• Gabo
    Mike:
    Az első fejezet pont ilyen. Ha kikéred az NPC-k véleményét (elsősorban Arabeth), akkor elmondják, hogy szerintük merre érdemes elkezdeni a lények keresését. Ha ilyenkor rákérdez valaki arra, hogy ő hol kezdené a keresést, akkor "nehézségi szint szerint" javasol egy adott helyszínt! Ha jól emlékszem a sorrend Börtön, Nyomor negyed, Kikötő, Gazadag negyed.
    Ez a fejezet szinte teljesen lineáris. Az egyes helyszínek fokozatosan nehezednek. A mellék küldetések sem túl bonyolultak, vagy nehezek. Tehát ez a fejezet kimondottan arra való, hogy egy kezdő is belerázódjon a játékba. Ehhez képest a második fejezetben már ömlesztve kapja a játékos a feladatokat és azokat a saját szája íze szerinti sorrendben teljesítheti. A bejárható terület is lényegesen nagyobb.
    Egyébként nem azt mondtam, hogy az összes szabálykönyvet el kell olvasni, hanem azt, hogy a játékban lévő infokat kell elolvasni. Ha ezt valaki megteszi, akkor boldogulni fog. Ráadásul a játék kezeléséhez, ami nem is nagyon ördöngös, ott a manual is, ha valaki magától nem jön rá valamire. Szerintem jól átgondolt kezelőfelületet kapott a játék. A D&D 3rd edtion rengeteg skill-jét, a különféle harcmódokat és a varázslatokat egységes felületen lekezelni ennél egyszerűbben nem lehet. Az, hogy a funkció gombokkal használható slotokat teljesen szabadon kezelheted, lehetővé teszi azt, hogy teljesen a saját kezedhez idomítsd a játékot. Azokat a dolgokat, amiket fontosnak tartasz bepakolod a slotokba, amit nem azt pedig a menün keresztül bármikor eléred.

Az NWN előtt a 3rd editon szabályait egyáltalán nem ismertem. Ennek ellenére a játékban lévő infok alapján még az én AD&D-hez szokott agyam is képes volt átállni néhány óra után az új rendszerre.
    Most gondolj bele, ha a hagyományos szerepjátékokkal próbálkozna valaki. Ezt csak úgy tudja elkezdeni, ha legalább az alap szabályokon átrágja magát. A M.A.G.U.S. szabálykönyve kb. 3.5 cm vastag, A4 formátumú könyv. Ebből legalább 1 cm az ami a kezdéshez mindenképpen szükséges. Lehet, hogy nem fogja elsőre megérteni, de a játék közben bele fog rázódni. Itt sincs másként, a különbség annyi, hogy az NWN-ben a szükséges infokat mindig az adott helyen meg lehet találni.

Ami a hang problémát illeti. Szerintem első lépésben próbáld meg sima stereo vagy szoftver 3D móddal indítani. Ne használj semmi extra 3D-s hangzást.