9010

• NonsenS
    Jó zene!
    Az első kettőt nyugodt utazgatás közben el tudnám hallgatni (mint annak idején, amikor a buszon a - számomra akkor még ismeretlen - Deep Purple dalokra aludtam. Huh az nagyon jó volt)

HAJRÁ!!

és télleg: ki-e vagy te?
  • B0B0
    Melyik vagy te? Kéne nektek egy énekes :)
  • B0B0
    Az tény, hogy kevesen tudnak úgy énekelni, mint ahogy ők tudtak. De akár tetszik akár nem, a popularítás szószólói voltak a korukban. Ha egy kicsit tüzetesebben meghallgatod a The Name Of The Game című számukat, akkor rájössz, hogy a legegyszerűbb Casio szintetizátorral is el lehet játszani. De mégegyszer mondom én is szeretem az ABBA-t. Csakhát nem vágyom rá olyan gyakran, mint egy Prophet's Song-ra. Túl egyszerű. :)
  • qwertrt
    Hú, a Bon Jovi nagyon nem jön be, egy country zenekar, amely a 80-as években hair metált játszott, brrrr... De ami igaz, az igaz, azért az utóbbi évben sokat fejlődtek, kezdve za It's My Life-al, de már sosem udják megalkotni a saját Sgt. Pepperüket :-)
  • B0B0
    Nos!

Én jártam bizonyos Dj. Sterbinszky "stúdiójában", ahol volt egy 32 csatornás keverőpult (csak dísznek, nem volt egy komoly darab) és 3 (bika)számítógép. Ezeknek az embereknek ennyik kell a "zenéjükhöz"...
    Ezek nem színpadon zenélnek, hanem diszkókban, ahol ugye mindössze keverni kell. De ennek kapcsán hadd tegyek fel én egy kérdést:
    Mondjuk egy Rickie Martin koncerten mi is történik valójában??? A srác egyedül áll a színpadon (mert ugye előadói képességei olyan szerények, hogy show-t sem tud csinálni éneklés közben) és sehol egy zenész. A zene meg ugye közben megy. Na akkor? Miért koncert ez??? A koncert az értelmező szótárban: több zenész által játszott élőzene. (Afelett már ugye el is siklok, hogy a zene: hangszerrel előállított harmonizáló hangok együttese, mely szerzője érzelmeit és mondanivalóját sajátos formában tükrözi vissza).

