584
Amiga vs. PC - melyik a jobb?
-
Laci #100 Tudjuk, hogy elbukott, de nem azért mert olyan szar, hanem üzletileg szarban hagyták. -
Laci #99 C64 emuk nálam vannak, meg minden ilyesmi, ha kell az extra.hu-ra megpróbálom felrakni -
ixyon #98 thx. megnezem. lehet, hogy meg maeste jaccani fogok::) -
#97 http://web.externet.hu/sk/c64/ -
ixyon #96 jaja. nemtod, hol lehet szerezni C64 emult, meg C64 jatekokat? -
#95 c64 -
pista #93 Laci egy haláli alak! Szerintem is az Amigák valamikor nagyon jók voltak. De van-e olyan Amiga (PC árszintben)amivel szoftveresen on-line DVD minőségű videót lehet készíteni? -
ixyon #92 hat el is bukott minden baszottnagy elony ellenere a te qrvajo fasza isten verhetetlen vilagelso amigad valakiknek(a tobbsegnek) azert megsem jott be annyira, mint a tobbi, mert ELBUKOTT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
Laci #91 Kösz a tanácsot a Linux-al kapcsolatban, ígérem, ha nem leszek olyan lusta átállok. Azt is elhiszem, hogy jobban száguld, mint a winfos, csakhát a potenciakülönbség ettől még sokat nam javul a többi géphez képest! PC fun sose leszek, merthát ott vannak a hátránya és amit még kifelejtettem: Az idegnyúzó legalább fél/egy percig tartó beindulása a gépnek. Ezt persze mágneses "merev" RAMokkal akarják majd kiküszöbölni, dát hogy ebből is mi lesz, azt még nem tudni. Hadd ne mondjam, ezt az Amiga már automatikus programinításával a kezdetektől fogva megoldotta... Na jó. Majd remélem még folytatjuk. Császtok! -
Laci #90 Bocs rosszul írtam: 1200-asnál újabb Amigákról van szó a mai használat során a PC-vel szemben.
A másik, hogy mocsokul makacs faszit fogtatok ki személyemben és szivesen vitatkozom. Kíváncsi vagyok mióta használsz PC-t. Az meg hogy a Microsuxx-al semmi bajod nem vall túl nagy tapasztalatra részedről. Nem fejlesztenek rá: Erről maga az Amiga már mondottam, hogy nem tehet. A PPC nem brillírozik? Hogy brillírozna, mikor benne van a "PC" név? :-)). Nem volt shut-downlolva? Majd lesz, amúgy, hoigy ott mi volt suxx downolva azt én nem tudom és nem is izgat. A PC legynagyobb szégyenének azt tartom, hogy majdnem tízszer "impotensebb sebességben (de szerintem másban is) az Amigánál: TV társaságnál 50MHz-s 68060-as Amigákat használnak filmvágásra, bizonyára jó célhardwarekkel, de ettől az ugyanilyen hatékony 500MHz-s!!! PC sem mentesül célkártyáktól, ha ilyen műveletet végeznek rajta. Azt én is tudom, hogy a mai leggyorsabb PC-k jóval gyorsabbak a leggyorsabb Amigáknál összességében, csakhogy leggyorsabb Amiga: 50MHz, leggyorsabb PC: 1500Mhz!!!. Ez még mind semmi. A PC csak szoftwareellátottságban lett jobb, nameg bővíthetőségben, dehát amit művel abban az esetben, ha mondjuk több hardware-t akarunk kötni hozzá, az őskáoszt megszégyenítő: Nem jól van beállítva ez az IRQ szám, az az address stb. Talán a PC-s Plug-andplay egy kicsit (de hozzá kell tennem nem sokat) segített ezen, bár az Amiga ezt már több mint tíz éve sokkal hattékonyabban alkalmazza. PL nem tetszik neki, ha a modemet bekpcsolás előtt kapcsolom be, vagy a a nyomtatót bakapcsolás után. Ki a farkam kérdezte kedves PC-m vélmeényét? Senki! Ezt magának kéne tudnia "sértődés" nélkül méghozzá működőképességre utaló jelek mutatásával megoldania. Még egy előny találtam a PC-re nézva: több RAM így gyorsabb renderelés, programbetöltés stb... De ehhez is erőforrás kell. Szerintem a Linux Mérföldekkel a merkantilista (dehát mi nem az?) winfos előtt jár, az én hibám, hogy lusta vagyok átállni. Megszoktam ezt a microsuxxot, de remélem ez nem akadály, mert csak az idegeimet húzza ez is. Az Amiga abban is jobb volt, hogy ott eleve nem szarakodtak annyit az oprendszerrel: Benne volt a gépben és a programokban folytatódva individuális használat volt elérhető (najó ez a programoknak csak 99%-ára igaz). Itt már volt egy összefoglaló és az ilyen fanetikusoknak is tanulságos hozzászólás: A PC fejlődik, ezért használják, az AGA nem (lefújta a bíró, mikor már a PC előtt járt). Ez valóban így van, de én fennt kell tartsam véleményem, hogy az Amiga még mindig jobb potenciájából adódóan a PC-vel szemben, nem is beszélve, hogy szaftware-i sokkal kevesebbet foglalnak: Workbench 1.3 1 880KB-os lemez, hasonló tudású winfos 3.1 11 1,44MB-os lemez!
