Én úgy fogalmazom meg a túledzést, hogy elvész a motiváltság. Nem úgy fejlődök az edzésekre, mint azelőtt. Csökkentenem kell a súlyokat, mert nehezebben megy. Fáradékony vagyok, netán betegség érzetem van.
A túledzés jelensége, az agynak tudható be. Nem az izomnak, vagy a testnek. Hanem az idegrendszernek, ott is a motoros agykéregnek.
Könnyen le lehet égetni ám. Olyan mint egy idegösszeroppanás, csak éppen ez csak a motoros agykéregre lokalizálódik.
Általános téveszme, hogy a testnek kell a regeneráció, a test 48 óra alatt minden sokkot kipihen, ami az edzésekkel jár, esetleg a gyulladások napokig is húzódhatnak, de a szövet regeneráció az egy két nap alatt végbe megy. Ekkor van többlet protein beépülés.
Ellentétben az idegrendszer, a sorozatos, túleröltetéstől, "kiéghet" aminek a regenerációja eltarthat egy hétig is.
Így azok a testépítők akik egy héten csak egyszer edzenek, rosszúl csinálják, mert azt hiszik az izom pihen, holott egy két nap alatt már kipiheni magát, a további fáradság, már idegrendszeri alapon van jelen.
Ezért mondott csődöt a HIT edzés rendszer.
A HST rendszerben már erre az idegrendszeri kifáradásos jelenségre is figyelnek.