• Dante73
    Nem tudom, Te mennyire számítasz szaktekintélynek ezen a téren, így nem kérdőjelezem meg a szaktudásod. Én, a magamét a régebbi Top Gun-okra, Spektrumra, NGC-re stb alapozom, így korántsem teljes, sőt... Például kb 1 hónapja állították egy Spectrumos műsorban, hogy az SR-71-esről az egyesült államok elnöke is csak a 80-as években szerzett tudomást, a kongresszus akkor sem... Benéztem. Amerikáról, valahogy el tudom képzelni.

Az érvelésed (egyebekben) ott bukik el, (nálam) hogy nem a saját pénzüket, hanem a tied, és az enyém költik, ugyanakkor a lobby is meglehetősen erős. Ha belegondolsz, mennyi ideje tudjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyag tartalékaink mennyire végesek, és a mai napig nincsen alternatíva, talán megérted, mire gondolok. DE van egy (számomra) húsba vágóbb példám is. Ulceran, mint gyomorfekély-gyógyszer. 7 éve létezik sokkal hatásosabb gyógyszer, mégis, csak jövőre jön majd ki, mert a jogai még nem jártak le, és nem hozta vissza az árát.... A gyártó ugyan az. NC.

Másrészt, hogy az űrben mi praktikus, mi nem, ma még nem tudhatjuk. Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a forma mellékes, így csak az igényeink, képzelőerőnk szab határt annak, hogyan is nézzen ki egy sok ember szállítására, önmaga megvédésére alkalmas közlekedési eszköz. nekem úgy tűnik, hogy a klasszikus csillagflottás hajók ugyanúgy megfelelnek a célnak, mint bármi más, mondjuk a Borg kocka, vagy gömb.

Hozzáteszem, nem vagyok össze-esküvés hívő, de "sok dolgok vannak, földön, s égen, mit ....." Úgyhogy a magam részéről, sok mindent el tudok képzelni, és nagyon sok dolgot nem tudok ahhoz, hogy tudjam, sok olyan dolog létezhet, amit el se tudok képzelni, és azt is tudom, hogy amit ma a tudósok lehetetlennek tartanak, azt holnap büszkén hirdetik... (Jól sikerült mondat, nem?)
    Egy űrutazásról pedig annyit sem tudunk, mint az apáca egy jó szombat estéről. Úgyhogy álmodozzunk róla nyugodtan, és ne törődjünk azzal, hogy a tudósok mit mondanak; ők sem tudnak többet róla, mint mi, csak nagy az arcuk.