PC funok ide szerintem ne írjanak, mert kiderül róluk, hogy azon kívül más géppel nem igen találkozhattak! A témában TAPASZTALT emberek segtségét kérték!!!
Hogy az Apple hányingert okoz? Az te vagy. Most itt már hadd ne beszéljek az ugyancsak erős fölényben lévő PC-vel szembeni potenciáról. Kíváncsi vagyok a egy 450MHz-es PC hogy emulál egy Macet, HA EGY A500 EMULÁLÁSÁVAL IS CSAK VÉRT IZZADVA BÍR! (ami 7,14MHz-s). Mert azt tudom, hogy egy 450MHz-s Machintos 266-os Pentium II-t minden sebességi és egyéb gond nélkül emulál!!! A szar OS csak azért lehet ok a hányingerre mert sajnos (nemtudom miért valószínűleg üzlet, mint minden) kezd hasonlítani a microsuxx winfosra. Persze még így is többre használható. Apropó, azzal a dumával jönnek, hogy a 2002-es winfos most forradalmian új lesz. Ehe, na mindegy... Jót röhögtem, mivel a Windows 3.11 óta minősége lefelé ível. Érdekes egybeesés. A Windows 3.11 volt az utolsó, ami hasonlított a Workbenchre (persze mer az is koppintás volt, mármint a Windows) ezért lehetett még valamennyire stabil. Én boldog ember voltam a Workbench 1.3-al is, az megbízható volt!!! Ennyit úgy összefoglalóban, remélem még reagáltok, örülök, hogy ti legalább látogatjátok ezt az amúgy lerágott topicot. Aki érdemi infót tud az is írjon, de szívesen vitatkozom tovább, mert tudom, hogy az Amiga azért még ha nem is fejlesztik, ma sem adja be a derekát egy szégyenteljes PC ellen! Azt meg nem tudom, hogy te milyen normális PC-s alkatrészekről beszélsz. -
ixyon #89 azert anyira nem szar a mac OS. -
ixyon #87 hasznalj linuxot, es PCfan leszel! marha nem csak USER vagy -
Laci #86 A kérdést, hogy miért van annyi elvakult Amigás már egyszer célozgatva feltettem. Valószínűleg azért mert ennek nyomós oka va. Az egy dolog, hogy ma Amigára nem, vagy csak szar programok készülnek. Ettől még maga a gép jó marad. Az A1200-nál sajnos az újabb típusok közt kell körülnézni. Valóban az A1200 volt szerintem is az utolsó igazi Amiga, dát ez van. A jövő Amigájáról meg már megmondtam miért nem fűzök reményeket. De hogy ezt a rohadék PC-t dicsőítsük ez már túlzás. Aki ezt a szemetet hosszabb ideje kényszerült használni és nem valami csodatevő, vagy varázsló vagy ilyesmi, elővillan az agyában miről beszélek, ha azt mondom: a PC minden napra újabb szelet a "pokol tortájából". Na a költőiségem is a fáradságomból ered, melyet most kivételesen inkább a microsuxx okozott, de szeretett PöCs barátunk is szerepet játszott benne! A többit már mondtam. Na Császtok! -
Laci #85 "Kivéve az applet" Heh! Persze mert a világon csak kettő maradt: Az Apple és A PC! Az utóbbi fennmaradása paranormális jelenség! -
ixyon #84 na vegre 1 ertelmed ember!