Persze nem szabad évszámokhoz vagy évtizedekhez kötni a zene minőségét, hiszem már a 70-es sőt akár az 50-es években is működtek olyan zenekarok akik nem igényességükről voltak híresek, elég akár a Beatles bugyuta tinislágereire gondolni amik az akkori populáris zene reprezentánsai voltak. Hiszen a populáris zene mindig is jelen volt, de szinte sosem a minőségi színvonalas zenét jelentette. Pont ezért (szerintem) a Queen a legnagyobb, aki ezen tézis paradoxonja (már persze, ha popularitás a zenekar hihetetlen népszerűsége). Persze a 60-as 70-es évek fiataljainak az élete volt a zene, egyszerűen ez volt nekik a legfontosabb, tehát muszály volt, hogy igényes és jó legyen. Ma ugye más a helyzet, a zene jócskán háttérbe szorult a fiatalság körében, csak egy élvezeti cikk, akár egy pizza. Nem számít, hogy milyen minőségű (értsd miből sütötték), a lényeg, hogy élvezetet okozzon a dallamával, bármilyen egyszerű is. És ez az igénytelenség nem csak a zenére vonatkozik (valóságshow-k, McDonald's, kockaalakú jellegtelen üvegépületek), viszont a zene (a média egyik fő szódzólója) ezekre van hatással és sajnos így az egész világot megmérgezte, ahol még a puszta jóindulat is nagy szó két idegen között. A Queen dalai nem ezt "tanítják". Mindenesetre jó látni, hogy vannak azért fiatalok, akik ezt hallgatják. :)
  • McGrady
    hát igen, aki nem zenész, az általában inkább a szövegre figyel...ezt persze nem bántásként mondom! :-)
    Én nem szeretem a Hobot, valahogy az egész egyénisége taszít...bár az nem vitás, hogy jó szövegíró, a P.Boxnak is írt sok jó dalszöveget :-)
  • McGrady
    a két lány nem tudott hangszeren játszani az igaz, de azért szerintem az énekükkel odatették. Attól hogy nem nyomattak progresszív zenét, még nem kell őket leírni, az más dolog hogy nem voltak a Queen szintjén (kevés zenekar van a Queen szintjén, meg fölötte)...
  • deacky #5149
    Én 11éves voltam, amikor találtam otthon egy kazettát. Nem volt ráírva semmi. Belehallgattam és nagyon megtetszett. Később kiderült a Queen
    GH 1 kazetta volt. Lassan megszereztem mindegyik lemezüket. Lenyűgözött Freddie hangja, és Queen számok sokszínűsége.
    Aztán az évek múltán egyre jobban megtetszett John zenei hangzása és stílusa. Nagyon ritkán lehet olyan dallamos hangzással találkozni mint az övé. Nyolc év zongorázás után, 16éves koromban megvettem az első basszusgitáromat.
    Ha jól emlékszem az első szám amit tőlük hallottam az a Somebody To Love volt.
    Röviden ez a történetem.
  • grizzly21
    jóó! :) nekem bejön.
    egyébként kicsit offtopik, és kapcsolodik ahhoz amit nemrég felvettünk szavazásképpen: én most a legujabb Bon Jovi albumot hallgatom. Akinek tetszik az igényes zene, és a countrytól sem zárkózik el, annak garantáltan szerez néhány kellemes órát:)
  • NonsenS
    Naah Larry. Hát nem szégyen a reklám! Kíváncsian hallgatom....:)
  • NonsenS
    De megmondtátok a frankót ott az #5133-tól #5136-ig.
    Én is hozzáfűznék egy-két dolgot. Van ugye "komolyzene", ugye azé', mert komoly. Aztán van a "könnyű" zene, azé', hogy azért ne legyünk mindig merev komolyak. Nade kicsit komolyabbra fordítva a szót szerintem létre kéne hozni egy harmadik (?)stílust(?). Valahogy nem tudom elfogadni azt, hogy a nehezen megkomponált, hatalmas bonyolultsággal rendelkező számokat (pl a BohRaph, már csak azért is, mert ez ugye egy Queen topic, meghát mért' ne) egybesorolják "könnyűzene" címszó alatt a tuc-tuc zenével. Egyszer voltam Drum and Bass partin. Háááát, igaz alkoholizáltam egy keveset előtte, próbáltam élvezni is, deeee, hááát. Egyáltalán nem élveztem. A hangereje élvezetes volt attól eltekintve, hogy tudtam, hogy aki állandóan ide jár, azt 20 év múlva én fogom eltartani az adómból (mert süket lesz), de szóval a hangos zene élvezetes. Ezt még sokan alá tudnák támasztani. De maga a "zene" része, illetve az annak nevezett része a dolognak az valami hihetetlen monoton, egyszerű és unalmas volt. Ugyanaz a dallam. Tényleg. Ti tudjátok, hogy az ilyen zenét hogy csinálják? Mert azt tudom, hogy a Queen feláll a színpadra, Brian és John gitározik, Roger dobol, Freddie énekel, a háttéremberek erősítenek, de egy ilyen tuc-tuc élő "zenénél" mit csinálnak az emberek?!?!? Ez most életem nagy kérdése....
    BOBO az #5134-ben az utolsó szót én csak kicserélném "így"-re és én is maximálisan egyetértek.
  • larrylurex
    Ez például hogy tetszik? Oké, ebben a zenekarban én is benne vagyok...:)
  • B0B0
    Ez nem vitás. Ez a megállapítás azokra a zenékre vonatkozik jobbjára, amelyek úgymond a "kirakatban vannak".

Ott van pl. Für Anikó tavaly megjelent albuma. Nem lett ismert, pedig a mai mezőnyben kifejezetten színvonalas alkotás!
  • larrylurex
    Szerintem akkor is vannak ma jó zenék, és akkor is voltak rosszak... Egyszerűen más ma a közeg.
  • B0B0
    #2906-tól kb. 300hsz-en keresztül mindenki elmesélte. Olvass vissza! :) Aztán te is és Deacky is elmesélhetitek! :)
  • deacky #5141
    Teljesen igazad van!
  • highlander15
    Tényleg,ki és hol,miért szerette meg a Queen-t?
  • highlander15
    Végülis nem a kor számít:-)Hanem a közös rajongás tárgya:-)
  • B0B0
    Hát az itteni átlagéletkor sem megy 25 fölé (szerintem) :)
  • highlander15
    Azért még van remény!Nem én vagyok az egyedüli korombeli aki Queen-t hallgat!Volt barátnőm(ő nemrég hagyott el:-()is nagy rajongója volt az együttesnek!
  • B0B0
    Igen, élvezik, és igen nagy baj van vele :/
  • highlander15
    Hát ha az értelmetlen zajokat élvezik az emberek akkor nagy baj van a mai világgal!
  • B0B0
    Osztom az összes pontod, de egyvalamit hozzáteszek ami talán a legfontosabb:
    a zene elvesztette az egyik legősibb és legeredeti elemét: az értelmet. A mai zenéknek nincsen mondanivalójuk, nem harmonizál a szöveg a melódiával. Egyszóval értelmetlen, puszta élvezeti cikk. Persze kell élvezeti cikk is, na de nem állandóan.
  • highlander15
    Leírom,hogy szerintem mi a baj a mai zenékkel:
    1.Hangszerek nuku,csak számítógép meg tuc-tuc.
    2.Egy kaptafára készülnek.
    3.Egy szám megvan kb. fél óra alatt,így egy hónap alatt kijön 3-4 album ugyanattól az előadótól.
    4.Csak a pénz számít,a kiadott zene minősége pedig nem.

