Ne legyen nagyobb a képek mérete 1024X768-nál!
-
Igen, ez a gond a makettesek egyik nagy gondja volt egy időben. A felni és a gumi (ami nem igazi gumi volt) két féle műanyagból készült.
Ezek a fene tudja milyen vegyi folyamatot indítanak el egymással és szépen elkezdik oldani egymást. Maketteknél ezt úgy próbálták megelőzni, hogy a felnit lefestették. Volt amikor sikerült a folyamatot megelőzni, volt amikor nem. Érdekes, hogy többnyire nem is autómaketteknél, hanem a repülőgép maketteknél volt ez gond.
Én sem gondoltam volna, hogy egyszer szembesülök ezzel a "pestissel". Nekem a Maisto - Ferrari F50-esemnél jelentkezett.
Én még a '90-es évek közepén, amikor az F50 megjelent a piacon, az első példányok egyikét szereztem meg. Úgy néz ki, nem fordítottak elég figyelmet az anyag választásra. Ez lett az eredménye:
Oly annyira hazavágta a kerekeket, hogy amikor szereztem egy roncs F50-est, kerék-donornak, gondoltam, csak a 4 kereket át cserélem és kész. Hát nem ment ilyen egyszerűen. A futómű elemeket is cserélni kellett, mert úgy tönkrementek. Szerencse, hogy a donornak csak a kasztnija és az üvegezése volt sérült. Gyakorlatilag az egész alvázat kicseréltem, hogy normál állapotú legyen:
Mérges voltam a Maisto-ra ezért a malőrért. Az is igaz, hogy semelyik másik modellemen, sem UT-n, sem Maisto-n, sem egyében ilyet azóta sem tapasztaltam. Olyan istenátka lehet ez, mint némelyik Kyosho BMW-nél amit láttam. Igaz ott a die cast öntvény porladt el.