• Gvik
    Személyesen nem próbáltam, de másokat már halottam stagg gitárokon játszani. Az elektronikájától tényleg ne várj sokat, viszont jól jöhet így hangosítani, mert mindenesetre az biztos, hogy kényelmesebb és olcsóbb, mintha mikrofonnal oldanád meg ugyanezt(az meg értelemszerűen nem mindenhol elvárható, hogy megoldják neked a hangosítást, ha meg igen, az meg nem feltétlenül lesz olyan minőségű). Viszont van xlr-kimenet, az jó dolog, nem kell külön diboxra költeni majd. Akusztikai szempontból egyáltalán nincs a stagg gitárokkal probléma. Az hogy vékonyított a teste, magával hordoz némi előnyt és hátrányt is, egyfelől kevésbé lesz gerjedékeny ha az elektronikát használod (ami ilyen minőségű elektronikánál megint plusz pont), másrészt akusztikusan jóval kevesebb hangja lesz (és emiatt meg nem is biztos hogy "normálisan" erősíthetnéd mikrofonnal). A nyaka az ilyeneknek általában ugyan olyan, mint a "rendes" klasszikus gitár változataiknak, csak testméretben különböznek. Arról sajnos nem tudok nyilatkozni, hogy gyári összeszerelésből adódóan mennyire kényelmes rajta a játék, milyen magasan vannak a húrok, jó-e az oktávbeállítás, ilyesmik (általában itt jönnek ki nagyon az "olcsókategória" hibái). ezek viszont fontos dolgok, mert akusztikus gitárnál az ilyen hibákat közel sem olyan egyszerű orvosolni, mint elektromoson.
    A hangon, akusztikai szempontból (megy nyilván ezt veszi fel többé-kevésbé az elektronika is) akkor tudnál javítani, ha tömör fedlapos gitárt néznél, ez tényleg nagyon sokat számít, avatatlan fül is simán meghallja a különbséget. Viszont ez jóval magasabb árkategória, olyan 80 ezer körül kezdődnek, de azok még csak elektronika nélkül mennek.

Elektro-klasszikus gitárból csak egy fajtát próbáltam, Oscar Smith (a Wasburn cég "Squier"-je) OC11CE-t, ami ára ellenére egy jó húrkészlettel akusztikusan és kierősítve is meglepően szépen szólt, nem sokkal drágább kategória, de nem hiszem hogy gyártják balkezesben.

Én mondjuk a klasszikus gitárok hangját szeretem, de a játékérzettel a nem görbített fogólapjuk miatt sose sikerült megbarátkoznom. Próbáltam rendes akusztikus gitárt is nejlonhúrokkal, de azoknak meg nem volt olyan szép hangja, valami hiányzott belőlük nekem. Kár hogy még senkinek nem jutott eszébe elérhető áron tömeg termelni klasszikus gitárokat akusztikus gitár nyakkal/fogólappal...