aki nem csak asszongya, milyen qrvajo is az amiga, a tobbi meg (foleg a PC, ami vegulis mindent kigolyozott, kiveve az applet) hanem az arnyoldalakat is. -
ixyon #81 na ez 1 ertelmes megnyilvanulas volt.
de draga is volt az az AMIGA elegge... -
drs #80 Embörök !!!...nekem volt már C16,C64,500,1200,5x86,pI/133 és most egy Duron 700. Hogy melyik a legjobb azt nagyon nehéz megmondani, személy szerint nekem az összes bejött. A vitában (hogy melyik jobb) az a gáz hogy a Laci arányaiban nézi a dolgokat más meg úgy nézi hogy "hülllye azAGAn nem futám a ZUTRUVTRZUTZUIRTZUR 29ezredik részeBaZZZ!!!!" ..namost.. az tény, és nem is lehet vele vitába szállni hogy MA A PC EZEKNÉL A GÉPEKNÉL SOKKAL GYORSABB!!!!
Azt viszont figyelembe kell venni kedves pc-sek, (nekem is) hogy pl az Amiga mit tud kártyák nélkül meg a PC!..mert a PCbe ha nincsen vmi kártya akkor ..eheheh..szóval nyekkenni sem tud magyarán. Nix kép,hang,csak egy alaplap ami önmagában annyit sem ér mint a sz**. Az hogy külömböző cégek nekiálltak ilyeneket fejleszteni az nem hinném hogy a PC, inkább a cég érdeme. Pl.az NVidiának semmi köze a PChez mint géphez csak arra fejleszti a videókártyáit. Aztán sokan meglátnak 1 ilyen kártyával felszerelt gépet és azt mondják "Baaa..milyen grafikája van a PCnek!!!"...HÁÁÁTT AZ NEM A PC GRAFIKÁJA HANEM AZ NVIDIA GRAF. KÁRTYÁJA!!!!!!!!..
ugyanez a helyzet a tuti soundcardokkal...az meg pl.a Soundblaster cég által kifejlesztett hangkártya hangja...NEM a PCjé!!
Hát azoknak a gépeknek amik akkoriban nekem voltak nem kellet semmilyen kártya. érdekesMI?
Jahh..az Amiga nem azért csődölt be mert fos volt, hanem azért mert a cég nem adta ki a licenceket és a Commodoron kívül más cég nem gyártotta. Mivel a Pc-t még a Klári néni varrodájában is gyártották ezért az terjedt el jobban.Báár....ezáltal a minőség is romlott mert esetleg a bérmunkába kiadott cuccosokat kezdték úgy összeszórni mint a kakit!!!!!PL.Gef2MXből van TUTI x ft-ér, meg van sz** egy tizessel olcsóbbé.
Szóval frankó kis üzleti vállalkozás lett a PC ahol minnél kevesebből csináljunk vmit aztán a kedves felhasználó majd kitépi a haját..az Ő baja!..Én aki most (komolyan) szeretem a PCmet biztosan ki merem jelenteni hogy többet kinlódtam vele mint az Amigámmal.
Az AGAval történt ami történt nem kell siratni sem meg isteníteni sem .Korrekt kis gép az annak aki tudja mire akarja használni a szgépét, és arra is használja. Egyébként az oprenszere stabilabb volt akármelyik Winfosnál....eheh..szegény Billi bácsi az ötletet lenyúlta a MAC-től de a szakemberei még pólyában rúkkapáltak amikor az első workbench kijött.(ez meg is látszik ..néha összecsuklik!)
Visszatérve Lacira...arról beszél a csávó hogy mit tud egy AGA 14Mhz en meg mit tud 1PC ugyanennyin..Mit tud egy AGA 2MB Rammal és mit tud egy PC!??!?!?!?!
Mit tud egy AGA kártyák nélkül és mit tud 1PC?!?!
Nem sorolom tovább, a PC ezekből a paraméterekből(14Mhz,2MBram,noCARD..stb) nem tudna és nem is tudott kihozni semmit. Muszáj volt húzni a procit őrült tempóban,és mindenkinek kiadni a gyártási jogot külömböző csodakártyákra.
