-
Vannak ilyen napok, meg olyan napok. Mármint amikor viszonylag ráérek, meg amikor semmi időm nincs. A viszonylag ráérős napok hasonlóan mennek, mint a többieknél és mint mindenki másnál, aki ezt a sportot nyomja: reggelire zab+protein, vagy rántotta+teljes kiőrlésű cucc, napközben csirke+rizs és tonhal/lazac+édesburgonya, estefelé én már nem szeretek annyi szénhidrátot nyomni, mert nehezebben alszom el (de ez csak személyes tapasztalatom), úgyhogy cottage cheese (ebbe szoktam főzni 1-2 kemény tojást, plusz reszelek bele valami light sajtot, nagyon finom és egyszerű + hamar megvan), lefekvés előtt meg még bedobok egy fehérjét.
De amikor felülök a szopórollerre és semmi időm semmire, akkor azért valami reggelit intézek magamnak (rántotta 6-7 fehérje 2-3 sárgája), 2 zacskó jázmin vagy basmati rizs (gyakran már előző este lefőzve!), illetve általában úgy csinálom, hogy a napi kb. fél kg csirkémet csak elő kelljen vennem, szóval ha megcsinálok egy adagot, akkor legalább 1 vagy 2 adagot pácolok előre magamnak, úgyis elfogy, hűtőben meg eláll, ha elég lenmagolajat tolsz rá, és ha nulla időm van, akkor reggel kisütök mindent aztán csak eszem, ha azért van egy-egy lopott fél órám, akkor adagonként sütöm ki.
Ez természetesen tömegelés alatt működik így. Diéta alatt SPÁRTA van, nekem csalós napom sincs soha, se csalós kajám, legfeljebb idegösszeomlás előtt. Nem mintha bármi célom lenne ezzel, de szeretem normálisan csinálni a dolgokat.
Ha most kezdesz a kajával foglalkozni, akkor először, néhány hónapig mérj le mindent. 3e forint körül már kapsz grammpontos mérleget, digitálisat, az tökéletes erre. Csak azért, hogy tudd, miből mi mennyi. Utána már nagyjából úgyis tudni fogod!
Meg egy fontos dolog: tömegelés mellett is minimalizáld a "csak rendelek egy csirkerizst ettől az étteremtől, jó nagy adagot hoznak mindig!", mert azt a kaját nem te csinálod, nem tudod, miből milyen minőség van benne. De pl. biztos, hogy valami fos, agyonhasznált olajban sütik, nem úgy, ahogy neked KELL mindent: kókuszolajban/kókuszzsírban! Ez is fontos, és ebből se használj azért sokat.
Ha tényleg most kezded, jó eséllyel el fog baszódni a gyomrod kicsit (nekem és nagyon sok ismerősömnek volt hasonló tapasztalata), mert annyi szart ettél eddig, hogy a tested kicsit nehezen viseli az átállást. Emiatt nem kell aggódni, van rá egy nagyon jó módszer: lenmagolaj! Amúgy is jó, ha tartasz otthon magadnál mindig, de ha nem jó az emésztés és szorulásod van, minden étkezés után (tehát napi 5-6-7 alkalommal!) tolj le egy kanállal. Nincs olyan szar íze és 1-2 nap alatt megoldja a gondjaidat! Ha vidéki vagy, itt egy jó hely, ahonnan lehet rendelni, legalábbis én innen szoktam, de lehet, hogy valaki tud jobbat:
lenmagolaj olcsón!
Amúgy most nézem, hogy valójában recepteket kértél, én meg itt hablatyolok :D Bocs, bár talán találsz benne értelmes infót. Mondok akkor egy kurva jó tömegelős kaját, amit én nem bírok megunni: sajtos-diós bundás csirkemell! Kegyetlen finom, ugyanúgy kell csinálni, mint a sima rántott húst, csak a zsemlemorzsa helyett 1/3 sajt (light, ha lehet), 1/3 dió és 1/3 teljes kiőrlésű zsemlemorzsa legyen a bunda! Imádni fogod, nagyon finom! Rizzsel a legjobb, de én néha eszem édesburgonyával, mert nagyon szeretem azt is.
Amúgy meg itt egy oldal, ahol szemezgethetsz:
Cleaneating
Itt van minden, de ki fogod tudni választani a "gyúrós" kajákat!