Amiga vs. PC - melyik a jobb?
-
farkaspok #431 Válasz:
Avagy:
Az "Intra-Net"-en levő "Bill Gates a menyországban" - témájú írásra reagálva:
Először is : A Windows nem jó. Sőt! Az Amiga OS-e ezzel szemben eléggé használható színvonalon
mozog. A Magic Work Bench, vagy mittom én hogyan kell leírni, ráadásul még szép is. A multitask az
multitask-ként működik. Nem csinál kékhalált, nincsenek(?) memóriacím problémái. Kicsi és hatékony.
Tehát nem igényel erőművet.
De!!! A kékhalál helyett állandóan "gurul" oda-vissza. Ahhoz, hogy legyen egy olyan Amigád, amin a
jelenlegi programok elfutnak, nem több, de nem is kevesebb, mint 300e Ft-ra van szükséged. Ez a
PC-nél 150-200e Ft-ból kijön. Térjünk át a hardware témára. Hát, egy komplett Amiga nagyon szépen
tud kinézni: PC-s kétajtós szekrény, (ami PC-s körökben már elavult) persze PC-s (megbuherált)
táppal, PC-s winchesterrel, (amit az Amiga rendre kinyír) PC-s CD-ROM-al, stb. Ja! És van benne egy
Amiga alaplap(?)(nem tudom náluk hogy nevezik ezt a komponenst). Igaz monitorként használhatod a
TV-det És meglepően szép grafikát tud produkálni, de ha Monitorozol vele még az is PC-s. Ha a
PC-snek elromlik valamilyen alkatrésze, elmehet a boltba és megveheti X összegért, ami lehet
X>pénztárca, vagy X ismerőseidet, hogy ugyanmár hÍvják ők is körbe az ő ismerőseiket hátha lehet találni bele
ilyen-olyan processzort, grafkártyát stb. (Az ilyen-olyannal a megnevezésére utaltam és nem
leszóltam!) Ha badsectoros a winyó: egye fene a PC elmegy vele addíg amíg van egy minimális hely a
rendszernek. Próbáld ezt meg egy Amigánál. Hát nem lesz szerencséd: 1(!) azaz egy darab badsector és
vége az egésznek. Lehet hogy ingyenesek a programok rá. De azt a mennyiséget igazán adhatják ingyen
is annak az Y számú vásárló rétegnek. Ha az Amiga lenne a befutot számítógép, higgyétek el:
ugyanolyan drágán lehetne hozzájutni a programokhoz, mint most a PC-nél. Lehet, hogy az Amigához
ingyenes progik vannak, de a PC-hez viszont sokmindent lehet kapni. A PC-re állandóan fejlesztenek
(mind hardware, mind software terén) több-kevesebb (néha-sokszor inkább rontva a helyzeten)
eredménnyel. Igaz a PC-sek által rendezett partykon nem vernek szét Amigákat, ami a másik táborról
ez nem mondható el. Végül is ez is egy kultúra. A windows problémáit nem sorolnám fel, van neki
annyi mint égen a csillag És ráadásul többen ismerik mint az Amigás OS-eket. De azért ebben van egy
kis furcsaság: honnan ismerik ilyen jól az Amigások a PC-s problémákat?! Talán azért mert
rendszeresen használják a PC-t! (Épp az előbb felsorolt okokból.) Ami még nem gond, de a Windows-t
is!!!!! Pedig nem az az egyedüli oprendszer PC-re. Lényegtelen. Ne sértődjetek meg kedves Amigahívő
barátaim! ÉN! Nem bántani akartalak és nem is akarlak benneteket. Csak arra próbáltam meg
ráirányítani a figyelmeteket, hogy hiába nem ismeritek el: Az Amigának is vannak problémái. Én PC
user vagyok, de elismerem a PC és a hozzáadott progik problémáit. (már amit ismerek) És nem verem
véresre a mellkasomat, hirdetve a hibátlanságot, az úgynevezett olcsóságot, a fejlettséget, miközben
tudom, hogy fele sem igaz. Most ezek után képzeljétek el a menyországban azt a fejetlenséget: ugyan
van sok-sok Amiga, DE! Nincs hozzá alkatrész, nincs hozzá program és ami van azt is állandóan vissza
kellene "görgetni"!
-N.M.-
A választ nem akarom két mondatban összefoglalni, ezért inkább később írom majd meg. Nagyon érdekel a véleményetek....