettek az elozo valtozatot, igy konnyen megeshet, hogy a jelenlegi fejlesztok nem is tudnak rola, hogy ezt a feladatot egyszer mar megoldotta a ceg.