Ne legyen nagyobb a képek mérete 1024X768-nál!
-
A videóban az minden esetre nekem elgondolkodtató, hogy külön üzemóra számláló van a motortérbe beépítve. Ilyen jellegű, mondjuk úgy "klasszikus" gázturbinákról csak tanultam, dolgozni nem dolgoztam velük. Viszont a gázturbinák másik fajtájával, a mondjuk úgy, "külső égésterű" gázturbinákhoz volt szerencsém. Méghozzá elég sokkal. A dieselek feltöltő turbinái is gázturbinák, csak náluk az égés a diesel motorban történik. Nagyon érzékenyek a csapágyaikra, azok kenésére és a tömítésekre, a forgórész kiegyensúlyozást nem is említem. Hajó dieselekről beszélek, ahol sokkal alacsonyabb hőfokok miatt 1,5-2 évente úgynevezett "koromtalanításon" kellett átesniük, de a turbinákat évente kellett szétkapni, csapágy-, tömítés (kacifántos labirint, fésüs és egyéb tömítések voltak bennük gáz és olaj oldalon is) ellenőrzés, felmérés, csere miatt. És nagyon, de nagyon kellett figyelni a kiegyensúlyozásukra. Ezt mi helyileg csak statikusan tudtuk csinálni, műhelyben a precízebb dinamikus kiegyensúlyozását is elvégezték. Inkább a műhelyes szervizt szorgalmaztuk mi is. Egy részt egy babra meló volt és biztonságosabb volt a műhely. Ki a francnak hiányzott, hogy egy-egy ilyen forgórész szétrobbanjon a turbina házban. Ezek is 50-60 cm vagy még nagyobb átmérőjű forgórészek voltak, bőven 10.000-s fordulat fölött. Szóval gondolom ezért az autóban az üzemóra számláló és gondolom ezért is lehetett, hogy nem hozott áttörést a járműiparban. Hiába a viszonylag olcsóbb üzemanyagának... Na meg zabálni szerintem ezek is tudtak. Minden esetre egy igen érdekes, műszaki kuriózum a számomra és mint ilyen, tetszik! Még ha nem is dübörög, mint egy V8 
Utoljára szerkesztette: Missa, 2017.07.02. 21:25:56