SG.hu

Platformjainak addiktív hatásáról kérdezi az EU a Metát

Az amerikai techóriás platformjai, a Facebook és az Instagram „kihasználhatják a kiskorúak gyengeségeit és tapasztalatlanságát” - közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Unió szabályozó hatóságai vizsgálatot indítottak az amerikai technológiai óriáscég, a Meta ellen az Instagram és a Facebook gyermekekre gyakorolt potenciálisan addiktív hatása miatt, ami messzemenő következményekkel jár, mivel a vállalat termékeinek tervezésének lényegét érinti. A Meta termékei „kihasználhatják a kiskorúak gyengeségeit és tapasztalatlanságát”, hogy olyan viselkedési függőségeket hozzanak létre, amelyek veszélyeztetik a mentális jólétüket - áll az Európai Bizottság, a 27 tagú tömb végrehajtó szerve közleményében. Az uniós szabályozók végső soron a Meta globális bevételének akár 6 százalékáig terjedő bírsággal sújthatják, amely tavaly 135 milliárd dollár volt, valamint más termékváltoztatásokat is kikényszeríthetnek.

A vizsgálatok részei a kormányok világszerte egyre növekvő erőfeszítéseinek, hogy a kiskorúak védelme érdekében megfékezzék az olyan szolgáltatásokat, mint az Instagram és a TikTok. A Meta évek óta szembesül azzal a kritikával, hogy termékeit és ajánló algoritmusait a gyerekek csapdába ejtésére hangolják. Októberben az Egyesült Államokban három tucat állam beperelte a Metát, mert a fogyasztóvédelmi törvények megsértésével „pszichológiailag manipulatív termékjellemzőkkel” csábítja a gyerekeket.

Az uniós szabályozó hatóságok közölték, hogy a most bejelentett vizsgálatokkal kapcsolatban felvették a kapcsolatot amerikai kollégáikkal. A szabályozók szerint a Meta megsérthette a digitális szolgáltatásokról szóló törvényt; a 2022-ben elfogadott törvény előírja a nagy online szolgáltatásoknak, hogy agresszívebben ellenőrizzék platformjaikat a tiltott tartalmak tekintetében, és hogy rendelkezzenek a gyermekeket érintő kockázatok mérséklésére szolgáló irányelvekkel. A 13 évesnél fiatalabbaknak nem szabadna fiókot regisztrálniuk, de az uniós szakértők a vizsgálat részeként alaposan megvizsgálják a vállalat korellenőrző eszközeit.

"Nem csökkentjük erőfeszítéseinket, hogy megvédjük gyermekeinket” - mondta Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa. "Alaposan megvizsgáljuk a platformok potenciális függőséget okozó hatásait, a korellenőrző eszközeik hatékonyságát, valamint a kiskorúak számára az ajánlórendszerek működése során biztosított adatvédelem szintjét” - mondta Thierry Breton, aki a vizsgálatokat felügyeli.


A Meta szerint közösségi médiaszolgáltatásai biztonságosak a fiatalok számára, és olyan funkciókat emeltek ki, amelyek lehetővé teszik a szülők és a gyerekek számára, hogy időbeli korlátokat állítsanak be az Instagram vagy a Facebook használatára vonatkozóan. A tinédzserek alapértelmezés szerint korlátozottabb tartalom- és ajánlásbeállításokat használnak. A hirdetők nem jeleníthetnek meg célzott hirdetéseket kiskorú felhasználóknak a Meta alkalmazásain végzett tevékenységük alapján. "Azt szeretnénk, hogy a fiatalok biztonságos, koruknak megfelelő online élményeket szerezzenek, és egy évtizedet töltöttünk azzal, hogy több mint 50 olyan eszközt és irányelvet dolgozzunk ki, amelyek célja a fiatalok védelme” - áll a Meta közleményében. „Ez egy olyan kihívás, amellyel az egész iparágnak szembe kell néznie, és alig várjuk, hogy munkánk részleteit megoszthassuk az Európai Bizottsággal”.

Az EU tisztviselői nem közölték, hogy a vizsgálat mennyi ideig tart. A hivatalos vizsgálat mai megindítása azonban széles körű felhatalmazást ad a szabályozóknak arra, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a Meta-tól, beleértve a jogi információkérések kiküldését, a vállalatok vezetőinek kikérdezését és a vállalati irodák ellenőrzését. Az Instagram és a Facebook vizsgálatát külön-külön fogják lefolytatni.