Ezek a nagy bajok a mai zenében!És ez a kár,hogy ha ezek a zenék ilyen igénytelen szemetek,akkor milyen lehet/lesz a fiatalság?És én mondom ezt,aki maga is fiatal(15 éves vagyok).
  • pipeppers
    :)))
  • B0B0
    Na majd utána érdeklődök a klubvezzérnél
  • B0B0
    Hmmm. Azért ezzel vitatkoznék, hogy profi zenészek. A két lány nem tudott egy hangszeren sem játszani, Anderson zongora, Ulvaeus gyenge gitár...
    Inkább úgy mondanám, hogy jó zeneszerzők voltak két jó hanggal és igényes vendégzenészekkel. Persze ez nem a munkásságun rovására mondom, én is nagyon szeret ABBA-t hallgatni :)
  • pipeppers
    Mikor én annyira fiatal voltam, nem nagyon érdekelt, hogy profi, nem profi. A szöveg számított, ezért voltam oda a Hobo-ért. Bár nem mondhatnám, hogy Földesék pancserok voltak zeneileg :)
    A Nem hallod: Üvöltök!-től még ma is borsózom :)
  • pipeppers
    Rohadtul utáltam anno az ABBa-t :))
    Volt egy barátnőm aki állandóan elráncigált discokba én meg őt koncertekre. Szépek voltunk együtt ő a répa- én a csövigatyámmal :))
  • pipeppers
    Lehet, hogy nem volt annyi, de nagyon régen volt. Magyar volt, kb 2cm vastag és Freddie minden kilengése benne volt, legalábbis nekem úgy tűnt. Rohadtul elolvasnám mégegyszer, de nem találom azóta sem.
  • McGrady
    Azért az ABBÁban profi Zenészek voltak, meg normálisan meg voltak keverve, hangszerelve a dalaik is, szó nem volt igénytelenségről...nem szabad összekeverni a mai fossal őket, attól hogy könnyed zenét csináltak. Én pl. nagyon szeretem :-)
  • B0B0
    Még az ABBA féle diszkóban is sokkal több értelem volt, mint ebben a mai gépzenében...
  • B0B0
    Huhh. 25 éve? Akkor az nem magyar volt ugye?
  • pipeppers
    Valami változtatást azért remélem véghezviszel, hogy nekünk is új legyen :)
  • pipeppers
    A discoban az a fontos, hogy lehessen táncolni a zenére arra pedig alkalmas a tuc-tuc zene. Én úgy látom, hogy ma már azért lehet válogatni, hogy milyen discoba és milyen napon megy az ember, hogy neki jó legyen :)) A mi időnkben volt az ABBA féle disco és a koncert :)) Hát nem sokat jártam discoba :))
  • pipeppers
    A Rock It és a Tenement Funster az én két kedvencem tőle.
  • pipeppers
    Lehet, hogy rosszul emlékszem (volt már 24-25 éve), de szerintem Freddie a pávaszemes piros ruhában:

• highlander15
    A legjobb album címet simán megérdemelné szerintem a Hot Space(mondjuk nem erre szavaznék:-)),mert ez még a mai diszkókban is megállná a helyét szerintem,jobb lenne ha ezt játszanák,nem ezeket a szar "tuc-tuc" zenéket!
    Amikor hallgatom az albumot tisztára olyan hangulaton van mintha éjszakai szórakozóhelyen lennék,mivel éjszaka is szoktam zenét hallgatni az Mp3-lejátszómon,fel kéne tennem rá az albumot,aztán kipróbálni hogy ha nappal éjszakai hangulatot vált ki belőlem akkor éjjel milyet váltana ki?Tuti felugranék az ágyból és táncolnék!
  • B0B0
    Okés, majd lassan elkezdem szervezni, nomeg megvárjuk vasmacsot is! :)
  • NonsenS
    Helló! Üdv a két jövevénynek!
    Én is itt vagyok ám, de úgy tűnik, hogy olyan 100 hozzászólásonként tudok csak feljönni mostanság.
    Viszont ennek ellenére benne vagyok a szavazásban. Majd valamit kitalálok, hogy itt legyek.

A cikk förtelmes. De az a baj, hogy sokan elolvassák, akik szeretik hallgatni a Queent és el is hiszik, ami benne foglaltatik (mint jómúltkor, hogy Freddie utolsó magánorvosa egy magyar nő volt, aki eddig titkolta az utolsó napok történetét:))

A "legjobb-gitáros-a-világon-akármilyen-tekintetben" vitához én is annyit fűznék hozzá, hogy az ember (már úgy általában véve az ember, vagy emberiség) próbál kívülről - laikusok számára - nagyon hasonlónak tűnő dolgokat versenyeztetni, összehasonlítani egymással, viszont általában nem lehet. Az hogy most a kék pöttyös, vagy a piros csíkos gumilabda a szebb, azt nem lehet lehet eldönteni, habár mindkettő labda-labda. Ugyanígy egy szépségversenyen, vagy akár egy gitárvirtuóz-versenyen sem. De azért le-nemgitárvirtúózni szegény Briant nem volt sem szép, sem tudásra alapozott megállapítás.....

Üdvözlettel: Non-sens