12316971501353788406.png
  • Roger6
    Nem. :) Kicsit félreérthető volt, amit mondott. Az erőemelő edzéseknél a fekvenyomások között 10-15 perc is eltelik azért, hogy a következő sorozatot újra a maximális erőbedobással tudják végezni. De ha figyelmesen végignézed, testépítő szempontból a szériázás nem hatékony módszer, inkább átmozgató / felzárkóztató edzésekre használják őket.

Szóval erőfejlesztésre a piramis a jobb választás, ha nem erőemelő vagy. Az erőemelők meg amúgy is az idejük 90%-ban a három alap gyakorlatot művelik, egy testépítőnek viszont az izmok kidolgozottsága a lényeg (ezért rengeteg feladatot végeznek egy-egy izomra), és jóval kevesebb pihenőt tartanak két gyakorlat között

Pár hete linkeltem egy cikket az erőnövelésről pl. fekvenyomásban. Mondjuk ha 100-al nyomsz fekve, akkor az általános sorozat így néz ki kb: 50 x 20 (bemelegítés), 80 x 12, 90 x 10, 95 x 8, 100 x 6.

Az "erőnövelő" edzésben valahogy így néz ki (ahol az ismétlés számok közel hasonló mennyiségűek): 80 x 6, 85 x 6, 90 x 5, 95 x 5, 100 x 3, 105 x 2, 110 x 1

Sima szériázásban megmozgatott súly: 3120 kg
    Erőnövelő szériában megmozgatott súly: 2535 kg

Mint látható, mire odajutsz a 100 kg-hoz, jóval több energiád van még, ezért tudsz feljebb menni súlyokban. Az erőnövelő edzés során a sorozatok nagyobb részét végzed nehéz súlyokkal, ezért erőnövelő hatása van. Ezt elég havi egyszer csinálni, szóval minden 4. héten, a többi lehet alap edzés.

Én nem rég kezdtem ebbe bele, és azt kell mondjam, hogy hatásos eddig a dolog. Persze a nagyobb súlyok miatt a sérülés veszélye is nagyobb, ezért fokozottabb odafigyelést igényel.

Ami a legfontosabb a teremben: az ego-t mindig tedd félre a gyakorlatoknál. Ne azért rakj fel egyel több tárcsát mindkét oldalra, mert az húde jól néz ki, vagy mert menőzni akarsz. A te célod, a te tested. Senki és semmi más nem számít. Ez nem személyesen neked ment, csak úgy bele lőttem a nagyvilágba.