12316971501353788406.png
  • somati
    Próbáld ki, és akkor kiderül. :D

Én magamnál már úgy vettem észre, hogy az egyes izmok különböző idő alatt regenerálódnak, és ez több tényezőtől függ. Amit én tapasztaltam az azonos körülményekre vonatkozik, tehát folyamatosan jó kajálás és pihenés mellett. A regenerálódás ideje szerintem függ az izom méretétől és az edzés intenzitásától. Ezt a 4 év alatt kísérleteztem ki.

A kisebbeket, mint a váll, bicepsz, tricepsz, alkar és vádli edzhetem 3-4 naponta (tehát végülis heti kétszer). Szerintem ezek gyorsabban regenerálódnak, mert ezek olyan izmok, amiket a mindennapi életünk során is gyakrabban használunk, és hozzá vannak szokva a mozgáshoz, ezen felül kicsik tehát a test méretéhez viszonyítva arányaiban kevesebb mikrosérülést tudunk nekik okozni, tehát gyorsabban újraépülnek, és idegileg sem annyira megterhelő ezeknek az edzése.

A mellemre én azt mondom, hogy 5-6 nap kell neki, a hátamnak és a combomnak viszont 1 hét. Sőt, én folyamatosan figyelem magamat a tükörben, és úgy vettem észre, hogy egy igazán komoly lábazás után kb. 8-10 nappal van feltöltődve újra a combom, és van készen a terhelésre. Igaz ehhez elég komoly combedzés kell, nem valami puncitátogatógépet kell elképzelni 100 ismétléses sorozatokkal. :D

Szerintem akik heti 2-3-szor edzenek a nagyobb izomcsoportokra, azok vagy nem tudnak intenzíven edzeni, vagy nagyon jó a regenerálódási képességük, magyarán a genetikájuk (vagy kokszolnak).

A HST azt mondja, hogy edzzél heti többször egy izmot, de nem menj el soha a teljes bukásig. Nos, én még nem láttam a HST-től megizmosodott embert, én úgy látom azok alapján amiket olvastam róla, hogy inkább az erőnövelésre jó, viszont ez egy testépítő felfogású edző számára szerintem csak másodlagos, ráadásul relatív és mindemellett a szervezet sokkal gyorsabban erősödik összehasonlítva az izomépítő képességével.

Ennyi lennék én. :)