11588
  • Narxis
  • sz4bolcs
    Maga a befejezés nem is volt rossz amúgy, hiszen mi mást várt az ember?
    A probléma, h. a befejezés előtt a 4. évad egyáltalán nem volt konzisztens, a karakterek teljesen szétestek, nem tudták fönntartani azt az árnyaltságot, amit addig fölépítettek 3 évad alatt. Tucker erre a legjobb példa, akiből egy retardált bőgőmasinát csináltak, talán jobb is lett neki így... :Ð

Na meg végig tisztán érthető volt Archernek az a dilemmája, h. vajon megéri-e ez a felfedeződsi, nem kellett volna a végén ilyen otromba módon nyomatékosítani.
  • PLaci #10702
    Mint a TOS -t, elkaszálták a 4. évad alatt. Szerintem is tiszta szemétség volt, ahogy "megelőzték", hogy folytatni lehessen...
  • sz4bolcs
    De savanyú a befejezése :/
  • sz4bolcs
    Uhh, de borzalmas volt végignézni az Archeres sorozat 4. évad alternatív dimenziós részeit. Szó szerint idegesített, mennyire vékony a határ a 'jó' és 'rossz' közt.
    Főleg az a rész, ahol Hoshi és Archer olvassa föl egymásnak, hogy a másik dimenzió jövőjében hogy tartják őket számon..
  • Narxis
    31-es szekció olyan mint ma az NSA. :D Am. nyilván a legfelsőbb vezetőnek vagy vezetőknek felelnek, szerintem ők kutatják fel a veszélyeket majd az akcióra engedélyt kérnek.

Ha lenne új Star Trek sorozat akkor ezt nagyon jó lenne bővebben részletezni. Amúgy is jó részek voltak azok a DS9-ban. Egyik kedvenc részem volt az Inter Arma Enim Silent Leges, nagyon hátborzongatónak éreztem az egészet, talán először éreztem, hogy nem olyan cukormáz a Föderáció mint ahogy beállítják.
  • [NST]Cifu
    Annyit akartam kihozni a dologból, hogy akkor nincsen bűnözés, ha nincsen rá okunk. Minek lopni, ha megvan mindened? Persze, ellenségek vissza fognak élni vele, ha csak egy mód van rá.

Pont ez az virágmázas túl szép világ az, ami egy kicsit túl optimista, és túl hihetettlen. A TOS korántsem volt ilyen, és a DS9, VOY, ENT sem.

Az emberben benne van a irigység, a hatalomvágy, az erőszakosság. Tudom, hogy vörös posztó, de ott van a Star Trek: Into the Darkness, tökéletes példával élve...

@Narxis: Ez engem a jó öreg 'bort iszik és vizet prédikál' mondást juttatja az eszembe. Ki ellenőrzi a 31-es szekciót? Meddig mehet el? Hol vannak a határai... ;)
  • Narxis
    Nem véletlen van 31-es szekció. Nekik pont az a feladatuk, hogy bármi áron felkutassák a veszélyes elemeket.
  • Dante73
    Na jó. Még folytathatnánk a vitát hetekig. Tudom, akármennyire fejlett a technika, valaki mindig visszaél vele. Beépített biztosítékokat is meg lehet kerülni, az természetes.
    Annyit akartam kihozni a dologból, hogy akkor nincsen bűnözés, ha nincsen rá okunk. Minek lopni, ha megvan mindened? Persze, ellenségek vissza fognak élni vele, ha csak egy mód van rá.

Egyébként, igazán a Voyagerben, és a DS9-ben jöttek elő igazán a katonás, szabadságot viszonylagossá tevő dolgok, de asszem, inkább élnék abban a világban...
  • [NST]Cifu
    A megfelelő programok pedig már ma is rendelkezésre állnak, hogy figyeljük, ki mit irogat a neten. Ugyan ez megvalósíthatónak tünik a replikációs eljárásban is. Replikálsz egy kis plutóniumot, és a csillagflotta biztonsági emberei egy percen belül ott is vannak...

Erről a plasztik robbanóanyagok intermezzoja rémlik fel. Ugyebár eme robbanóanyagoknak nincs átható illatuk, így robbanószer kereső kutyákkal alaphelyzetben nem lehet megtalálni őket. Ezért egy 1991-es nemzetközi megállapodás keretében minden plasztik robbanóanyagba gyárilag egy erős szaganyagot kevernek, amelynek pont az a feladata, hogy ne lehessen észrevétlenül elrejteni, szállítani.

