-
javascript:no(9819);
Szerintem a sorozatok számának meghatározása is kardinális lehet kezdőként. Sok helyen a 3*x szériákat írják tömegnövelésre. Ez oké mondjuk 2-3 hétig, amíg hozzászokik az ember a mozgáshoz (ha totális kezdő). De érdemes átálni elég hamar a 4*x-es volumenre, mert jobban dolgoztat. Az első is már legyen súlyos, de csak könnyed bemelegítő jellegű, még az edzés közepén is. Tehát hiába melleztél már le, akkor is melegíts be bicóra! Nekem ez bevált. Ha a pihenés(!) és a kaja része rendben van, akkor lehet fejlődni nagyon hamar!
A súly. Még ha totálisan amatőr is valaki, akkor is max. 2 hét alatt be tudja lőni a max. súlyt, amivel még tud szépen(!) dolgozni. Én úgy szoktam növelni ha érzem a pl. 12 húzásról, hogy nem elég, mert bírnék még húzni bele. Akkor paff, még akkor ráteszek súlyt, akkor is ha az már az 5. sorozat lenne!
Korábbi edzéstervben nekem az volt a szempont, hogy először komplex gyakorlatokat végezzek az elején (bemelegítés után persze), amikor még fullon vannak az izmok. Ilyen gyakorlatok pl. guggolás, húzódszkodás, tolóckodás, mert akárhogy akarja az ember, dolgozni fog rajta más izomcsoport is. (ill. ezek szoktam betenni átmenetnek, mondjuk tlúckodást egy mell-váll napon középre) A 2. gyakorlat valami pumpálós-gyilkolós jóság, a 3. pedig izolációs jellegű(!) gyakorlat. Ilyen felállásban nálam egy osztott edzésnap 7 (8) gyakorlatból áll, amiből 3-3 kokrét izomcsoportra hat, 1 átmeneti ("átmelegítéshez") és még 1 valami - mondjuk has v. alkar... mikor mit érzek lemaradva. Ezzel 70 perc alatt végezni lehet, ha pörög az ember... Márpedig úgy a jó, ha p9óörög, nem igaz?