Az uniós szabályozók a digitális szolgáltatásokról szóló törvény hatálybalépése óta számos vállalatot vettek célba. A múlt hónapban a TikTok felfüggesztette az alkalmazás egy verzióját az Európai Unióban, miután a hatóságok kérdéseket tettek fel egy „függőséget okozó” funkcióval kapcsolatban, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók jutalmakat, például ajándékkártyákat kapjanak a videók megtekintéséért, a tartalmak lájkolásáért és bizonyos alkotók követéséért. A Meta egy másik, politikai reklámokkal kapcsolatos vizsgálat előtt áll, míg az X, az Elon Musk tulajdonában lévő közösségi oldal a tartalom moderálásával, kockázatkezelésével és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos vizsgálat alanya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    "A gyerekek káros manipulálására volt ez példa, ami mögé az EU simán beáll."

    Annak vannak tarsadalmi celjai, amiket el akarnak erni. A meta eseten nem az a gond, hogy manipulalnak, hanem az, hogy nem az EU iranyitasa alatt all.

    "Mondjuk, ha valakit meg lehet győzni, hogy legyen meleg, vagy váltson nemet akkor meg is érdemli."

    https://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_sink

    Nem meggyozes, hanem egy alapvetoen genetikai szinten rogzitett viselekedes szandekos elohozasa. Az emberszabasu majmok eseten is megfigyeltek ezt mint tudatalatti nepessegszabalyzo folyamatot es ahogy nalluk is konnyen triggerelheto a majomcsapat osszezarasaval, a szemelyes eletter csokkentesevel (jellemzoen allatkertekben). Az emberi tarsadalomban is hasonlo szuk eletter hozhato letre fizikai modon vagy a kozossegi media segitsegevel. Erre termeszetes modon reagalnak a fiatal (meg plasztikusabb neuralis halozattal rendelkezo) egyedek azzal, hogy csokken a gyerekvallalasi kedvuk (lasd: egykes vagy gyerektelen parok) es/vagy azonos nemu partnert valasztanak.

    A sterilizalast pedig mar az 1930-as evekben is alkalmaztak az atlanti ocean mindket partjan a mentalis problemak "kezelesere", azaz a serultnek tekintett egyedek szaporodasanak megakadalyozasara. Jelenleg mentalis problemak (pl. spektrumzavarok) eseten tobbnyire tranziciot javasol a nyugati orvostudomany, aminek legfontosabb -nem kozmetikai- eleme a sterilizalas. Ez visszateres a klasszikus 2. vilaghaboru elotti eugenikahoz, ami mind az USA-ban, mint Nyugat-Europaban nepszeru volt.

    ps: Az eugenikanak egy iranyzata volt a nem onkentes eutanazia alkalmazasa eloszor csak szellemileg visszamaradott, majd fizikailag serult emberek eseten, kezdetben szigoruan orvosi es gondozoi engedellyel. Ennek kesobbi tomeges valtozata lett a csak orvosilag eloirt tomeges allami eutanazia, amit holokauszt neven ismerunk. Csak azokat oltek meg a halaltaborokban a megerkezeskor, akiket a helyi orvos erre kijelolt. Tehat a holokauszt eseten egy a naci allam altal torvenyesnek minositett allami eutanazia programrol beszelhetunk. Szerintem abban a pillanatban, hogy gondozo, orvos vagy birosag donthet a folymatrol mar emberiseg elleni buntettrol van szo es jelenleg tobb nyugati orszagban ez a helyzet.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Aktion_T4
  • CommieSlayer #3
    A gyerekek káros manipulálására volt ez példa, ami mögé az EU simán beáll.
  • lovejigsaw #2
    Mondjuk, ha valakit meg lehet győzni, hogy legyen meleg, vagy váltson nemet akkor meg is érdemli.
  • CommieSlayer #1
    Mondvacsinált ürügy a pénzszerzéshez. Furcsa mód a gender-bender propagandától nem akarják megóvni a gyerekeket. Az se számít, hogy az oktatási rendszer színvonala zuhanórepülésben van.