De van magántulajdon, a pénz pedig a latinum(arany és egy ritka anyag keveréke, az arany csak azért kell, hogy szilárd legyen, ne pedig folyékony).Sokan szerintem félreértik.A Csillagflotta alapvetően katonai szervezet.Ugye mindig Csillagflotta tiszteket szerepeltetnek, ők ingyen kapják a dolgokat, mivel e szervezet beosztottjai, DE ha mondjuk teszem azt kereskednek egy boliánnal, akkor már latinummal fizetnek és amit maguknak megvesznek, az az övék is marad.Amiért nagyon el van sarkítva, és úgy látszik, mintha mindenkinek meglenne mindene az azért van mert ez egy utópia, elvileg nincs éhzés, járványok a Föderáción belül.Azonban pl. kereskedelem nagyon is van a Föderáció és a Föderációba be nem lépett bolygók között.A Föderáción belül viszont elvileg árucsere van, bár ebben nem vagyok biztos.Nincs ez még nagyon kidolgozva, úgyhogy csak a logikát követtem(ahogy Tuvok mondaná).Tehát pénz=latinum, Föderáció nem egyenlő Csillagflotta.Az biztos, hogy vannak ellentmondások, a sorozatok között, de nem ez a lényege a Star Treknek, szerintem. :)