Amiga vs. PC - melyik a jobb?
-
ixyon #59 na ez a topic már nekem olyan, amibe nem szólok bele. már itt mm, és laci is olyan dolgokat említ(pl. a teszt) amennyire én nem ismerem az amigát. még sosem ültem amiga előtt, csakolvastam róla, hogy jó, meg ilyesmi. de meghalt! hagyd elmenni! ha annyira jó lett volna, nem halt volna meg a gyártó. és a piaconb nem csak a teljesítmény számít. pontosabban: ahhol a telejsítmény számított, az ár nem ott az amiga kevés volt, hogy versenyezzen az UNIXokkal. lassú+32bites. és nem volt annyira kispécizve, mint azok. és ha 1 alkalmazás nem igényel olyan nagyon nagy teljesítményt, csak mongyuk kellett belől 1*e vagy 500000000000000000et futtatni, ott bizony kevés volt az órajel. pl. ftp kiszolg./http kiszolg./kódolás(128bites) vagy ilyen helyek. ezek az alkalmazások szartak 1 nagyot az architektúrába, meg a sok sok fasza utasításba, mert 1*ű utasításokból épulnek fel. a 3Ds alkalmazások piacán azért nem élt meg, mert ugye itt a fejlesztést a sok sok új utasítás jelenti.nem az órajel. tehát mivel az elég lassan változik, azzal nem lehet az alkalmazások sebességét drasztikusan növelni. de ha kijött 1 program, akkor azt újra kellett optimalizálni, és fordítanni ahhoz, hogy meggyorsuljon az is. teháét a nagy automatizmusra nagyon rábasztak, mert attól, hogy a CPU gyorsabb lett, a program nem, azt át kellett írni. a PCnél a gyorsulást nem az ut.készlet adta, hanem az órajel(+az architektúra) de ha nőtt az órajel, a program alapból meggyorsult, nem kelet hozzá őprogramozni újra.ha kijött az új proci, akkor máris gyorsabb volt, és nem kellett újraprogramozni. ez érthetően a fejlesztőknek is teccett.
a kisgépek piacán pedig túl drága volt. ezt meg is kellett venni. szal ez v.mi köszépkategória volt a két géptípus között. és nem jött be.
részemről itt befejeztem a vitát, hav.i enm tudta még magát meggyőzni, akkor az nem is fogja. van erre 1 nagyon jó szó:FANATIKUS