-
Sziasztok
A véleményetekre vagyok kíváncsi, úgy látom van itt sok expert, akik majd remélhetőleg hasznos választ adnak.
Szóval nem rég kezdtem újra a termet. Középiskola alatt kb. 3-4 évet végig gyúrtam, heti 3-4 edzéssel, sosem szedtem semmit. Akkoriban először 6x8-as szériával alapoztam 1-1,5 évig, majd váltottam nagy súlyú 6x6-ra, mivel nőni akartam. Ez a múlt.
Szóval hosszabb küzdősport után idő és lakhely miatt megint gyúrogatok már majdnem 8 hónapja, de munka miatt nem mindig tudok lemenni annyiszor, ahogy tervezem. Valamikor csak heti kétszer jön össze, legrosszabb eset az az egyszeri szombati átmozgatás (azt utálom)...
A lényeg: ez nekem már csak hobbi, nem akarok jól megnőni/versenyezni, vagy komolyabban fejlődni (már csak időráfordítás miatt sem menne). Edzett akarok lenni viszonylag jó külsővel és csajozni akarok, ennyi...
A téma, amivel hozzátok fordulnék az a széria-szám és edzésprogram. Korábban olvastam, hogy egy szar edzésprogram nem csak hasztalan, de néha kártékony is tud lenni... Ezért nem vagyok benne biztos, hogy amit csinálok az jó-e?
Edzésprogram és széria:
mivel főleg szálkásítani akarok, mindenből (értsd hason kívül, tényleg mindenből!) 4x10-et szoktam csinálni, és viszonylag nagy súllyal, de szabályosan, tehát szálkásításon nem azt a rángatást értem, amit néha egyes emberek művelnek. :) Mindig akkora súlyt választok, hogy a 10. ismétlés éppen sikerüljön, ha nem megy, akkor inkább kicsit leveszek belőle, de a 10-et mindig tartom.
Számaim: 180cm, 90kg. Testtípusom: endomorph és mesomorph között, de inkább endomorph. Szóval hízok mint a disznó, de ha aktívan edzem, akkor az izom is jön. Anno, amikor megnőttem, akkor egész gyorsan fejlődtem, de mindig hájas maradtam. Ezt azóta már az étrendemmel kordában tudom tartani.
A kérdésem: az adottságaimhoz megfelelő ez a 4x10-es széria nagy súllyal, ha szálkásodni akarok?
Edzésprogramom: na itt majd lesz flame :D de nyugodtam mondjátok, ha szar, mert nem akarok 40 évesen bottal járni...
Két napos edzésprogramot dolgoztam ki, amiket mindig váltogatok. Nincs olyan, hogy hétfő van, akkor előröl az egészet. "Ha az egyik múltkor volt, akkor most jön a másik", és minden izomra kétféle gyakorlatot csinálok egy nap, ennyi:
1:
500m futás
Mell: (egyszer közép és 45 fok, máskor közép és negatív)
Láb: vagy gugolás, vagy akármilyen acélhuzalos gép
Bicepsz: francia rúd és egy kezes súlyzók, vagy acélhuzalos gép
Has minden mennyiségben
2:
500m futás
Váll: (nyakból kitolás rúddal, és utána vagy egy kezes súlyzókkal oldalra emelés, vagy rúddal állhoz húzás)
Hát: Nyakba húzás rúddal, szűken mellhez húzás rövid rúddal vagy néha vízszintesen hashoz húzás szintén rövid rúddal
Tricepsz: tolódzkodás vagy rúddal fekve homlokra eresztés vagy géppel
Has minden mennyiségben
Előre is kösz a válaszokat. A legfontosabb: 4x10-es széria = szálkásítás?
Üdv.
Steel