milyen alaplapot thunderbird-hoz?
  • StarFist
    Lehetőség szerint integrált Raid vezérlő nélküli alaplapot válassz (pl. Epox 8KHA+, Soltek SL75Drv2 stb). Nekem egy Asus A7V266-E mobóval vannak tapasztalataim (integrált Raid, CMI hangkártya, ethernet vezérlő, bár ez utóbbi csak ACR kártyával elérhető). A mobó nagyon jólenne, de... a dolog úgy indul, hogy az AGP és a 2. PCI slot, valamint az 1. és 5. PCI slot közös IRQ-t használ. Viszont az Integrált Promise Raid vezérlő is az 1. és 5. PCI slot által használt IRQ-ra települ (és ettől semmilyen módom nem lehet eltántorítani, ami gáz, mert a Raid vezérlők nem csípik az IRQ megosztást). A dolgot tetézi, hogy az alaplapi USB vezérlő (ami jobb helyeken fixen a 10. IRQ-ra települ) minden áron a Promise vezérlővel kíván IRQ megosztást csinálni. Szóval kész horror IRQ terén az alaplap. Egyetlen megoldás, ha nem használod az 1/5 PCI slotot (mondjuk az 1. slot általában úgyis használhatatlan, mivel rálóg a VGA kártya hűtőventije/hűtőbordája), a 2. PCI slotba pedig olyan kareszt teszel ami nem használ IRQ-t (pl. Voodoo 1-2). Tehát érdemben marad a 3. és 4. PCI slot. Ethernet kártyához vehetsz ACR kártyát (csak éppen baszott drága 6-10000 gyártótól, kiszereléstől függően), de igazából működőképes hálókártyát már olcsóbban is lehet venni.
    Szóval, ha esetleg kell a Raid, akkor sokkal jobban jársz, ha egy külön PCI-os kártyán veszed meg.
    Tehát mégegyszer vagy Soltek vagy Epox, mindkettő egyformán jó. Ha mindenképpen az Asus mellett döntesz, végül is nem rossz ez sem,(tuningra pl. nagyon jó, nálam az XP1600+ fesz emelés és szorzó feloldás nélkül ment 1800+-ként, 10,5x146 MHz-en), én is úrrá lettem a problémái felett, de elég macerás lap.
    Az Abit mobókat a magam részéről kerülöm, nekem rossz tapasztalataim vannak ezekkel (végül is mindenki arra tüsszög, amivel már pórul járt).