Ha az AGAt ma is fejlesztenék akkor a PC SEHOL NEM LENNE!!
hahhh..most kibeszéltem mindent ami eddíg bennem volt és ha vki (JOGOSAN) ezek után azt kérdezi "mért van akkor neked PC-d!?!?!??!" akkor annak a válaszom :
-olcsó (viszonylag)
-ma az otthoni gépek között a leg/gyorsabb
-sok progi van hozzá (mivel elterjedt)
-A LINUX REMÉNYT ÉBRESZTETT BENNEM !!!!!
Bocsi ha vkit megsértettem ..nem akartam.. meg jó a PC is csak nem kell azért annyira elszállni tőle! bye. -
Zozo76 #79 En sajnalom hogy a C64 utan rogton a PC jott nalam es igy az amigat kihagytam...
Tenyleg nem tudjatok hogy bizibe hozza lehet-e meg jutni egy Amiga 500 (vagy 500+ 600)-hoz? Es szerintetek mennyi lehet az ara? -
ixyon #77 hi
vicces, hogy ott ecaka van, itt meg delutan. na mind1
akkor most en is szeretmelek teged 1 kicsit felvilagositani(nem akartam semmi negativ ertelmet vinni szavaimba)
az, hoogy te a PCt szisod, hulyeseg. latom nem nagyon konyitasz sokat a programozashoz, csak a hardwarehez, de ahhoz is csak az altalad hasznlt op. rendszeren keresztul. pl. miert hasonlitos ossze a plug`n playt? az 1 maigas dolog, persze, hogz amigan jobb. meg azzal ervels, hogz nem stabil, meg ilyesmi. nem lehet boviteni, csak nehezen.
nos amiket itt leirtal abbol arra kovetkeztetek, hogy tevele nagyon ki lett baszva, mert az alaplapod, es a videokarrtyad is hibas. en a celeron rendszeremet anno 1.5 ora alatt ugy osszeraktam, hogy faxa volt!
probald ki a linuxot PCn! es megvaltozik a velemenyed. persze az nem felhasznalobarat, nem is felhasznaloknak van, hanem olyanoknak, akik ertenek 1 kicsit a gephez. de jo pelda arra, hogy aytomstabil cuccok is vannak PCrenis, es te eddig nem a PCt, hanem a windowst minositetted. szerintem 1 hardverrol addig nem erdemes velemenyt mondani, amig nem ismered.(programoztad) neked a PC+widoz parositason kivul nem kellene velemenyt mondanod, mert nem ismreed, csak ezt.
ja, es 1 nagyon alapveto dolog:
free source= szabad forras. ez azt jelenti, ha van 1 program, amit boltban veszel, annak nem tucc hozzaferni a forrasahoz.
de vannak olyanok is, amelyek ingyenesek, es a forrafkoduk nyilt, azaz letoltheto, midosithato, fej;esztheto, javithato.(pl. nagyobb rendszerek:linux, freebsd) es ezek mindig stabilabbak, mnt a vindoz, mert 1000000000000000000000 ember javittya a hibakat, amiket eszrevettek. es ha vlakai atsuhan 1en, valaki mas eszreveszi. ellenteten a penzes cuccokkal. es persze ennek a szabad forradsnak is van 111111111 verzioja, mait most nem ecetelek.
-
ixyon #75 hi
hat en most eppen itt vagyok az USAban 1 csaladanl, nagyon kedvesek, s van 3 PCjuk... es nem azert, mert nem tudnak MACot vagz AMIGAT venni.
lehet, hogz azok jobbak, de dragabbak, es lsaabbak.
szerinted mifele gep tud lenyomni 1 1.4es thunderbirdet 1 giga DDR rammak, meg GF3al?
egy 25Mhz.s PPCs AMIGA? majd ha fagy
meg ugye 1 G$es povermac? inkabb, mint az elozo, de nem nagyon hiszem.
ezzel szeretnem megkerdojeleyni, miszerint a PC lassabb.
de amikor bill gates kukazni fog, akkor en is ott leszek, meg amikor a FREE SOURCE gyozni fog, akkor is! -
ixyon #73 szerintem minden jó minden rendszerrel, ha nincs benne microsuxx. de nekem a fámát akkor is az SGIféle OCTANE2 lejenti IRIXel, meg a Compaq féle alphás szerverek. ezek a csúcs. -
ixyon #69 na nem erről a nyelvtani vitáról lenne itt szó, asszem. mos ebbe belekötni... nem ezen kell vitázni.
