A műfejes felvétel egy különleges eljárás, amivel elérhető a teljesen realisztikus térhangzás mindössze két csatornán. Ami az igazán nagy benne, hogy ezáltal a humbug 5.1-es, 7.1-es rendszerek értelmét vesztik.
Úgy csinálják, hogy elkészítik 1:1 méretben egy emberi fej modelljét olyan anyagból, ami a lehető legjobban közelít az emberi fej akusztikai tulajdonságaihoz. A fülek helyére építik be a két mikrofont. Így készítik el a felvételt. Ha ezt visszahallgatod egy fejhallgatón, a geometria végett tökéletes térhangzást kapsz. Nagy kár, hogy nem nagyon lehet kapni ilyen koncert, vagy akár stúdiófelvételeket. Nekem egyszer volt alkalmam meghallgatni egy ilyet (a főiskolán volt egy ilyen LP) és hát mondhatom lélegzetelállító volt. Becsuktam a szemem és mintha a filharmonikus zenekar ott lett volna körülöttem (máshonan szóltak ugye a vonósok, a fúvósok, stb...). Ezek után talán megértitek én miért mondom azt, hogy ezek a ma jó pénzért árult 5.1 és 7.1 rendszerek mekkora parasztvakítások a maguk manuális, ráerőszakolt technikájukkal, aminek köze nincs a térhangzáshoz, csak az irányhangzáshoz.
Hogy a témánál maradjuk, hallottam szövevényeket arról, hogy a Queen jópár esetben alkalmazta ezt a technikát a háttérzajok és zörejek felvételekor, hogy azok a dalok fülhallgatón más élményt nyújtsanak. Ilyen asszem pl. a The Show Must Go On vagy a Nevermore. De ezekben nem vagyok biztos, régen volt már, amikor vadásztam rájuk