Ne legyen nagyobb a képek mérete 1024X768-nál!
-
Crosspet hozzászólását egészíteném ki.
Léteznek 1:24 és 1:18 méretarányban összerakható fém modellek. A BBurago, Maisto és a Revell is dobott piacra ilyen kiteket, talán más modellgyártók is. De gyakorlatilag az összeszerelt változatokkal megegyeznek, a matricák minőségében különböznek. A kiteknél inkább a vizes matricákat favorizálják, az összeszerelteknél inkább az öntapadósakat. Amennyire én észrevettem, ezeknek a kiteknél sokkal kisebb a választék. Esetleg kit változatban más dekorációval, más színben is adtak ki az összeszerelt változatok némelyikéből. Íme például egy 1/18-as Bburago kit:
Igazándiból, szerintem, érdemesebb ilyet venni és házilag, alaposan feljavítva összerakni. De ez nem az a klasszikus makettezés, amiről Crosspet is írt. Igazán, mint említettem nem nagy a piacuk. Van egy két gyártó, Pocher, Amalgam, akik nem kis pénzért árulnak összerakható modelleket. De ők főleg 1/8(!) méretarányban. A klasszikus, műanyagból fröccsöntött makettek az 1/43 és 1/24, vagy 1/12 méretarányban kaphatóak. 1/18-ban én sem tudok a fém kiteken kívül összeszerelhetőről.