Ne legyen nagyobb a képek mérete 1024X768-nál!
  • Missa
    Megpróbálok elsőként "rámoccanni" a kérdéseidre. Nekem lassan 25 év tapasztalatom van a gyűjtésben. Bocsánat mindenkitől, nagy valószínűséggel a Ferrari modellekről és azok gyártóiról fogom a példáimat venni, lévén nálam a főprofil ez.
    - Modellek túlárazva - Egyet értek, de nem biztos, hogy a gyártók, a forgalmazók generálják ezt a "trendet". Csak egy példa, a sokat emlegetett Elite féle Ferrai 308GTS piros változatáról, a Magnum-ról. Ez normál áron került piacra, csak valamiért gyorsan eltűnt a piacról, majd nem sokkal később már másodkézből újra piacra került, kellő nimbusszal felvértezve, irreális áron. Erre nap, mint nap látunk példákat és nem csak ennél a modellnél. Csak néhány példa: 288 GTO, 458, F12, LaFerrari vörös változatok, vagy akár a f430 Scuderia-k is ide sorolhatók
    - Dobozban tönkre mennek - Ami tönkre tud menni, az dobozban, dobozon kívül is tönkre megy. Még talán az sem számít, hogy prémium termékről van-e szó. Anno amikor CMC Ferrari 250 Gt SWb-t kerestem, áron alul tudtam volna szerezni olyat, ami egy modellbolt kirakatában volt, erős halogén fény világítás alatt. Ettől a hátsó krómozott lökhárító besárgult. Pedig CMC nem korai Bburago szinten krómozott...
    - Heti 3 új gyártó, 20 új modell. Többnyire azért az új gyártókról is kiderül, hogy csak a nevük változik. Újak jönnek, régiek mennek. Lásd pl H61 vagy a GMP. Tönkre mennek, becsődölnek. Aztán ha szerencse van, akkor főnixként újra feltámadnak. Pont az említett két gyártóról vannak ilyen hírek. Új modellek. Bár így lenne, de e lásd Bburago az új Ferrarijaival. Tény, van ilyen, de előszedegették a 20 évvel ezelőtt is kritikus cuccaikat és most újként próbálják eladni. Ez viszont szánalmas. Szerintem eddig ki nem adott típusok kiadásával bármelyik gyártó magára tudná vonni a gyűjtőtársadalom figyelmét. Tudom, a fejlesztés, főleg a nulláról, qrva sokba kerül. Na és? Úgy is horribilis összegeket adunk ki modellekre, ne hogy már ne térüljön meg nekik... Ehhez a témához érdekes adalék a manapság a CMC féle 250 GTO. Minek? Kyos elég szépet csinált belőle, ezen kívül ilyen-olyan minőségben még gyártják páran. Az Exoto is csinálja, vagy csinálni fogja elég részletesen. Erre CMC jön a saját verziójával. Ami ráadásul nem is volt osztatlan siker. Az áráról ne is beszéljünk.
    -Nem nyílik semmi. - Manapság ez már nem csak resinre jellemző, hanem die-cast-ra is. Lásd IST Wartburg (abban még tető kárpit sincs!), Greenlight Chevy Impala, és még néhányan, tudtommal AA is van ilyen nyithatatlan die-cast. Sajnálom ezt a trendet. Azért az árért igazán nyitható lehetne.
    - Túltermelés - na ja, főleg, hogy sok gyártó ugyan azt a típust modellezi.
    - Limit - Okos húzás a gyártótól. Azt mondom csak ennyi készül belőle, persze hogy a "hülye" gyűjtő az elején akar rácsapni. Én is ilyen "hülye" vagyok-voltam, amikor a kék CMC California 2500-as limitjéről tudomást szereztem, minden követ megmozgattam, hogy nekem előrendelésben legyen ilyenem. Tény, ezt a verzióthipp-hopp elkapkodták. Én még a bűvös százezres honi ár alatt tudtam beszerezni.
    - Meddig tarthatóak az irreális árak? - Jó kérdés, a fene tudja. Szívom én is a fogam az árak láttán. Az elvem, az addig nyújtozkodj, amíg a takaród ér.