-
Nos!
Én jártam bizonyos Dj. Sterbinszky "stúdiójában", ahol volt egy 32 csatornás keverőpult (csak dísznek, nem volt egy komoly darab) és 3 (bika)számítógép. Ezeknek az embereknek ennyik kell a "zenéjükhöz"...
Ezek nem színpadon zenélnek, hanem diszkókban, ahol ugye mindössze keverni kell. De ennek kapcsán hadd tegyek fel én egy kérdést:
Mondjuk egy Rickie Martin koncerten mi is történik valójában??? A srác egyedül áll a színpadon (mert ugye előadói képességei olyan szerények, hogy show-t sem tud csinálni éneklés közben) és sehol egy zenész. A zene meg ugye közben megy. Na akkor? Miért koncert ez??? A koncert az értelmező szótárban: több zenész által játszott élőzene. (Afelett már ugye el is siklok, hogy a zene: hangszerrel előállított harmonizáló hangok együttese, mely szerzője érzelmeit és mondanivalóját sajátos formában tükrözi vissza).
Persze nem szabad évszámokhoz vagy évtizedekhez kötni a zene minőségét, hiszem már a 70-es sőt akár az 50-es években is működtek olyan zenekarok akik nem igényességükről voltak híresek, elég akár a Beatles bugyuta tinislágereire gondolni amik az akkori populáris zene reprezentánsai voltak. Hiszen a populáris zene mindig is jelen volt, de szinte sosem a minőségi színvonalas zenét jelentette. Pont ezért (szerintem) a Queen a legnagyobb, aki ezen tézis paradoxonja (már persze, ha popularitás a zenekar hihetetlen népszerűsége). Persze a 60-as 70-es évek fiataljainak az élete volt a zene, egyszerűen ez volt nekik a legfontosabb, tehát muszály volt, hogy igényes és jó legyen. Ma ugye más a helyzet, a zene jócskán háttérbe szorult a fiatalság körében, csak egy élvezeti cikk, akár egy pizza. Nem számít, hogy milyen minőségű (értsd miből sütötték), a lényeg, hogy élvezetet okozzon a dallamával, bármilyen egyszerű is. És ez az igénytelenség nem csak a zenére vonatkozik (valóságshow-k, McDonald's, kockaalakú jellegtelen üvegépületek), viszont a zene (a média egyik fő szódzólója) ezekre van hatással és sajnos így az egész világot megmérgezte, ahol még a puszta jóindulat is nagy szó két idegen között. A Queen dalai nem ezt "tanítják". Mindenesetre jó látni, hogy vannak azért fiatalok, akik ezt hallgatják. :)