-
joh azt tegyük hozzá, hogy azért az orvosok tudnak olyanokat javasolni, hogy körbe röhögjük, mert fogalma sincs róla. Tipikusan ilyen dolog a táplálkozás, gőzük nincs róla.
Nem véletlenül van az, főleg külföldön komolyabb sport csapatoknál, hogy tartanak a csapat mellett külön egy sportorvost és egy táplálkozástudományi szakembert, mivel tudják, hogy külön szakma mindkettő és nem akarják egymás szakterületeit megszakérteni. Itthon ennek semmi hagyománya nincs, és az orvosok előszeretettel szakértenek meg mindent. Én elhiszem, elfogadom hogy úgy általában az orvosláshoz zseniálisan értenek, de a táplálkozás egy külön tudomány. Kb annyi köze van a kettőnek egymáshoz, mintha egy gépészMÉRNÖKtől elvárnád, hogy csak azért mert mérnök, értsen egy vegyészMÉRNÖK szakmájához. Attól még, hogy természettudománnyal foglalkoznak, tök más szakterület a kettő.
Orvosoktól a kedvenceim, amiket én személyesen kaptam tőlük:
- a súlyzós edzés hülyeség, bekéne tiltani (mondta, egy kb 170cm/110kg-os fél alkoholista)
- a proteinpor káros, tele vannak nyomva szteroidokkal és hormonokkal
- vitamint csak gyógyszertárban szabad, az sokkal jobb mint amit a táplálékkiegészítő boltban lehet kapni
Térdsérülésem után: "soha többet nem szabad súllyal lábra edzenie, max kocognia, sétálnia" nem igazán hallgattam rá, szépen fokozatosan felépítettem újra, most simán guggolok saját testsúlyba 40-50 ismétlést bármikor, de nagyobb súllyal is kényelmesen minden fájdalom nélkül.
Én elhiszem, hogy sokmindenhez értenek, de a táplálkozáshoz és mozgáshoz nem. Persze ezt egyikük sem ismerné be, sőt, inkább osztják a tudást olyasmiről, amiről fogalmuk sincs.