• [NST]Cifu
    mindössze annyirol volt szo, hogy a scfi mint mufaj ugyis csak teljesen fantázia es nem ertem miert kell ennyire kovetelni a valosaghuseget.

Cat leírta a lényeget, de egy kicsit továbbpörgetném. A SciFi akkor igazán jó SciFi, ha végletekig le van bontva, és hihetőre, érthetőre, megérthetőre készítik. Látod, ahogy összeáll az egész. Elég Isaac Asimov Én, a robot novelláira, az Alapítvány-sorozatára, vagy Ian Watson Warhammer 40k regényeire gondolni. Elég vad dolgok vannak bennük, de szépen kifejtve, levezetve már látja az ember a lényeget, hihetőnek tűnik számára az adott SciFi világa.

A Trek valljuk meg, hogy minden bájával együtt is, a következettlenségek gyűjteménye (kezdve attól, hogy miért mindig a hajó kapitánya/első tisztje, stb. megy le a veszélyes bolygóra felderíteni, a sokszáz vagy ezer feletti fős legénységből miért nem egy aféle felderítőcsapat megy le, aki direkt erre van felkészítve, kiképezve).

Petko említi az ideológiát. Szerintem nyilvánvaló, hogy még a szórakoztatás ellenére is igyekeznek belecsempészni némi ideológiát a sorozatokba. Csakhogy itt ütközik ki a hitelesség, avagy a kevésbé hihető reakciók. Lásd a TNG-ben a hősők, akik akár a legfelsőbb utasítást is megszegik, csakhogy erkölcsileg és etikailag helyesen cselekedjenek. A DS9-ban éppen fordítva van. Sisko vívódása például a Maqui-val kapcsolatban...

Még egy apróság: a csillagflotta és katonaság vonulat. Én nem láttam nem csillagflotta katonai hajót a Trekben. Tehát a csillagflotta maga egy hadi-űrtengerészet, szigorú katonai hierarchiával, hiába hangsúlyozzák ki esetleg azt, hogy tudósok és felfedezők - Gyakorlatilag katonák.