-
Nem a saját, hnem az adott korhoz kell kötni a sorozatot.
A TOS egy cowboy filmsorozat, (kis túlzással, persze) ami az űrben játszódik.
A TNG a technologia előnyeit ecseteli, később, ahogy a morális problémák előkerültek a valódi életben, űgy oda is.
DS9 Kissé a sötétebb oldal felé húz, sőt. Talán a leg-darkosabb sorozat az ST égisze alatt.
Voyagert nem tudom hová helyezni én sem. Talán egy kis katyvaszként lehet jellemezni, amolyan minden benne...
ENT. Ott egyértelműen a morális problémák dominálnak, azaz helyes-e. És ez egy kis cowboy beütéssel.
Ha ezt figyelembe veszed, valamint a kort, amiben készültek, egytől egyig élvezhető darabok.
Ami összeköti őket, az a mögöttes tartalom. Mindig van valami mondani valója. És ez nem csak az ST univerzumra igaz, de az összes JÓ sci-fi "termékre" legyen film, könyv, vagy akár játék.
Én ezt hiányolom, de nagyon a két új ST filmből. SZÁMOMRA sima látványorgia, semmi több, sajnos. Annak viszont jó, azt meg kell hagyni.
Mire alapozom? Egyszerű. Nagyon tiszteletre méltó, (vagy egyszerű ötlettelenség, nézőpont kérdése) hogy űjra Khan került a film középpontjába. Első alkalommal arra szolgált a figura, hogy bemutassa a DNS manipulálásának a veszélyeit. Tisztán érződött a filmen. Most pedig kellett egy superman, aki Kirk méltó ellenfele... Ugyan már...
Majd kimaradt, Sisko, és az állára tett kéz, komoly mondanivalónál. Egy kérdés. Pókereztél már? Ugyan is az emberi viselkedés, lehet ilyen. Ha blöffölök, akkor a zsetonokkal játszom, ha a mondani valóm komoly, az államra teszem a kezem... Ebben semmi érdekes nincs... Ha azt hozod fel, hogy Janeway milyen arcot vág, mikor eggyüttérez / sajnál... Na attól az én hátamon is feláll a szőr. Ripacs. De vegyük figyelembe, hogy itt inkább a díszletre, nem a szereplők gázsijára ment a pénz....