Az hogy kereskedelmi, vagy sem, nem számít... Tételezzük fel, hogy kitalálják a gazdaságos, vízzel üzemelő, fénysebességgel közlekedő rakétát/űrhajót. Nyilvános lesz. Holnap mit vár a nép? Hogy a kocsija is azzal menjen, mint ahogy a teflont is elvárta, hogy megkapja. Tehát összefüggés van. Ráadásul, mivel nem a saját pénzüket költik, hanem mindenkiét, nyomás sincsen rajtuk, hogy olcsóbb alternatívát találjanak.
Fénysebesség, ami nem meghaladható...
Dehogynem... Ugyanis a fény nem homogén. (Most pongyola leszek, az egyszerűség kedvéért) Nem 1, hanem több összetevőből áll, és mint ilyen, a sebessége a legkisebb sebességű "részecskéhez" alkalmazkodik. Egy, vagy több összetevője, -önmagában- gyorsabb a fénynél. Márpedig, ha létezik valami, ami gyorsabban halad(hat) akkor a fénysebesség nem elmélet határ, maximum mértékegység. Sokáig a hangról is azt hitték, meghaladhatatlan a sebessége, nem volt az.
Én inkább ott látom a problémát, hogy a tehetetlenség miatt, amit fénysebességre próbálunk gyorsítani, széthullik, arról nem is beszélve, hogy embert adjunk a képlethez. Mutatós paca lenne a hajó hátsó falán... Tehetetlenségi csillapításra pedig még alapelv sincs, sőt, én ötletről sem tudok.... És úgy gyorsítani, hogy a gyorsulás az elviselhető határon maradjon, megint csak nagyon lassú.
Igen, Paris látta a földet, és minden egyebet, az én emlékeim szerint is. Aztán hatalmas, "csupasz éticsigává" alakult, Janeway-el együtt...