• [NST]Cifu
    Dilithium could be found on only a few planets in the galaxy, and was therefore a rare and valuable substance.

Forrás

Te feltehetően összekevered a Dilithiumot a Deutériummal. Utóbbi tényleg mindenhol megtalálható szinte, lévén egy elég gyakori Hidrogén izotóp.

Az általad említett epizódban (VOY: S2E15) Paris Deutériumot említ:

" This puzzles the crew, as Paris remarks that deuterium can be found almost anywhere. "

Forrás

Az oké. De mondjuk a földön élsz, nem a határvidéken. (Ahol a források korlátozottak, tehát nehezítve van, hogy hozzáférj) akkor kire akarnál vele lövöldözni?

Hipotetikusan lett felhozva a lehetőség, én csak arra kívántam rámutatni, hogy önmagában a lehetőség és az igény igenis találkozhat. Hogy mondjuk a Földön talán kevésbé, az egy más kérdés...

És minek neked egy Galaxy osztájú hajó? Kissebbed meg bármikor lehet, mondjuk egy térváltásra képes kompod.
    Ha meg kísérlethez kell erőforrás, kérsz, és ha a kisérlet olyan, meg is kapod, nekem legalábbis ez jött át a sorozatból.

Az esszenciája a mondandómnak az, hogy igenis elképzelhető olyan, amikor az erőforrásokat XY nem kapja, nem kaphatja meg. Aligha hiszem, hogy automatikusan meglenne ez a lehetőség, hiszen akkor bárki bármikor bármit megkaphatna. A Galaxy-osztályú hajó egy extrém példa, de pont ez volt a célja.