A dologba csak ott csúszott hiba, hogy bizonyos érdekvonalak miatt igenis gyártottak szaganyag nélküli plasztik robbanóanyagot, legalábbis olykor találnak ilyet, holott mindegyik gyártó ország aláírta az egyezményt - szóval szép az elképzelés, de a megvalósítás mégis hibádzik...

Ezen gondolatmeneten sikeresen elérjük azt, hogy elég legyártani olyan replikátort, amely "nem jelent" a csillagflottának semmit. Vagy egyszerűbb: veszel egy replikátort a Klingonoktól, a Breen-ektől, akárkitől a Csillagflotta érdekszféráján túl. Onnan kezdve azt replikálsz, amit akarsz, és senki sem fog tudni róla...
  • Zero 7th
    Oda se érnek. A replikátor a sorozat szerint kb egy másodperc alatt állít elő kb fél kiló anyagot. Nem nagyon látszik korlátozottnak a dolog, de számoljunk ezzel.

10 kiló plutónium már kritikus tömegű, magától beindul benne a láncreakció. Ennek előállításához 20 másodperc kell. Annyi idő alatt kell észlelni lereagálni a dolgot, és odatranszportálni egy készenléti egységet.

Persze kiküszöbölhető a dolog úgy, hogy mondjuk a polgári replikátorok nem tudnak hasadóanyagot gyártani, vagy valami hasonló...
  • Zero 7th
    Látom nem teljesen tiszta a felvetés.

Tehát vagyok én, mint a Föderáció külső ellensége. El akarom pusztítani a Föderációt. Működne-e ez a megoldás:
    Írok egy Y3K vírust, ami azt csinálja, hogy megfertőzi a replikátorokat, és egy adott dátum elteltével a replikátort folyamatos plutóniumgyártásra állítja rá.
    A vírus szépen elterjed, megfertőz jó nagyszámú replikátort.
    Elérkezik az aktiválás napja. Ha nem fedezték fel a vírust, egyszerre felrobban a Földön a háztartások nagy része, a csillaghajók az űrben a világ minden táján, űrállomásokon, meg még ahová a vírus eljutott?

Vagy másik szitu, nem szimpatikus nekem egy ismerősöm, átmegyek hozzá, amikor nem figyel, felszólítom a replikátort, hogy termeljen egy kupac plutóniumot fél óra múlva, majd elbúcsúzom, lelépek a városból is? Kicsit nehezen visszanyomozható, ki járt arra utoljára, egy atombomba ground zeroján...

Esetleg replikátorbuzeráló sugárfegyver, amit hajóra irányítva felrobbantja azt?

Végtelen indítékot fel tudnék sorolni, hogy miért akarhat valaki ilyet csinálni, ne ezen akadjunk fenn!
  • sandor8206
    replikálsz egy kis hidrogén bombát és a csillagflotta emberei egy percen belül ott vannak...hogy ők is felrobbanjanak
  • Dante73
    Igazad van, valóban deutériumot mond, nem dilítiumot, (bár akkor is a 7. évad 15. része, és nem a másodiké az említett rész) viszont, valószínüleg a "fejemben" fordítottam dilítiumra, hiszen az energiával van bajuk az említett részben, és (ha jól rémlik) az energiaforrás az antianyag, amivel valamit csinálnak, dilítium segítségével. Így (mivel szinkronosan názem) nem volt értelme számomra, hogy deutériumot lopjanak tőlük. (tele van pontatlan fogalmazással a szinkron)
    Mindegy is.
    Viszont, akkor sem gondolom, hogy csak úgy elő lehet állítani "kényes" dolgokat a replikátorokkal. Elég hálózatba kötni őket, és máris lehet figyelni, ki, mit replikál. A megfelelő programok pedig már ma is rendelkezésre állnak, hogy figyeljük, ki mit irogat a neten. Ugyan ez megvalósíthatónak tünik a replikációs eljárásban is. Replikálsz egy kis plutóniumot, és a csillagflotta biztonsági emberei egy percen belül ott is vannak...
  • sandor8206
    fanatikusak, idióták valószínű lesznek a jövőben is....hülyeség feltételezni, hogy ha lenne replikátor nem lenne aki ne használná valami rosszra
  • [NST]Cifu
    Dilithium could be found on only a few planets in the galaxy, and was therefore a rare and valuable substance.

Forrás

Te feltehetően összekevered a Dilithiumot a Deutériummal. Utóbbi tényleg mindenhol megtalálható szinte, lévén egy elég gyakori Hidrogén izotóp.

Az általad említett epizódban (VOY: S2E15) Paris Deutériumot említ:

" This puzzles the crew, as Paris remarks that deuterium can be found almost anywhere. "

Forrás

Az oké. De mondjuk a földön élsz, nem a határvidéken. (Ahol a források korlátozottak, tehát nehezítve van, hogy hozzáférj) akkor kire akarnál vele lövöldözni?