nem tud valaki 32bites MFLOP értéket ahhoz az amigához? -
ixyon #61 magígértem, hogz abbahagzom, de most musyáj nem abbahagynom
fanatikusnak lenni jó::) én is az vagyok::) csak én nem itt. én programnozok, és annyit, hogy 1esek szerint nekem már régen gépnek kellene lennem::) na ezt csak azért írtam, mert én is fanatikus vagyok valamiben, és az ilyen embert nem vetem meg, ha valaki ezt érezte volna ki a szavaimból -
ixyon #59 na ez a topic már nekem olyan, amibe nem szólok bele. már itt mm, és laci is olyan dolgokat említ(pl. a teszt) amennyire én nem ismerem az amigát. még sosem ültem amiga előtt, csakolvastam róla, hogy jó, meg ilyesmi. de meghalt! hagyd elmenni! ha annyira jó lett volna, nem halt volna meg a gyártó. és a piaconb nem csak a teljesítmény számít. pontosabban: ahhol a telejsítmény számított, az ár nem ott az amiga kevés volt, hogy versenyezzen az UNIXokkal. lassú+32bites. és nem volt annyira kispécizve, mint azok. és ha 1 alkalmazás nem igényel olyan nagyon nagy teljesítményt, csak mongyuk kellett belől 1*e vagy 500000000000000000et futtatni, ott bizony kevés volt az órajel. pl. ftp kiszolg./http kiszolg./kódolás(128bites) vagy ilyen helyek. ezek az alkalmazások szartak 1 nagyot az architektúrába, meg a sok sok fasza utasításba, mert 1*ű utasításokból épulnek fel. a 3Ds alkalmazások piacán azért nem élt meg, mert ugye itt a fejlesztést a sok sok új utasítás jelenti.nem az órajel. tehát mivel az elég lassan változik, azzal nem lehet az alkalmazások sebességét drasztikusan növelni. de ha kijött 1 program, akkor azt újra kellett optimalizálni, és fordítanni ahhoz, hogy meggyorsuljon az is. teháét a nagy automatizmusra nagyon rábasztak, mert attól, hogy a CPU gyorsabb lett, a program nem, azt át kellett írni. a PCnél a gyorsulást nem az ut.készlet adta, hanem az órajel(+az architektúra) de ha nőtt az órajel, a program alapból meggyorsult, nem kelet hozzá őprogramozni újra.ha kijött az új proci, akkor máris gyorsabb volt, és nem kellett újraprogramozni. ez érthetően a fejlesztőknek is teccett.
a kisgépek piacán pedig túl drága volt. ezt meg is kellett venni. szal ez v.mi köszépkategória volt a két géptípus között. és nem jött be.
részemről itt befejeztem a vitát, hav.i enm tudta még magát meggyőzni, akkor az nem is fogja. van erre 1 nagyon jó szó:FANATIKUS
-
drs #54 Szerintem fejezzétek be:))
Ez kb. olyan téma mint amikor van 1 száz méteres táv meg 2 futó. Az egyik pólóján AGA van a másikén PC. Aztán nekiállnak futni és az AGA-s az első 30 méteren nyerésre áll, de mivel a szponzora meggondolja magát, leinti. Az AGA-s megáll, kisétál a pályáról a PC-s meg fut tovább.
INNENTŐL ÉRVÉNYTELEN A KÜZDELEM !!! (egyoldalú)
Nah..egy kicsit hülye példa volt de naggyából így van. Ki tudja mi lett volna az AMIGA-ból ha tovább fejlesztik??? -SENKI- ..akkor meg nincsen miről beszélni.
Egyértelműen az lesz a jobb amelyiket fejlesztik, amelyikkel "törődnek". Volt Amigám és PCm is. Nem szidtam egyiket sem hanem megpróbáltam mindkét gépnek a jó tulajdonságait nézni.
