SG.hu

Fájdalommentes Windows 11-re való áttérést ígér a Microsoft

A Microsoft kétségbeesetten igyekszik, hogy meggyőzze a vásárlókat arról, hogy a Windows 11-re való áttérés fájdalommentes folyamat.

A Windows 11 elterjedése nem megy jól, annak ellenére, hogy kevesebb mint két év van hátra a Windows 10 támogatásának megszűnéséig - bár a hosszabbítás díj ellenében elérhető lesz. A StatCounter decemberi adatai szerint a Windows 11 a Windows PC-k mindössze 16,97 százalékát tette ki.

A folyamatot nem segíti, hogy a Microsoft operációs rendszerrel kapcsolatos stratégiája ellentmondásos. Egyrészt a PC-gyártók már az operációs rendszer következő nagy frissítését várják - a pletykák szerint ez a Windows 12 nevet kapja -, mert az a mesterséges intelligencia beépítését ígéri, és így az egzotikus és drága hardverek vonzóbbak lehetnek a felhasználók számára. Másrészt a Microsoft már a Windows 10-ben is elérhetővé tett olyan alkalmazásokat, mint a Copilot, így ha MI-re vágyik valaki, még 11-et sincs értelme telepítenie.


Ma egy alig egy perces videót tett közzé a Microsoft, amiben azt próbálja érzékeltetni, hogy mennyire egyszerű a Windows 10-ről a Windows 11-re való áttérés. A narrátor szerint csináljunk biztonsági mentést - természetesen a Microsoft-fiókunk segítségével -, majd egyszerűen indítsuk be az új számítógépet, és láthatjuk, hogy minden jelen van és minden rendben van. Még a mentett jelszavak és böngészőbeállítások is átkerülnek. Természetesen az Edge-en. A cinikusok rámutathatnak, hogy a böngészőbeállítások migrálása már régóta létezik - a Chrome és a Vivaldi is képes rá -, és egy profil áthozatala egy másik Windows-telepítésről sem mai dolog.

A narrátor szerint mindez rém egyszerű, habár az a videóból nem derül ki, hogy a Windows 10-ről a Windows 11-re való áttéréshez valószínűleg új hardverre lesz szükség és cserébe csak kevés új funkciót kapunk. Persze a 11-gyel nincs semmi különös baj, de sok felhasználó számára semmi sem elég jó ahhoz, hogy igazolja az átállást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsombor99 #13
    Arról nem is beszélve, hogy mennyi beállítást kivettek a Win11-ből, többek között a tálcát se lehet átpozicionálni többé és ez még csak a jéghegy csúcsa. Előrefelé kellene fejleszteniük és nem vissza!
    Szerencsére nekem eddig nem kellett használnom Win11-et, de láttam már róla részletes videót, hogy mennyi dolgot kiszedtek belőle ‒ rémes.
  • bunny #12
    Én egy fájdalommentes win10-re visszaállást kérnék tisztelettel :D Nálam a win11 a legrosszabb windows élmény ever, pedig voltak kihívók szépszámmal és van (bal)szerencsém ismerni őnagyságát a kezdetektől. Semmi előnye viszont annál több idegesítő hátránya.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2024.01.19. 23:20:33
  • cherubim06 #11
    Fájdalommentes ja. Mondjuk tény, hogy Bill Gates úgy döntött szétosztja a pénzét, és akkor az lehet hardverre költeni (nagymamám küldte át emailen), szóval ez biztos igaz.
  • Gabbbbbbbbbbbb #10
    Fél éveLinuxra váltottam. Azok a játékok, amikkel én játszok jól futnak. Az az egy online játék, aminek függője vagyok konkrétan jobban fut a latency flex miatt.

    Dual boot-ban van egy nagyon öreg telepítőről felkúsztatott, felfrissítetlen Win7, letiltott internettel. Azon futtatom azt a 3 modern programot, amit Linuxra nem lehetett megoldani. (hetente egyszer kell kb.)
    --
    @kvp
    >(tobb mint 20 eves) win32-es programot hasznalok magan celra, amik helyett uj megoldasokat kell keresnem.

    Legacy Windows programok futtatására Linux sokszor jobb, mint a Windows. Nem mondom azt, hogy garantált a siker, de amennyiben minden jól be van állítva, akkor ritkán van gond egy olyan programmal, ahol Adobe nem szándékosan b***** szét a Linux kompatibilitást.

  • kvp #9
    A gond nem az atallas, mert az vagy lehetseges vagy nem egy adott hardveren. A gond az, hogy windows 11 hasznalata fajdalmas. Gyakorlatilag sikerult a meg meglevo, eppen hogy hasznalhato feluleteket is teljesen hasznaltatlanna tenniuk azzal, hogy az alapveto muveleteket (pl. file-ok masolasa ket file kezelo ablakban megnyitott mappa kozott) is jo alaposan elbonyolitottak. Az intuitiv (ertsd: egyszeru) hasznalatot tettek teljesen tonkre az uj gui filozofiajuk szerint. (vagy lehet valakinek intuitiv, de szerintem nem embereknek) Plusz egy csomo alapveto desktop hasznalathoz szukseges funkciot toroltek vagy tiltottak le.

    Olyan erzesem van, hogy vagy az atlagos embereket nezik ennyire hulyenek vagy tenyleg ennyire leesett az atlagos fiatal munkavallalok intelligenciaszintje, hogy az ios szintje ala kellett butitaniuk a windows-t is. Bar lehet csak azert egyszerusitik, hogy az atallas a teljesen felho alapu, 100%-ban online, havidijasan berelheto rendszerre ne legyen annyira nagy ugras a felhasznalok szamara.

    Egyre jobban erik az, hogy ha a win11 kotelezove valik (mert nem lesz mas), akkor egszeruen nem lesz modern windows-os gepem. Mostanra az osszes ceges folyamatbol kivaltodott az osszes windows-os platformra keszult szoftver, mar csak nehany legacy (tobb mint 20 eves) win32-es programot hasznalok magan celra, amik helyett uj megoldasokat kell keresnem.
  • exatly #8
    Nem értem, hogy Billgetyó saját magára miért nem vonatkoztatja, hogy zöldnek kell lenni. Mert hihetetlen, hogy ennyi erőforrást kell zabálnia egy oprendszernek. Teljesen jó lenne egy win95 kinézet, minden áttünést, parasztvakítást elfelejtenénk és az oprendszert oprendszernek használnánk.
    Direkt csinálják amúgy, még nagyon régen voltam Microsoft előadáson, azt mondja az előadó: -itt átírunk egy dll fájlt és újra eladhatjuk a programot a felhasználónak lol :)
  • Macropus Rufus #7
    Mikor telepíted a win11-et, és a bill. beállításnál vagy akkor - ha jól emlékszem - nyomsz egy shift+f10-et vagy ctrl+f10 és beírod a következőt:
    oobe\BypassNRO

    A gép újraindúl. Utánna a wifi csatlakozásnál már lesz olyan, hogy nincs wifi-m. És ekkor már lehet offline fiókot telepíteni. Ebben semmi hack nincs.

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.01.18. 16:20:22
  • nirriti #6
    Az is röhej, hogy offline fiókom csak hackeléssel lehet. Nehogy már ha nincs internet ne tudjam használni a gépem.
  • mortep #5
    Akármennyire kétségbeesetten igyekszenek, egyes felmérések szerint a használatban lévő pc-k több mint 50%-a nem kompatibilis a windows 11-el... innentől ez már öngól
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2024.01.18. 13:31:50
  • Cat #4
    Mit nem értesz ezen, a marketingesek így reklámozzák.