SG.hu

A Microsoft leállítja a régi Windows termékkulcsok aktiválását az új Windows-telepítéseknél

A Microsoft bejelentette, hogy a felhasználók többé nem telepíthetik és aktiválhatják a Windows 10 vagy a Windows 11 rendszert a régi Windows 7 és Windows 8 termékkulcsokkal. Ez a változás csak a jövőbeli Windows-verziókra vonatkozik majd. Most még működik a friss Windows 11 Pro 22H2 telepítés aktiválása egy Windows 8 Pro termékkulccsal, de egy újabb Insider Preview Windows-nál már nem működik a módszer.

A Windows 10 a 2015-ös megjelenésekor a Windows 7 és a Windows 8 felhasználói - azaz a Windows-felhasználók túlnyomó többsége - számára ingyenes frissítésként jelent meg. A Microsoft úgy akarta ösztönözni a fejlesztőket új technológiáinak használatára, hogy a lehető legnagyobb felhasználói bázist biztosította számukra. A Windows 7-et és Windows 8-at használóknak nemcsak a Windows 10-re való frissítés lehetőségét kínálták fel, hanem a Windows ezen verzióinak termékkulcsai aktiválták volna a Windows 10 rendes kiadásait is. Hivatalosan ez az ingyenes frissítési ajánlat 2016 júliusában véget ért, és a Windows 7 és 8 PC-ken már nem jelentek meg értesítések az ajánlatról.

A felhasználók azonban hamar észrevették, hogy ezeket a régi Windows-telepítéseket továbbra is lehet frissíteni letöltött ISO-k vagy USB-stickek segítségével, és a friss telepítések aktiválásához továbbra is lehet régi Windows-termékkulcsokat használni. Ez a kiskapu a mai napig fennáll. A Windows 10 felhasználók továbbra is ingyen frissíthetnek a Windows 11-re - legalábbis akkor, ha Windows 10-es számítógépük megfelel a Microsoft viszonylag szigorú rendszerkövetelményeinek a Windows 11-hez. A Microsoft már januárban leállította a Windows 10 új példányainak értékesítését, és az operációs rendszer legtöbb verziója 2025 októberében már nem kap biztonsági frissítéseket.

A már aktivált régebbi telepítéseket nem befolyásolja a Microsoft mostani döntése a Windows 7 és 8 termékkulcsok elfogadásáról. A Windows az aktiváláskor létrehozza és tárolja a rendszer digitális ujjlenyomatát, így a termékkulcs ismételt megadása nélkül is többször telepíthető és aktiválható ugyanaz a Windows-kiadás ugyanazon a számítógépen. Azonban a régi termékkulcsok hamarosan már nem fognak működni az új rendszerek aktiválásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yossarian14 #4
    A 12k-s windows+office a legjobb esetben is szürke, de tuti nem teljesen legális...
  • Vanek úr #3
    Office nélkül talán 3ezer a Windows. Ez az, ami igazán megéri, és mindenki ki tud fizetni, aki több százezret költ a gépre. Az Office helyett meg van Libreoffice. Vagy Openoffice. Vagy bármi ingyenes, és otthoni környezetben pont ugyanolyan jól használható megoldás.
  • Szefmester #2
    12k egy office19/21+win10 kulcs kombó magyar valutában.. legálisan.
    Igaz, egy gépes kulcsok ezek. De ennyit még szerintem ki lehet csengetni rá..
  • mortep #1
    Sebaj, megoldjuk máshogy :)