Hipotetikusan lett felhozva a lehetőség, én csak arra kívántam rámutatni, hogy önmagában a lehetőség és az igény igenis találkozhat. Hogy mondjuk a Földön talán kevésbé, az egy más kérdés...

És minek neked egy Galaxy osztájú hajó? Kissebbed meg bármikor lehet, mondjuk egy térváltásra képes kompod.
    Ha meg kísérlethez kell erőforrás, kérsz, és ha a kisérlet olyan, meg is kapod, nekem legalábbis ez jött át a sorozatból.

Az esszenciája a mondandómnak az, hogy igenis elképzelhető olyan, amikor az erőforrásokat XY nem kapja, nem kaphatja meg. Aligha hiszem, hogy automatikusan meglenne ez a lehetőség, hiszen akkor bárki bármikor bármit megkaphatna. A Galaxy-osztályú hajó egy extrém példa, de pont ez volt a célja.
  • Dante73
    "A Dilithium konkrétan ritka és nehezen beszerezhető természetes kristály az ST világában, ugyebár..."

Voyager; A lyuk. 7. évad, nemtom hanyadik epizód. Paris szerint mindenütt megtalálható, és abszolúte nem ritka.

"A nukleáris fegyverek a jövőben is igen hatásosak lehetnek..."
    Az oké. De mondjuk a földön élsz, nem a határvidéken. (Ahol a források korlátozottak, tehát nehezítve van, hogy hozzáférj) akkor kire akarnál vele lövöldözni?

És minek neked egy Galaxy osztájú hajó? Kissebbed meg bármikor lehet, mondjuk egy térváltásra képes kompod.
    Ha meg kísérlethez kell erőforrás, kérsz, és ha a kisérlet olyan, meg is kapod, nekem legalábbis ez jött át a sorozatból.
  • [NST]Cifu
    Dilitium, ami mindenütt fellelhető, ugyebár

A Dilithium konkrétan ritka és nehezen beszerezhető természetes kristály az ST világában, ugyebár...

és az energia felcserélhető az anyaggal, minek akarna bárki plutoniumot előállítani

A nukleáris fegyverek a jövőben is igen hatásosak lehetnek...

Mindened megvan, felvilágosúlt, "fejlett" ember vagy... Felesleges robbantgatni.

Mindened? Szabadság? Hogy tovább ne menjünk a példával: Maquis.
    Ezen kívül ne feled, hogy a "mindened megvan" igen mókásan hat, hiszen ha te akarsz egy Galaxy-osztályú hajót, akkor az csak úgy nem lesz meg. Ha speciális erőforrásokra van szükséged a kísérleteidhez, az sincs meg, és így tovább. Elég sok ilyen példa volt erre.

És végül: aranyozott latínum...
  • Dante73
    Szerintem, egy olyan világban, ahol van energia, (Dilitium, ami mindenütt fellelhető, ugyebár) és az energia felcserélhető az anyaggal, minek akarna bárki plutoniumot előállítani? Mindened megvan, felvilágosúlt, "fejlett" ember vagy... Felesleges robbantgatni.
    Egyébként annyira nem jó világ, hiszen van pl transzport fejedag, stb... Gyakorlatilag, a megvalósult kommunizmus, ahogy lentebb is írta valaki.
  • Narxis
    Ja. :D Akkor majd pótold be minél hamarabb. :p Pont a DS9 és a Voyager ami pörgősebb.
  • Zero 7th
    Töredelmesen bevallom, hogy a sorozatokban egyelőre a TNG utolsó évadáig jutottam, úgyhogy DS9 és Voyager számomra még ismeretlen. TNGben eljutottam addig, amíg eredetileg párhuzamosan ment a DS9-nal, aztán az annyira laposan és lassan indult, hogy felfüggesztettem a dolgot.
  • Narxis
    Jah bár vicces volt, hogy mindig előkerült a replikált vs. termesztett étel téma. Leglátványosabban Eddington áradozott róla a DS9 S05E23 epizódjában amiből kiderült, hogy Sisko is termeszti a zöldségeket amikor van rá lehetősége és azzal főz. Mondjuk ugye ő szeretett is főzni.
  • Zero 7th
    Nincs értelme különbséget tenni természetes és mesterséges közt már ma sem, molekulárisan azonosra gyártott dolgok esetében meg még annyira sincs.
  • karajjj
    egyébként nem úgy van, hogy csak szintetikus dolgokat tud előállítani? tehát pl a replikátor répája csak répának látszó répa ízű valami?
  • Narxis
    Mert így gyorsabb gondolom. :D Legyártás, összeszerelés se kevés idő meg lehet nem akarták annyira a kardikat beavatni a föderációs replikátorok készítésébe.

