-
Na most megnéztem újra a kreatinról a videót, mert itt mondtátok többen, hogy vizesít, meg úgyis lemegy a felszedett tömeg... Hát nem. Illetve igen. Vizesít, de ez segít az izomfejlődésben, és a felszedett tömeg kis része megy majd le csak a kúra végén.
Idézek pár fontos mondatot, ami SZERINTEM a lényeg a kreatinnal kapcsolatban:
"A sejten belül nagyon fontos energiahordozó"
"A kreatin megváltoztatja a sejtfal ozmotikus tulajdonságát = a többi tápanyag is gyorsabban, és könnyebben be tud jutni az izomsejtbe"
"A vizet bejuttatja az izomsejtbe, ami nem keverendő össze a vizesedéssel. Ha az izomsejtbe kerül a víz, nagyobb lesz a sejt = nagyobb lesz az ereje, nagyobb lesz a teljesítménye."
"Hogy kell szedni a kreatint kúrában? Ez egy nagyon bonyolult dolog, rá van írva. 15 testsúlykilogrammonként kell 5 gramm kreatin töltésnél (kúráról beszélünk ugyebár), ha 60 kg-os vagy 20 g, ha 90 kg akkor 30 g."
"Szintentartás napi 5-10 g kreatint igényel."
"Az 5-7 napos feltöltési ciklusban lehet dextrózt használni, 30-50 g, de utána nem ajánlatos."
"A töltést meg tudod úgy is oldani, hogy a kreatint szénhidrátos kajával viszed be (tömegeléskor minden kajád szénhidrátos)"
"Töltési időszakon kívül mindig ugyanúgy, szénhidrátos kajával kell bevinni a kreatint."
"Annál jobban szívódik fel, minél több részre osztod az adott napi mennyiséget."
Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, meg agyoncukrozni itt magatokat, meg különféle kémiai folyamatokat leírni (ugye Frayer?!
), tiszta egyszerű. Benyomod, szénhidrátos kaja rá, oszt kész. Utána meg igyá' mindazállat, és rendeseb egyél is. És persze, miután a kúra véget ért, nyilván a víz távozik a sejtből (egy része), de a lényeg, hogy az adott kúra alatt (kb. 8 hét) a megnövekedett sejt több tápanyagot enged be magába, és többet is tud dolgozni az edzés alatt, ami egyenlő a gyorsabb fejlődéssel.
Na ennyi voltam, irány meló.