• qwertrt
    #8945
    Ennél a témánál maradva szerintem ma az együttesről szóló könyvek közül messze a MArk Blake féle 2010-es Untold Story of Queen a legjobb. Látszik, hogy az író alapos kutatómunkát végzett, és nagyon részletesen beszámol az együttes történetéről. Persze óhatatlan, hogy rengeteg egyezés van a Gunn féle 1992-es könyvvel, de amiben jobb attól, hogy igenis belemegy az albumok készítésének részleteibe, olyan szinten, ahogy könyvben sehogy sem láttam még. Talán csak a Purvis-féle 2007-es közelíti meg (hiszen az anyag megvan, rengeteg újságcikk és interjú készült az együttesről, csak ki kellett gyűjteni), de az is elmarad tőle kohézióban. Oldalakon keresztül olvashatunk produceri munkáról, technikai dolgokról, hangszerelésről, inspirációkról, szépen összefüggésekben. Ami a Gunn-féle könyv előnye, hogy talán több kritikát közöl a korabeli sajtóból (jellemzően NME, Melody Maker és Sounds), a hátránya, hogy nem ír az amerikai sajtóvisszhangról. Ezzel szemben Blake átbillen a másik oldalra, főleg az amerikai kritikákról ír (és arról is szűkszavúbban). Egyetlen negatívuma Blake könyvének, hogy -- még? -- nem jelent meg magyarul. Abszolút öt csillag.

    Érdekes egyébként, hogy a magyarul is megjelenő Sutcliffe féle "képeskönyv" narratívája kísértetiesen hasonlít a Blake féle könyv szerkezetéhez, csak általában picit kevesebbet ír mindenről, és valódi entertainment kategóriájához híven kevesebbet ír a sajtóvisszhangról, és általában az olyan dolgokról, amelyek rossz fényben tüntetik fel a Queent. Vannak benne viszont esszék eves kritikusoktól minden egyes Queen albumhoz. Négy csillag.

    A kettő között helyezkedik Georg Purvis "Complete Works" c. könyve. Ez a könyv teljesen az együttes életművére épít, nem beszél a történetükről közvetlenül, hanem számba vesz minden egyes albumot, dalt, koncertet együttes és szóló szinten -- mindet külön-külön szócikkben. Igazán részletes, rengeteget meg lehet tudni belőle, de a szerzője nem erőltette túl magát az információkeresésben (láthatóan a mindenki számára elérhető Queenes oldalakról mazsolázott, és rengeteg ziccert kihagyott). Tehát felemás mű, pozitívuma, hogy minden benne van, negatívuma, hogy ugyanezt állhatatos kutatással megtalálhatjuk a neten (és persze az előző Queen könyvekben is). Négy sé fél csillag.