Ezt ajánlom NEKTEK is! Mindegy milyen géped van, örülj neki, használd! -
#45 Laci: Má ne is haragudj, de jobb lenne, ha nem ezt a topicot terhelnéd a képeiddel, arra ott a Gumiszoba! -
#38 A 386 DX-ből max 40 Mhz-es volt. A 66 Mhz már 486. -
#37 de mar megint a 90-92 es dolgokkal jöttök vegyetek eszre 10 eve volt! :) lassan ujitani kene... -
#34 aham ezt a babilon 5 témat nagyon szeretik feszegetni... csak tudnam minek 5 kilométerröl leri hogy renderelt a grafika hihetetlen szar az egész és nemcsak a sorozat hanem a sokatdicsert render is...
oprendsernek meg nemkell winfost valasztanod van ra kismillio... -
ixyon #33 hát igen
nézzetek be a "mips procik" topicba, oszt akkor fikázzátok az amigát,meg a PCt is.
bár a PC jobb, de csak linuxxal.
meg már vindózzal is, mert csak arra fejlesztenek, maigát nem -
drs #32 Látom ti nemsokat változtatok. 6-7évvel ezelőtt is ugyanez a helyzet volt.a pc-s fikázta az amigást az meg viszont.Nekem is AGA-m volt de akkor is gyerekesnek tartottam ezt a megnyilvánulást.Namost hogy mindenkinek igaza legyen grafikába még miníg a Silicon a legjobb! -
ixyon #27 áááááááááááá::)
a mi kolis kukánkr is pont ez van kiírva 4 éve::) csak nem 98, hanem 95::)
és a 2őt télleg nem lehet összehasonlítani. a PC fejlődik.
ja, és a BABYLON5ről: hát olyan gfxet lehet csiholni 1 sima picike kis PCbőkl is, csak kell bele 2 db. 1.2es AMD proci, meg 40 giga ram, meg valami ELSA GLADIA kártya. nemtom már mi a neve, az, amelyiken van 24 VSA100as chip. meg 1 maya 3/4. vagy 3DSMAX 2/4/3
most eszedbe jut, hogy a BABYLON 5 még akkor készült, amikor olyenek ne voltak. meg jusson eszedbe az is, hogy nem 1 Db. amigán csinálták, a karomat teaszem rá, hogy min. 500 procival rendereltek (PPCvel) meg benne volt abba a spec.hardver is.
meg azért az a 3Ds megvalósítás sem annyira meggyőző. szerintem anno az eredeti StarWars trilóga szebb is volt, meg komplexebb is, meg úttörő is. azóta sem próbálkozott senki sem AMIGAval a 3Ds világban. valakinek volt 1 ilyen ötlete, de nem jött be. bár szerintem UNIXokkal(SGI,SUN,Compaq) akkor is szebben ehetett volna megoldani olcsóbban. -
#25 Egyébként szerintem is hülye kérdés, kb. olyan, mint: Mondja már meg valaki, hogy melyik a jobb, a Ford T-model, vagy a 600-as Merci. Nyilván való, hogy a maga idejében a Ford T jobb volt, mert a merci még nem is létezett,vagy csak nagyon kezdetleges formában. Na de manapság melyikkel indulnál egy egy 2000 Km-es túrára? -
#24 Megmondom.
A PC. -
#23 Ne a PC-t szapuld, inkább azt mondaná má meg valaki melyik a jobb! -
#21 radeerka: Csak tettetem. -
#20 na igen de egy ufo mar fel napokat gondolkodott egy lepesen... hiaba volt gyors grafika megjelenitese, az csak a platform jatekokra volt eleg. -
#15 Könyörgöm gyerekek, elhiszem a nagy igazságokat, amiket írtok és egyet is értek, de inkább azt hadd tudjam, hogy MA melyik a jobb? Köszi! -
#14 az araban :)
azonkivul semmiben...
es azokat az amigakat se neveznem mar amiganak amiben ppc kartya van, hiszen ott az amiga mar szinte semmit nem csinal.
amugy jol modtatok 17 eve az amiga volt a kiraly de mar nem 17 evvel ezelött van... -
drs #11 HÉHÉHÉ!!!Az Amigát nem kéne annyira eltemetni!!
A haverom most is egy 1200es elől netezik ami házban van cd-íróval 15GB-os winyóval 17"os moncsi meg PowerPckártya..és akkorát szakít mint az állat !!...
SZóval az AGA is fejlődött sokat!Egyébként a PCben sem a Gép a jó hanem a sok kártya amit hozzá veszel.(pl.SBlive+Gef2+ilyenek)
Mert ezek nélkül mit érne a pc hangja vagy grafikája!??!
ÉS Amigához megcsinálták azt a kártyát amin keresztül ugyanúgy csatlakoztathatod a Video vagy Hangkártyát (pl.:fentiek)
NAszóval AMIGA FOREVER !!!!!!!!
-1 pc s aki szereti a PCjét csak elismeri hogy van más is ami jóóó-