Segítséget kérek
  • Metalmilitiakid
    #20778
    Sziasztok!
    Van egy érdekes memória problémám. Van egy régi AsRock 970 Extreme4-em amibe szeretnék életet lehelni, egy régi AMD FX 4350 van mellette és egy GTX 660 2GB OC. Windows 10 Pro 64bit van rajta. Probléma a következő.
    2x4 GB 1600 as Kingston RAM-ot(egy kitbe tartozó egyforma ramok) szeretnék bele tenni amit fel is ismer, hogy 8GB de az vele a baj, hogy ha bemegyek Win be akkor ott azt mutatja hogy: Memória 8 GB (3.96 GB használható). Ha futtatok rá egy resmon.exe-t ugyanezt a választ kapom, annyit bővít, hogy szerinte hardware-nek van lefoglalva. Kicsit gugliztam erre-arra, az alábbiakat próbáltam.

    Egyesével végigmozgattam a ramokat a slotokban. Rájöttem hogy az utolsó slot om rossz de a többivel mind tökéletesen működik a 4 GB magában valami 120 MGb hardware foglalással. A maradék 3 slotba a két memóriát mindegy milyen kombóban helyezem el a végeredmény a fenti.

    Msconfigban max memóriát maxolni, nullázni, kivenni a pipát. Semmit nem segít.

    BIOS-ban nem találtam hardware memória foglalásra opciót, elviekben újabbakban már van ilyen, ebben még sajnos nincs. Nincs under-over voltage, próbáltam autó és kézzel állított MHz-t, nem változtatott semmit. Legfrissebb P2.80 BIOS van fent. Másik érdekesség a BIOS nem érzékeli dual chanelnek hiába rakom a két kék slotba a RAM-ot és nem találok rá beállítást a BIOS-ban.

    Most futott le egy Win Memory Diagnostic, nem talált hibát.

    A Single Channel probléma miatt azt hinném, hogy valamelyik RAM nem működik rendesen, de mégis ha külön rakom be azt a RAM ot akkor rendesen megy vele a Win amit nem értek.

    Szerk1.: A CPU-Z szerint is 8GB Single Channel.
    Utoljára szerkesztette: Metalmilitiakid, 2019.10.23. 21:33:30