Nyilván azért a sorozat és a filmek is elsősorban írói szempontokat tartanak elsődlegesnek(szórakoztatás, nézettség növelése, menőségi faktor stb.) és utána jön csak a tudományos/logikai következetesség. Nagyon felszínesen lett kivesézve a civil élet a Star Trek-ben így tényleg nehéz elképzelni, hogyan is működik az élet ott ahol nincs szegénység, éhezés és járványok. Mi a gazdaság motorja ha azt feltételezzük, hogy elegendő energia esetén szinte bármit előállíthatnak? Ha létezik fizetőeszköz akkor létezik társadalmi különbség is és valószínűleg a replikátorok miatt felértékelődött a szellemi munka. Persze ettől még bárki nyithat pl. éttermet mint Sisko apja. :)
  • Zero 7th
    Ja, hogy már volt ilyen epizód. Hm, lehet, hogy láttam is, csak rég.

Bomba helyett a plutóniumgolyó szerintem egyébként egyszerűbb... :)
  • Zero 7th
    Azt mondjuk nem értem, miért kell replikátorokat vinni bárhová is. Mármint az, hogy miért nem elég EGY replikátort, aztán azzal gyártani a többit? :P
  • Narxis
    A replikátor egyik alapfeltétele, hogy legyen sok energia. Azt se állítanám, hogy filléres dolog mert pl. a föderáció vitt ipari replikátorokat a kardiknak miután a klingonok megtámadták őket. Szóval annyira nem egyszerű ez, de mindenképp érdekes téma, jó lenne az írókkal beszélgetni erről. Szvsz az ételreplikátor lehet a legegyszerűbb, pl. Neelix Naominak egy kék ajándék babát nem az ételreplikátorral csinált hanem egy külön szobában Kim segített neki. Tehát tárgyakat nem tud az ételreplikátor készíteni(vagy max. csak poharakat, edényeket, tányérokat) és gondolom az ipari meg valami nagyobb cucc lehet. Picard bátyjának se volt replikátora a Földön de ott sztem csak a maradiságát akarták ezzel érzékeltetni.
  • Renegade
    kicsit off:

Nem tudom, ki hogy áll Markovics Botonddal (Brandon Hackett) és a transzhumanizmussal, de az Isten gépei című könyvének egyik fontos eleme, hogy megvalósul a kereskedelmi replikátor...
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ami a szimulációk szerint, az emberi butaság és nagyravágyás miatt az emberi civilizáció pusztulásához vezet: mindent replikálnak, átalakítanak, de mivel energiába kerül, szép lassan megsemmisül a föld.
  • karajjj
    viszont kb a megvalósult kommunizmusban élnek, mert mindenki csak azt replikál magának, amire szüksége van
  • Renegade
    hát, ha a kereskedelmi replikátorok bármit elő tudnának állítani (ami egyébként így van, mert nem egy részben volt, hogy júúúj meghekkelték, bombát gyárt), akkor már rég nem lenne világegyetem, vagy minden gyémántból, aranyból lenne, vagy nem lenne sehol éhezés, betegség. :)

Szvsz az univerzum leggyengébb láncszeme a replikátor (semmiből, energia nélkül állít elő gyakorlatilag bármit), ráadásul filléres eszköz lehet, mert bázisonként, hajónként nem egy van belőle. :)

• Zero 7th
    Elméleti kérdés (in universe): Mi történik, ha valaki ír egy vírust replikátorra, hogy az adott időpontban állítson elő kritikus tömegű plutóniumot? Világvége?
  • akyyy
    mint egy tüköruniverzum :DSADSAD
  • Narxis
  • akyyy

hmm
  • [NST]Cifu
    Az már Cross-world esemény lenne. :D
  • akyyy
    Amikor a Voyager visszament a múltba, a Földnél, és Neelix nézte az Esmeraldát, akkor az új Spocknak nem lesz gyanus, ha az Adatbázisban elkezdeni nézni a Heroest, és hogy nagyon hasonlít Sylerre?
  • Narxis
    Ejnye....
  • karajjj
    szerintem azt gondolta, hogy olyan tanyasi paraszt fejem van, hogy úgysem kerülnék be egy ilyenbe, és láss csodát, mégis sikerült...
  • akyyy

Mikor meglátok egy ilyen képet, mindig elgondolkodok, hogy vajon mit gondolt scott bakulaék, meg a többiek, mikor még az eredeti star trek ment a tv-be, és nézték, hogy höhö majd egyszer én is szerepelek egy ilyenbe