-
Roman #12928 Frayernek már megint igaza van. Egyébként én ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot, mikor idegösszeroppanást kapsz. Nem megy semmi, nincs kedved semmihez, szellemi teljesítmény csökken, összeszedetlen és motiválatlan vagy mindenre.
Vigyázz a stimulánsokkal, ezek még ráerősítenek a dologra. De pl. túledzettség vagy túlhajtottság esetén tirozin aminosavat külön érdemes szedni. Sajnos az igazi túledzettség kezelése heteket, hónapokat vesz igénybe.
Jobb elkerülni ezt az állapotot, de iszonyat nehéz ide eljutni. Egy kezdő természetesen nehezebben edzi túl magát. Idővel az agy megtanulja az összes izomrost munkába vonását, megtanul maximális erőfeszítést kifejteni (ezért erősödnek gyorsan a kezdők, tanul a test) ami potenciálisan növeli az esélyét annak, hogy túlhajszolja valaki magát.
Ezt megfigyelheted magadon is, minél erősebb és nagyobb az izomtömeged, annál több időt vesz igénybe a teljes regeneráció. Ha kimeríted magad (teszem azt, bukásig végzett fekvenyomás) hiába múlik el az izomláz 2-3 nap múlva, az idegrendszered még tropa. És így tök friss, újraépült izomzattal is alulteljesíted az előző emelésed.
Ezért érdemes a bukásig való edzést kerülni, és csak specifikus időpontokra betervezni (pl. hosszabb pihenő, dekondícionálás elé)
Aktív pihenővel lehet segíteni a helyzeten, ez az, amit én most csinálok. Bontott programon voltam, és észrevettem, hogy nem nőnek a használt súlyok már, sőt gyengültem néhány gyakorlatban. Motivációm az egekben volt, így most a heti 5 bontott edzésről váltottam 3 teljes testre, kb. 40 perces edzésekre. Ez kevésbé megerőltető.
Sajnos 40-50 perc után a kortizol hormon szintje nagyon felszökik, a test nekiállna az izomfehérjék glükózzá való átalakításának. Jobb a rövid-sokkszerű edzés. TV-zni mindenki tud 3 órán keresztül, ha edzeni is tudsz, akkor TV-nézés szintjén van a tréninged.
Annyit érdemes megjegyezni, hogy a túledzettség hosszú folyamat. Nem két hét alatt jön el, sőt, néhány program tervez is "túledzésveszélyes" szakaszokat időnként. Úgy periodizálja a tréninget pl. hogy 1 hónap mindent bele túledző szakasz után betesz pár hét rekreációs emelést. Állítólag az előző hónap munkája ilyenkor fog beérni.
De ezekkel sajnos nem vagyok tisztában.